Žáci zde dělali zkoušky podle nových pravidel novely autoškolského zákona, kdy na výcvikovém motocyklu jedou sami a zkušební komisař jede za ním na doprovodném motocyklu nebo ve vozidle.

Nově řidiči museli prokázat, že dobře zvládají manipulaci s motorkou, ale také slalom či objíždění překážek.

Podle majitele šternberské autoškoly Josefa Lakomého je úsek nad Lipinou pro trénink i samotné zkoušky na řidičský průkaz na motocykl vyhovující.

„Máme svoje plochy, ale na tento úsek s žáky také někdy jezdíme, protože si to tam chtějí vyzkoušet. Myslím, že část komunikace nad Lipinou je pro zkušební dráhu vhodná," řekl Josef Lakomý.

Jelikož se s novelou zvýšily požadavky na dovednosti jezdců, upravil šternberský magistrát plochu pro účely zkoušek.

Aby však zajistil bezpečnost žáků v průběhu první části zkoušky z praktické jízdy, mají ostatní vozidla v této době na úsek zákaz vjezdu.

Na tréninkové dráze se bude zkoušet asi dvacetkrát do roka a ve vymezený čas tudy projedou jen vozidla městského úřadu, správců komunikace a autoškoly.

Cvičná plocha i v Olomouci

Občasné omezení komunikace ve Šternberku však podle zkušebního komisaře Miroslava Vogla není jediné, které by řidiči měli respektovat.

Ohleduplně by se podle něj měli chovat vždy, když se s mladým motorkářem setkají i kdekoli jinde na silnici.

„Pokud se v provozu řidiči potkají s budoucím motorkářem, který absolvuje cvičnou jízdu v autoškole nebo právě skládá zkoušku z jízdy, měli by se chovat ohleduplně a nesnažit se vklínit mezi žáka na motocyklu a doprovodné vozidlo, které jede za ním," řekl zkušební komisař Miroslav Vogl z odboru dopravy a silničního hospodářství šternberské radnice.

Doplnil, že takovou situaci motoristé snadno poznají.

„Je to patrné z toho, že doprovodné vozidlo je označené cedulkou Autoškola a žák jedoucí na motocyklu má na sobě výraznou vestu s reflexními prvky," doplnil komisař Vogl.

Vhodný prostor, kde mohou autoškoly s uchazeči o řidičák na motorku trénovat, je již i v Olomouci.

Magistrát nechal vyčistit plochu u Klášterního Hradiska, která byla původně určena právě pro výcvik motorkářů. K dispozici je od konce dubna.