VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Hané začala sklizeň chmele, je tam dřina i výdělek

Kokory – Mohla si spokojeně užívat prázdnin a opalovat se na pláži u moře, ale namísto toho stojí dvanáct hodin denně u česačky. Nástup do práce o půl šesté ráno, odchod domů o půl šesté večer. Přesto je spokojená.

26.8.2014
SDÍLEJ:

V zemědělském družstvu v Kokorách začala sklizeň chmeleFoto: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

„Nejsem tu poprvé a vím, že se dá za čtrnáct dní slušně vydělat. I když se člověk nadře a bolí ho celé tělo," říká jednadvacetiletá Denisa Běhalová, absolventka Střední zdravotnické školy v Přerově.

Zemědělcům z družstva v Kokorách pomáhá od pondělka se sklizní „českého zlata" více než stovka brigádníků.

„Jsem tu už čtvrtým rokem, ale zatímco loni jsem navěšovala, teď jsem na násypce a shrabuji chmelové šišky," popisuje.

Je to prý lepší, fyzicky nejnáročnější je totiž právě navěšování.

„Pracujeme nepřetržitě a přestávku máme jen v době oběda, na svačiny, nebo když se porouchá stroj," dodává dívka.

Společně s ní pracují na jedné ze čtyř česaček v Kokorách také studenti Vysokého učení technického v Brně.

Nejhorší je podle nich přinutit se ráno vstát.

„Ale dělal jsem i mnohem těžší práce, takže mi to nijak nevadí," podotýká jednadvacetiletý student Tomáš Majda z Olomouce.

Navěšují, třídí, strhávají

A jak vypadá jejich směna na česačce? Tři lidé navěšují lijány, další třídí šišky a kontrolují, aby se ke chmelovým šiškám nepřipletly třeba kousky listů nebo stonků. Skupinka brigádníků pak strhává chmel z konstrukcí přímo v poli.

Sklizeň začala nejen v Kokorách, ale česačky už běží naplno také v nedaleké Čekyni a Nelešovicích. Hospodáři odhadují, že potrvá zhruba čtrnáct dní.

„Letos to vypadá na průměrnou úrodu, ale chmel bude kvalitní. Zpočátku jsme měli menší srážky, ale v posledních dnech to počasí dohnalo," říká agronom zemědělského družstva v Kokorách Karel Čechák.

Hospodáři odhadují, že by letos mohli sklidit 220 až 250 tun. „Určitě to bude více než loni," uzavírá.

Autor: Petra Poláková-Uvírová

26.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stádo sobů polárních v olomoucké zoo na Svatém Kopečku si užívá v těchto horkých dnech vodní sprchy. Letos se rozrostlo o devět mláďat.
9

Polární soby v zoo chladí sprcha. Stojí na ni frontu

Zdeněk Linhart (vlevo) a Roman Polom
11

Sigmu posílili dva reprezentanti

Kleštěmi na genitálie. Gangu, který vydíral i mučil, výrazně zvedli tresty

Skupině, která se živila loupením a vydíráním podnikatelů z Olomoucka, ve středu vrchní soud výrazně zvýšil tresty.

U teplárny v Olomouci srazilo auto cyklistu

Zraněním skončila nehoda, která se stala ve středu odpoledne u teplárny v Olomouci.

Nadšenci pěstují u in-line stezky v Olomouci "ruční" zeleninu. Zájem je velký

Čerstvý salát, kedlubny, hrášek, zelí nebo kapustu nabízí projekt Ze-Za-Hrátky. Zeleninu pěstovanou s láskou a bez chemie najdete uvnitř okruhu Hejčínských in-line stezek v olomoucké části Řepčín.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies