„Už před otevřením pavilonu tady postávala asi stovka nedočkavců,“ uvedl mluvčí olomouckého knižního veletrhu Petr Albrecht.

Lidé se pozastavovali nad věrností i metrovou velikostí bible, v níž se dalo i listovat. „Jak to asi psali, to u toho musel ten mnich ležet,“ odhadovala starší dáma.

Bohuslav Tiefenbach, který přijel ze Šternberka litoval, že maketa skončí po výstavě v Praze.

„Přijel jsem jen kvůli ní. Kdyby zůstala v Olomouci, třeba v Arcidiecézním muzeu, mohla by lákat další turisty. Byla by to atrakce,“ uvažoval.

Jeho nápad nepodpořil Jiří Rudolf z Nadačního ústavu regionální spolupráce, který maketu nechal vyrobit.

„Vše se musí dít se souhlasem švédské strany. Švédská národní knihovna musela dát souhlas i ke vzniku této makety a pro ní je partnerem pouze česká Národní knihovna,“ objasnil Rudolf.

Podle něj popud k digitalizaci Ďáblovy bible dala ale před časem olomoucká Vědecká knihovna. Komunikace pak probíhala na úrovni vlád a ambasád.

„I když tato maketa skončí v Praze, vymíníme si, aby mohla být kdykoliv do Olomouce znovu zapůjčena. Na druhé straně, zůstane s Olomoucí navždy spojena, i kdyby byla vystavována na jiných místech,“ řekl Rudolf.

Další novinkou veletrhu Libri je účast antikvariátů. Mezi vystavovateli jsou hned čtyři a působí jako vítané zpestření.

Lidé ale měli zájem i o novinky. Dagmar Helšusová z Liberce za ně utratila skoro tři tisíce korun. „Udělám tím radost všem členům rodiny. U nás doma se čte a já sama jsem milovníkem knížek,“ přiznala.

„Nakupovala jsem Jana Balabána a takovou tu náročnější literaturu, ale neopomněla jsem ani adventní kalendář nebo čínské pohádky pro vnučku,“ vysvětlila.

„Pokud tady budou takoví zákazníci, tak Libri určitě neopustíme,“ komentoval nákupy Dagmar Helšusové Tomáš Reichel z vydavatelství Host, které na veletrhu poskytuje patnáctiprocentní slevu.

Dalšími lákadly Libri jsou i tvůrčí dílny. Lidé si zde mohou například vyrobit ruční papír v expozici velkolosinské papírny.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika