Nedůstojná plocha před chrámem, která sloužila pro zásobování a zároveň ji lidé využívali jako nelegální parkoviště, se začne v září opravovat.

Po dokončení všech prací by z ní mělo být příjemné náměstí, kde si lidé posedí ve stínu gotické věže.

V tomto týdnu zastupitelé na svém zasedání schválili, že se budou s investorem přestavby Prioru na rekonstrukci finančně podílet. Původně s tím však vůbec nepočítali.

Plány proměny obchodního domu navrhovaly nejen přestavbu budovy, ale také vylepšení okolních ulic a ploch. Jednou z nich je právě Mořické náměstí, které před zahájením stavebních prací sloužilo jako zásobovací prostor, kam vjížděly nákladní vozy se zbožím. Často jej také lidé využívali jako nelegální parkoviště v centru.

Vizualizace přestavby olomouckého Prioru a prostoru před kostelem sv. Mořice. Zdroj: Ateliér R

Vizualizace proměny Mořického náměstí. Zdroj: Atelier R

Klidová a relaxační zóna

To vše by se po opravě už nemělo opakovat.

„Důležité je, že prostranství mezi obchodním domem a kostelem změní svou funkci. Místo parkoviště a zásobování bude sloužit jako klidová a relaxační zóna," vysvětlil architekt projektu Miroslav Pospíšil.

Nákladní i osobní auta zmizí z povrchu náměstí. Budou totiž vjíždět do podzemí obchodního domu, kde budou parkovat a zároveň i zásobovat.

Mořické náměstí také řemeslníci předláždí. Poblíž věže kostela by měl být jiným druhem dlažby vyznačený půdorys domu, který byl součástí olomouckého podhradí.

„Dokládají jej archeologické nálezy. Na bohatou historii místa chceme veřejnost upozornit i na malbách na paravánu, který bude zakrývat vjezd do zásobovací části Prioru. Budeme na nich spolupracovat s historiky i archeology," přiblížil Pospíšil.

Rekonstrukce olomouckého Prioru

Rekonstrukce olomouckého Prioru. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Nasvítí kostel i koruny stromů

V lokalitě si po úpravách lidé posedí na nových lavičkách, přibudou i dva vzrostlé stromy, které místo oživí. Návrh počítá i s novým osvětlením.

„Chceme nasvítit hlavně koruny stromů a průčelí kostela, aby na náměstí panovala příjemná atmosféra. Součástí bude i letní zahrádka. Klidné náměstí bude přímo spojené pasáží s nejužším centrem města," doplnil architekt.

Proměna Mořického náměstí by měla začít v září a hotová by měla být ve stejném termínu jako opravený obchodní dům. Úpravy z větší části zaplatí společnost CL Trade, které patří Prior. Vyjde ji to zhruba na šest milionů korun.

Další tři miliony uhradí olomoucká radnice, která však s finanční spoluúčastí nepočítala, a proto stavební akci nezařadila do letošního rozpočtu. Schválit investici tak muselo zastupitelstvo, které ji ve středu posvětilo.

„Máme nyní jedinečnou možnost dořešit Mořické náměstí. Nikdy jsme se však nebavili s investorem nad mírou našeho podílu při financování stavebních prací. Museli jsme proto zasednout k jednacímu stolu. Nakonec jsme se dohodli na velmi dobrém kompromisu," objasnil náměstek primátora Martin Major.

Za peníze radnice pořídí nové osvětlení, lavičky a zeleň. Kromě podílu na vylepšení Mořického náměstí zaplatí i opravu ulice Úzké a 28. října, kde přibude nový mobiliář i lampy.

Opravenou lokalitou i novou obchodní galerií Moritz se lidé projdou nejspíš už letos v listopadu.