Tradiční přehlídka se koná ve Velké Bystřici od pátku 1. do neděle 3. září.

Tanečníci, zpěváci i muzikanti na Hané předvedou tradice, zvyky, písně a tance, letos se k pestré společnosti přidá mexický soubor Compañía de Danza folklórica UAM Azcapotzalco, slovenský soubor Poleno z Bratislavy a taky přijede Folkorno drušstvo Lancova Vas ze Slovinska.

„Festival je zaměřený na celoroční lidové zvyky, soubory vždy přivezou nějaký zvyk ze svého kraje. Objeví se tam určitě vánoční zvyky, svatojánské čarování nebo svatba,“ uvedl ředitel festivalu Petr Nakládal.

Program Lidového roku začíná v pátek 1. září ve 20 hodin, kdy jej odstartuje filmové promítáním v místním amfiteátru.

„Je to taková předehra Lidového roku. Snímek natočený na foklorní motivy se jmenuje Stojí hruška a je to pohádkový muzikál olomouckých tvůrců, studentů, kdy předlohu napsala známá olomoucká divadelnice Milada Mašatová,“ pokračoval Petr Nakládal.

Olomoucká tramvaj. Ilustrační foto
Nové tramvaje hned tak nebudou. DPMO zase chyboval

Ohňostroj, mše, jarmark

Sobota pak bude ve znamení dětských folklorních souborů, program startuje ve 14 hodin.

„Zajímavé budou Záhorské obrázky, což je komponovaný pořad regionu Hostýnské záhoří a pak ve 21.30 určitě koncert Hradišťanu,“ pozval ředitel přehlídky.

Ohňostroj pak ve 22.30 završí sobotní část programu.

Neděli otevře mše svatá ve velkobystřickém kostele Stětí sv. Jana Křtitele, v nabídce je Koncert lidových muzik na Zámeckém náměstí, příchozím se taky předvedou dospělé soubory a zahraniční hosté.

Po oba dva dny nebude chybět ani celodenní řemeslný jarmark na Zámeckém náměstí, výstavy nebo regionální gastronomie a pouťové atrakce.

„Trhy startují v sobotu okolo poledne a potrvají až do večera, v neděli už od 8 hodin ráno,“ doplnil Petr Nakládal.

Lidový rok je zdarma. Více informací je uvedeno na webu města Velká Bystřice .

Stavba národního olympijského centra v Prostějově
Stavba Národního olympijského centra na Hané se zastavila. Chybí ji 110 milionů