Letní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc startuje ve čtvrtek 16. srpna a potrvá do 19. srpna.

Největší expozicí, která ponese název Zahrada Getsemanská – zahrada botanická, se tentokrát pochlubí pavilon H. Tradiční místo, hlavní pavilon A, se totiž připravuje na rekonstrukční práce.

„Tvůrcem expozice je opět zahradní architekt Ivar Otruba. Expozici se vzrostlými olivovníky, která návštěvníkům přiblíží floru Středomoří vytvoří Unie botanických zahrad České republiky. Getsemanská zahrada – její název pochází z „Gat Šmane", což v biblickém aramejském jazyce znamená lis na olivy – je už z dob ranného křesťanství nejznámějším náboženským poutním místem," vysvětlila spolumanažerka výstavy Věra Mazalová a doplnila, že podle Bible zde Ježíš bděl a modlil se tu noc, kdy byl římskými vojáky zatčen a později ukřižován.

V expozici najdou návštěvníci i připomínku dějinných událostí spojených se zahradou z úpatí Olivetské hory – kamenitou kalvárii a kříž zdobený květinami.

Vizualizace Zahrady Getsemanská v pavilonu H

Vizualizace Zahrady Getsemanská v pavilonu H

Vizualizace Zahrady Getsemanské v pavilonu H. Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Džus ze zeleného ječmene

Pavilon E bude patřit třinácti floristům, účastníkům soutěže v aranžování květin, kdy tématem je motto letní Flory -„Dožínková slavnost." Soutěžit se bude o nejkrásnější dožínkový věnec a volně vázánou kytici.

„Návštěvnické veřejnosti se představí i brněnská Mendelova univerzita, a to s výsledky z oblasti šlechtění a využití rostlin. Škola se podílí například na geneticko-šlechtitelském výzkumu takzvaných barevných pšenic, které jsou významným zdrojem antioxidantů. Atraktivním výsledkem výzkumné činnosti je také využití džusu ze zeleného ječmene, který má velmi pozitivní vliv na lidský organizmus. Návštěvníky pavilonu čeká nabídka ochutnávek jedlých květin i dobré rady z bylinkářské poradny," pokračovala Mazalová.

O nélepši hanácke vdolek

V pavilonu G bude situována oblíbená zahrádkářská poradna.

„Dožínkovou slavností, mottem zahradnické výstavy, bude inspirována i paleta doprovodných akcí, které budou součástí letní Flory – sobotní Hanácký jarmark s řemesly a nabídkou chutných specialit, mezi pavilony G a H, vyhlášení výsledků soutěže sdružení Region Haná „O nélepši hanacke vdolek"," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Zcela unikátním doplňkem nabídky pak bude výstava dožínkových korun.

„Přesto, že letos začínají rekonstrukční práce na hlavním výstavním pavilonu A, který je už nyní uzavřen, zahradnické Floře plocha ani prostor takřka neubude. Výstavní a prodejní stánky se jen přesunou hlouběji do parkového areálu výstaviště a pavilonů E, G, H," doplnila obchodní náměstkyně Ludmila Grecmanová.

Brány výstaviště budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 korun, zlevněné pro důchodce a studenty 80 korun, děti od 6 do 15 let 40 korun. Rodinné vstupné tedy dva dospělí a 1 až 4 děti je 210 korun, zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P.