Čekají také, jak se u nich projeví zákaz vjezdu těžkých vozidel do centra města. Ten má začít platit příští týden.

Už několik let se Hejčínští snaží přesvědčit úřady, že je potřeba změna. Podepisovali i petici.

„Situace je stále stejná, ráno před pátou se začnou třást domy a to v různé intenzitě pokračuje až do noci. Paradoxně největší 'klid' je ve špičce, kdy jsou oba směry ucpané a auta popojíždí, pak se ovšem zase nedá nadechnout," popisoval Jan Nepožitek z Hejčína.

Erenburgovou ulicí si zkracují jízdu řidiči nákladních aut, aby se vyhnuli zpoplatněnému obchvatu.

Jenže místní upozorňují, že podle nich nemá ulice dostatečně pevné podloží, dlouhodobou zátěž nezvládá a náklaďáky by tam měly mít zákaz.

Spoléhají proto, že nedávné měření vibrací jejich názor prokáže a škodlivost dopravy potvrdí.

Předběžné výsledky ale zatím mluví jinak.

„V současné době se vyhodnocují, měření bylo několik, budeme o nich informovat. Předpokládám, že v tuto chvíli se počítá s kompletní rekonstrukcí vozovky. Podloží je ale na zátěž stavěné. Vozovka má nosnost, akorát je poškozena," sdělil primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Závěr by podle něj měl přijít do konce roku, opravu je potřeba ještě naplánovat.

Zvýšené hodnoty nezjistili

Odborníci v ulici také poslední říjnové úterý a středu na základě podnětu obyvatel zjišťovali, jak hluk z provozu ruší okolí.

Hodnoty naměřené přes den před vytipovaným rodinným domem vyšší než povolené normy nebyly.

„V noční době však měřením objektivizovaná hladina hluku hygienický limit překračuje o 2,8 decibelu," uvedla ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Protože tím byl překročen zákon o ochraně veřejného zdraví, bude se jeho porušení řešit ve správním řízení.

Hejčína se zákaz přímo netýká

V Hejčíně mohou mezitím sledovat, jak se u nich projeví omezení pro auta nad 6 tun v okolí centra města.

Značky se v ulicích začnou objevovat v pondělí, dohromady jich bude 123. Zákaz by pak měl podle počasí začít platit koncem týdne.

Nová oblast se zákazem vjezdu je zhruba vymezená ulicemi Litovelská, třída Míru, Foerstrova, Albertova, Velkomoravská, Švýcarské nábřeží, třída 17. listopadu, Komenského a částí ulice Dobrovského, odkud poté omezení pokračuje i na sídliště Lazce.

Hejčína se tak přímo netýká.

„U zákazu nad 6 tun to vypadá, že situace v Hejčíně zůstane stejná, ne-li horší, každopádně to se uvidí, až se opatření uvede do praxe a řidiči začnou hledat nové zkratky," čeká Jan Nepožitek.