„Akcí chceme přilákat návštěvníky. Snažíme se, aby jídlo a pití prostoupily i prohlídky. Proto o nich povídají průvodci, přibližují dřívější způsoby stolování. A potom mohou lidé středověké pokrmy ochutnat," popsala kastelánka Helena Gottwaldová.

Zatímco někteří neodolali a před zahájením prohlídky už dobroty ochutnávali, jiní nejprve vyrazili prohlédnout si hrad a vyslechnout si něco o jeho historii. „Zatím jsem si ještě nic nedala. Ale vypadá to lákavě. Hlavně brusinková paštika a koláče," pousmála se Pavla Sztwiertniová, která jídlo před prohlídkou hradu jenom okukovala.

Některé lahůdky ochutnali příchozí zdarma k zakoupené vstupence na prohlídku. Každý si mohl namazat sádlem poctivý krajíc chleba a přidat trochu škvarků. „Škvarky jsou vůbec nejlepší a ještě mi chutnali šneci naslano," prozradil Ivan Novák, který na akci letos přišel poprvé.

Každé jídlo se inspirovalo v původních středověkých receptech z kuchařky pocházející z šestnáctého století. „Něco jsme museli přizpůsobit dnešní době, například co se týká koření. Ale jáhlová kaše nebo ta z jablek a hrušek jsou podle původní receptury," ujistila kastelánka.

Vůbec nejrychleji zmizely z pultu zelňáky, které na první pohled připomínaly bramborové placky. „Na odbyt jdou také koláče nebo bramboračka," vyjmenovala Kateřina Kršková, která středověké pochutiny prodávala.

Jakmile si všichni z pestrého středověkého menu vybrali, zamířili s tácky do sálu, kde bylo prostřeno několik stolů. „Ta atmosféra je krásná. Kdyby se jídlo prodávalo někde na náměstí, nebylo by to ono, vůbec by tak dobře nechutnalo. Hlavně ta jáhlová kaše je výborná," ocenila návštěvnice Iva Koutná.

Už příští rok možná bude všechno ještě více v dobovém stylu. Měla by totiž končit rekonstrukce liechtensteinské kuchyně a všechna jídla by se tak připravovala tradičněji na kachlových kamnech a lidé by zasedli k dubovým jídelním stolům.

Jedna číše pro pět a na pivo se lžící

V útrobách hradu návštěvníci nahlédli do stolovacích zvyklostí hradních pánů, pro které bylo kupříkladu cínové nádobí až do 18. století luxusní drahou záležitostí. „Používali stejně jako prostý lid dřevěné," vysvětlil průvodce Marek Zajíc.

Na spoustě stolků v jednotlivých hradních pokojích lákaly pohledy procházejících nazdobené perníčky, které se ve středověku pekly mnohem častěji než nyní. A hospodyňky musely mít dobrou představivost, protože si poradily bez formiček, maximálně využily papírové šablony.

Kromě jídla došlo i na pití. Údiv většiny členů prohlídky vyvolalo oznámení, že při bohatých hostinách se o jednu číši mnohdy dělilo i pět strávníků. Když dopili, omyla se a teprve potom uhasil žízeň jejich spolustolovník.

Dnes Češi holdují spíše pivu, ale ve středověku vyznavači chmelového moku nosili do krčmy lžíci. „Pivo se dělalo v minulosti jinak, chutnalo jinak a hlavně vypadalo jinak. Mělo konzistenci jako kaše, takže se vlastně nepilo, ale jedlo," poučila zvědavce průvodkyně Adéla Heryánová.

S hlavou překypující zajímavostmi a břichem plným vydatného a chutného jídla, které pomáhá organizátorům připravit profesionální kuchařka, odcházely z hradu Šternberk během sobotního dne až dvě stovky lidí.

Autor: Alena Hasová