V dubnu prodávali litr mléka za 6,1 koruny.

„Za kolik jsme prodávali v květnu? To budeme s dodavateli projednávat. Oni už mají prodané výrobky a nám řeknou, že za květen zaplatí, obávám se, i pod 6 korun," popisoval po středečním jednání vlády předseda senického družstva Jaroslav Navrátil.

Na jednom litru mléka tak Seniční prodělávají několik korun.

„Korunu padesát jsme prodělávali, když jsme prodávali za 8 korun. Teď proděláváme 3 nebo dokonce 3,5 koruny!" poukazoval na situaci, do které se dostali velcí chovatelé mléčného skotu na Hané.

Vlastní mlékárna? Jen zlomek produkce

Když byli v největší krizi, kterou nechtěli řešit tím, že by mléko vylévali do polí, založili Seniční vlastní mlékárnu s výrobou sýrů a jogurtů. V družstevní výrobně však končí jen zlomek roční produkce mléka.

Není a nebylo to řešení. Udělali jsme to kvůli zákazníkům a rozšíření sortimentu. Z dnešního pohledu tehdy bylo správným rozhodnutím krávy zrušit. Ať se mléko doveze z Polska nebo Německa. A pokud mít nebudou? Bez mléka se dá přece taky žít," komentoval neutěšenou situaci v živočišné výrobě předseda družstva, které má na 500 kusů dojnic a jeho roční produkce mléka se pohybuje kolem 4,5 milionu litrů.

Deformované ceny i u vajec

Podobné je to vejci, kde odběratelé podle Navrátila neúnosně tlačí na cenu.

„Před 50 lety prodávali rodiče vajíčko doma ze dvora za stejnou cenu jako my dnes. Jenže tehdy byla práce za 800 až 1000 korun, dnes je to 22 tisíc. Z Polska dovezou přebytky a nám nabízejí 0,80 za vejce? Ceny jsou deformované a bojovat proti tomu nejde," dodal.

Vládní řešení?

Zemědělci proto uvítali, že se krize v živočišné výrobě dostala do vlády.

„Že je problém na stole. To je dobře. Situace je alarmující," komentoval Navrátil.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navrhuje dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Vláda mu uložila, aby hledal nové cesty řešení krize v živočišné výrobě. Také ovocnářství a vinařství postižených nepřízní počasí.

„Zrušení odvodů nepokryje ztráty, ale pomůže to. U zdravotního nevím, zda je správnou cestou, ale v případě sociálního je to rozumné. Není tolik nezaměstnaných, platby na podporu státu v nezaměstnanosti jsou poloviční. Uvidíme, jak dopadne debata o možném dočasném snížení daní," reagoval na možnou pomoc, kterou ale vláda zatím v konkrétní podobě žádnou neodsouhlasila.