Část zdejších průvodčích a strojvedoucích budou cestující nadále potkávat v uniformách národního dopravce.

Motorových vozů se až na jednu výjimku Svazek obcí údolí Desné zbaví.

Cestující na trati mezi Šumperkem a Kouty vozí v druhém prosincovém týdnu zeleno-modro-bílé vlaky naposledy.

„Osobně je mi to docela líto. Některé motoráky byly sice staré, ale byli jsme na ně zvyklí, stejně jako na zdejší personál. Průvodčí tu lidé znali jmény," řekla cestující Marie Zapletalová.

Také Vojtěch Benedikt Krejčí zmínil jako jedno z pozitiv soukromého provozování vlídnější přístup k cestujícím.

„Obyvatelé i turisté mohli vnímat, jak všichni zaměstnanci pracující na Železnici Desná vykonávají své povolání s láskou," sdělil.

Na Železnici Desná sloužilo devět strojvedoucích a stejný počet průvodčích. Podle informací od zaměstnanců dosavadního dopravce, firmy Arriva Morava, jich většina zůstává v oboru.

Přejdou ke třem dopravním společnostem včetně Českých drah.

Část známých tváří tak budou cestující na horské lokálce potkávat i nadále.

„Já osobně přecházím pod Dráhy. Líbí se mi tady, jsem ráda, že na této trati zůstávám," řekla jedna z dlouholetých průvodčích na Železnici Desná.

Takto se s Železnicí Desná loučí zaměstnanci stávajícího dopravce, firmy Arriva MoravaZdroj: DENÍK/Petr KrňávekTakto se s Železnicí Desná loučí zaměstnanci stávajícího dopravce, firmy Arriva Morava. Autor: DENÍK/Petr Krňávek

Jízdenky už jen ve vlaku

Velká změna čeká cestující i v nákupu jízdenek. Dosud si mohli koupit v předprodeji útržkové lístky, které při nástupu do vlaku stačilo označit ve strojku.

Tyto jízdenky však u nového dopravce nebudou platit. Nevyužité neoznačené kupony mohou lidé vrátit.

„Jejich vrácení a proplácení bude vyřizovat v železniční stanici Petrov nad Desnou paní Nováková v kanceláři v prvním patře stanice, a to pouze v týdnu od 12. do 16. prosince," sdělil Michal Vrzala ze Svazku obcí údolí Desné.

S nástupem Českých drah rovněž končí prodej jízdenek ve stanicích Kouty nad Desnou, Velké Losiny, Sobotín a Petrov.

Lístky si budou lidé kupovat u průvodčích ve vlaku.

Na trať nasadí České dráhy své soupravy. Dosud zde jezdily motorové vozy, které vlastní Svazek.

Zatímco jednotka Desná Svazku zatím zůstane a ten ji bude dále pronajímat, trojici motorových vozů řady 810 a dva vlečné vozy prodá.

„Pravděpodobně v lednu budeme vypisovat výběrové řízení. Zájemců je hodně," řekl předseda Svazku obcí údolí Desné Pavel Žerníček.

Povodeň trať pohřbila, obce ji vzkřísily

Trať ze Šumperku do Koutů zničila v červenci 1997 povodeň. Stát tehdy neměl zájem ji obnovit.

S tím se však nesmířily obce na její ose, založily svazek a dráhu opravily. Provoz trati i dopravu na ní zajišťovaly soukromé firmy.

V současnosti je majitelem trati Svazek obcí údolí Desné, provozovatelem dráhy šumperská firma Sart a končícím dopravcem společnost Arriva Morava.

Změna dopravce souvisí s elektrifikací, kterou trať prošla loni.