Bourání prasete jde řezníkovi rychle od ruky a pomocníci kolem něj jen kmitají. „Vedle už se topí pod kotli. Dáme vařit maso a kůže. Z toho se pak bude dělat třeba tlačenka," vysvětluje mi Jan Burian a přitom odřezává z prasete další části masa.

Na pracovní desce se mu kupí pořádný kopec sádla. „Bylo pěkně vykrmené," komentuji hromadící se kila tuku. „Dvě stě padesát kilo je tak akorát. Dnes už se prasat přešlechťují, aby měli víc svaloviny. Když dělám zabíjačky, starší lidé často vzpomínají na to, jak měli na praseti deseticentimetrový špek. Mladší generace si zase pochvaluje, že je všechno pěkně libové," vypráví Jan Burian, který pochází již z šesté generace řezníků.

V domě i na dvorku už voní maso, česnek a majoránka. Paní domu nám přináší první zabíjačkou dobrotu. „Dáte si mozeček?," ptá se všech dokola a rozdává nám chléb s mozečkem a vejci. „Říkáme tomu Pochoutka. Děláme ji podle originální receptury mého táty. Přidáme do něj játra, kousek masa a vznikne taková masová směs. Do ní se přidá mozeček a vajíčka," odhaluje recept na Pochoutku Jan Burian, který podobné chuťovky prodává i ve svém řeznictví v Luké.

ČTĚTE TAKÉ: Olomouc provoněly uzené dobroty

Po jídle je třeba všechno dobře spláchnout a řezníkovi pomocnici si povinně dávají štamprle domácí slivovice. „Dáte si s námi," nabízí mi ochotně, ale kvůli řízení musím odmítnout.

Kolem jedenácté dopoledne už toho z prasete moc nezbývá. Na háku visí jen kýty a páteř. Řezník bere sekáček a několika rychlými pohyby ji odsekává. „Je to rutina. Letos mám za sebou asi padesát zabíjaček a sezóna ještě nekončí. Kus práce nás ale ještě čeká po obědě. To se začnou dělat jitrnice, bouřka, domácí paštika a bude se škvařit sádlo," vyjmenovává výrobky ze zabíjačky Jan Burian, jehož tlačenku si pochvaloval i prezident Miloš Zeman při své návštěvě zabíjačky v Cholině.

Z háku už mizí i poslední kýta a po praseti zůstala jen kopýtka. Řezník Burian jde zkontrolovat maso a kůže, které se vaří v kotlích ve vedlejší místnosti. „Z masa budeme dělat tlačenku, ale kůže jsou potřeba taky. Používají se jako pojivo," vysvětluje řezník.

Po obědě už je vše uvařené a je nejvyšší část začít s přípravou tradičních zabíjačkových výrobků. Všichni se pouští do obírání masa. „Libové maso nakrájíme do tlačenky. Musí se spojit s vývarem z kůží a masovým vývarem. Ještě se do toho namelou kůže, přidáme sůl, pepř, majoránku a česnek a hotovo," popisuje řezník recept a při tom plní umělá střeva tlačenkou směsí.

Můj nejoblíbenější zabíjačkový výrobek je již tedy hotový. Celkem deset tlačenek už musí jen řádně vychladnout a pak nezbývá, než se do nich s chutí pustit.

ČTĚTE TAKÉ: Na Olomouckém plese v NH hotelu tančil i Mr. Bean