VYBERTE SI REGION

Mizerná sezona. Na Hané není co pálit

Olomoucko – Tak špatnou sezonu nepamatují v pěstitelských pálenicích pěkně dlouho. Kdo nemá staré zásoby meruňkovice, je na suchu. S třešňovicí je to podobné.

27.11.2016 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií
Pěstitelská pálenice u Jadrníčků v Náměšti na Hané

Pěstitelská pálenice u Jadrníčků v Náměšti na HanéFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

 Poskrovnu je letos i švestkového kvasu a raná jablka, která v palírnách prohnali trubkami, skoro netekla.

Záchranu vidí někteří v ovocném kvasu z pozdějších malvic, k němuž se uchylují i skalní vyznavači pálenky ze švestek.

„Palírnu máme šestnáct let, ale něco takového jsme nezažili. Co jsme jindy vypálili za týden, uděláme za tři měsíce," hořekovala Bohdana Jadrníčková z Náměště na Hané.

„Chlapi chodí plakat do pálenice, že nemají, co by vypálili. Jiní hází do beček vše, co zahrada dala a přivážejí různé směsky. No, je to tragédie," dodala.

Zavinily ji jarní mrazíky, které pěstitele připravily o většinu peckovic.

„Na Hané hrůza. Meruňky? Letos jsme vypálili jeden kotel meruněk, které si lidé dovezli od rodiny z jižní Moravy. Pomrzly i třešně, mirabelky, ringle. Co jsme zatím pálili švestkový kvas, to dovezli zákazníci ze stromů na Drahanské vrchovině, tady taky mizérie," popisovala Jadrníčková zatím nejsmutnější sezonu.

To nestálo za to ani sbírat

Podobně jsou na tom v Pasece na opačném konci Olomoucka.

„Hrůza! Co byly švestky, tak z Rýmařovska, Malé Morávky, Karlova. V Pasece není nic. Švestky tečou pěkně, ze sto litrů deset i více. Co místní dovezli raná jablka, netekly vůbec," líčil pohromu Vladislav Motáň z pěstitelské pálenice v Pasece.

„Včera jsem pálil zákazníkovi 240 litrů jablečného kvasu a měl dvanáct litrů. To nestálo za to ani sbírat," doplnil.

Na pořádný jablečný kvas z pozdějších odrůd s vyšší cukernatostí je ale ještě brzy. Ten přijde na řadu až po Novém roce. I hrušky.

„Letos ho dělají i ti, co dříve pálili jedině švestky," poznamenal Motáň.

Někteří museli zavřít

V pálenicích se letos dveře trhnou. Někteří provozovatelé museli během sezony palírnu podle zákona uzavřít, protože nejeli deset dní.

„I náš případ. Dnes jsem přišel udělat dva kotle, včera jeden a další mám až za týden. Jsme zkrátka v minusu," pokrčil rameny provozovatel pasecké pálenice, kterou lidé vyhledávají i pro to, že pálí postaru a pod kotlem zatápí dřevem.

Méně ovocného destilátu zatím lidem vypálili i v Samotiškách, další vyhledávané pálenici na Olomoucku.

„Je toho méně zhruba o dvacet procent v porovnání s dlouhodobým průměrem. Meruňky žádné a třeští odhadem třetina. Švestek je také méně. Jablka teprve přijdou a úplný propadák to celkově nebude. Příští rok to musí být lepší," hodnotil Josef Jašek ze Samotišek.

Autor: Daniela Tauberová

27.11.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jasný důkaz: v Jeseníkách žije rys

Jeseníky – Jedinečný objev se podařil ochranářům ze Společnosti přátel Jeseníků. Jejich fotopast zachytila v nejvyšších moravských horách živého rysa. „Po mnoha letech je to poprvé, kdy byl rys v Jeseníkách takto jasně zdokumentován," konstatoval předseda sdružení Ondřej Bačík.

Zakázat kouření? Ne, zní hlas lidu

Moravský Beroun, Daskabát – Moderní je nekouřit, přitom v městském podniku v Moravském Berouně se kromě doby oběda vypaluje o sto šest. Debaty na téma kouření či nekouření v restauraci provozované městem v posledních měsících vedly k tomu, že samospráva rozhodla o uspořádání ankety.

Opilec napadl strážníka. Praštil ho do obličeje a roztrhl mu bundu

Olomouc – Ranou do obličeje a roztrženou bundou uniformy skončil pro olomouckého strážníka převoz agresivního muže na protialkoholní stanici. Opilec nadýchal 1,52 promile alkoholu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies