Ze všech se dochoval jediný – Seidlerův mlýn stojící ve Městě Libavá. Ostatní nepřežily pobyt sovětských či československých socialistických voj­sk.

„Seidler byl jeden z nejbohatších sedláků na Libavé. Rok, kdy byl mlýn postaven, znám není, svému účelu sloužil do okupace. V Libavé se tehdy postavil nový, velký mlýn – Hitler potřeboval mít pod kontrolou veškeré zásoby, tedy i co se mele. Malé mlýny mohly nejvýše něco sešrotovat, ale mouka se v nich mlet nesměla," vzpomínal Jindřich Machala z Města Libavá.

Seidlerův větrný mlýn ve Městě Libavá

Seidlerův větrný mlýny ve Městě Libavá. Foto: DENÍK/Daniela Tauberová

Kolem památky zahrádky se slepicemi

Ze záchranou Seidlerova mlýna začala správa vojenského újezdu po roce 1989.

Památku do té doby obklopovaly nevzhledné zahrádky, na kterých lidé chovali domácí zvířectvo.

„Vypadalo to strašně. Podplukovník Valovič našel jiné prostory pro zahrádky a okolí se upravilo," připomněl.

V roce 1996 prošla stavba generální rekonstrukcí, při které dostal mlýn novou břidlicovou střechu a malé, i když nefunkční lopatky.

Vloni na podzim se podařilo na mlýn s kruhovým půdorysem o průměru devět metrů namontovat nové lopatky z kvalitního dřeva.

„Jsou samozřejmě mnohem menší, než ty původní, které sahaly k zemi. Šlo nám o to, aby mlýn vypadal jako mlýn a přitahoval pozornost turistů," popisoval Machala, který se na rekonstrukci podílel.

Návštěva na Bílý kámen

Uvnitř Seidlerova mlýnu zřídila újezdní správa muzeum s exponáty připomínajícími každodenní život někdejších německých obyvatel.

„K vidění je zemědělské náčiní, hrnce, vše, co se podařilo uchovat," uvedl Jindřich Machala.

Do mlýnu se mohou zájemci podívat v době konání Bílého kamene, což je 1.května, kdy se Libavá a její nejzajímavější místa každoročně otevírá cyklistům a pěším turistům.

Na Libavé bylo do okupace celkem bezmála třicet mlýnů. Dřevěných staveb stálo ve vesnicích zhruba pětadvacet. Zděné mlýny holandského typu byly tři: ve Městě Libavá, Smilově a Nepřívazu.