„Chodím sem pravidelně a tahle burza rozhodně patří mezi ty dobré," konstatoval mladý muž. Prostory sálu Střední školy polytechnické na Rooseveltově ulici prodejci zaplnili už kolem půl sedmé. K mání byly historické zbraně, mince, šperky, knihy nebo třeba keramika či plakáty. Burzu si lidé nenechali ujít a už o hodinu a půl později byly prostory naplněné k prasknutí. Z Kroměříže se za nákupem vydal i Jaroslav. To, že vstával okolo šesté hodiny, mu nevadilo. Olomoucká burza je prý vyhlášená.

„V okolí je to nejlepší burza," řekl muž, který si nepřál zveřejnit celé jméno. Je dobrovolným hasičem a věci s hasičskou tématikou sbírá už několik let. „Koupil jsem tady odznáčky na helmu z padesátých let," pochlubil se muž.

Prodejců se však o víkendu sešlo v Olomouci o něco méně než obvykle. „Je tady okolo dvě stě čtyřiceti prodejců, asi padesát stolů zůstalo volných. Máme totiž konkurenční burzu v Trenčíně, což je největší burza na Slovensku. Ti, co jsou z Jižní Moravy, jedou tam, mají to blíž než do Olomouce," konstatoval pořadatel trhů Jiří Genzer. Burza se v prostorách olomoucké střední školy koná jednou měsíčně, ta další připadá na sobotu 22. března. (paš)