Ještě několik dní před jeho konáním, ale část filharmoniků hrozila, že vystoupí v bílých tričkách se srdíčkem a nápisem My jsme Moravská filharmonie Olomouc.

Chtěli tímto způsobem veřejně protestovat proti řediteli filharmonie Vladislavu Kvapilovi. Nelíbilo se jim, jak organizaci řídí a požadovali nové výběrové řízení na jeho místo.

Tento týden ale symbolická stávková pohotovost skončila, Vladislav Kvapil na svou funkci rezignoval. Zatím, než se uskuteční výběrové řízení, je pověřený filharmonii vést.

Ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil
Ředitel Moravské filharmonie Kvapil složil funkci

Páteční večerní koncert filharmonie nabídl u Sloupu Nejsvětější Trojice slavné operní árie, duety a sbory. Mimo jiné zazněly "hity" Verdiho, Mozarta, Dvořáka či Bizeta.

Vystoupení je součástí Svátků města a předcházelo tradičnímu historickému prvůvodu ke cti svaté Pavlíny, patronky Olomouce.

Zástup kostýmovaných účastníků a Olomoučanů se v devět hodin večer vydal s ostatky světice z Horního náměstí přes Dolní a Žerotínovo náměstí ke chrámu svatého Mořice.

Svátky města vyvrcholí v centru Olomouce v sobotu, kdy jsou na Horním náměstí kromě jarmarku na programu šermířská i folklorní vystoupení, koncerty, divadla a večer i barokní ohňostroj. Sobotní slavnosti se zúčastní také císařovna Marie Terezie.

Svátky města Olomouce. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na olomouckou slávu, závoďáky i dětské dny
Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně
Ano, šéfe v Olomouci! Pohlreich točil ve školní jídelně