K přepadení podle informací policie došlo v pondělí krátce po 14 hodině. Neznámý pachatel přistoupil k přepážce, z kapsy kalhot vytáhl krátkou střelnou zbraň a pod vyhrůžkou požadoval po pracovnici pošty finanční hotovost.

„Žena v obavě o své zdraví a život pachateli vydala peníze, které měla uložené v blízké zásuvce," popsala událost krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Pachatel si podle ní vzal větší část peněz a odešel neznámo kam. Další podrobnosti ale odmítla vzhledem k vyšetřování sdělit.

Stejný scénář, rychlá akce

Místní o celé události živě mluví, celkem prý poštu ve vesnici v posledních letech přepadli už třikrát.

„Říkala jsem si, proč tady jezdí tolik policistů, co se asi zase stalo. Bylo tady tak osm nebo patnáct policejních aut, všechno bylo uzavřené, každého kontrolovali," líčila pondělní odpoledne místní obyvatelka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Je to divné. Osobně si myslím, že to je jeden a týž člověk, protože scénář je vždycky stejný. Rychlá akce, vyběhne a zmizí, jako když se po něm zem slehne. Na kole by neujel, jestli na něj někde čeká auto?" spekulovala.

Vzpomněla i na loňský listopad, kdy se prý událost odehrála podobně.

„Když to bylo naposledy, přeskočil zábradlí a pelášil za roh. Tohle už je potřetí po sobě, nikoho nedopadli a vypadá to, že to je jeden a ten samý. Naštěstí se nikomu nikdy nic nestalo. Je to divné," zamyslela se ještě žena ve středních letech.

Ľubica Žídeková, další z místních obyvatel, rovněž připomněla loňský případ. Tehdy, v den přepadení, měla na poštu namířeno. Pak ale plány změnila a vydala se nejprve na hřbitov.

„Kdybychom s přítelkyní šly rovnou na poštu, tak jsme přímo u přepadení," uvedla.

„Není to příjemné, mluví se o tom a lidé se bojí na poštu chodit. Když má někdo zbraň a vyrušíte ho, co když vypálí. Pak co?" dodala.

Pobočka České pošty v Křelově

Pobočka České pošty v Křelově. Autor: DENÍK/Petra Pášová

Lupič to tam znal? 

Další obyvatelka upozornila na to, že ten, kdo poštu vykradl, určitě ví, že už se tady něco takového stalo.

„Musel to být někdo, kdo věděl, že pošta není stále zabezpečená, nejsou tam ani kamery. Naštěstí se důchody vydávaly už 25. února, takže zrovna na poště nebylo moc lidí. Na druhou stranu, když už byly důchody rozdány, určitě tam nemohlo být tolik peněz jako předtím," komentovala událost další obyvatelka obce.

Česká pošta pondělní loupežné přepadení pobočky v Křelově potvrdila, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování však mluvčí nemohl sdělit další podrobnosti.

Uvedl však, že bezpečnostní opatření jsou nastavena tak, aby nedošlo ke ztrátám na životech či zdraví jak u zaměstnanců pošty, tak u jejich klientů.

„Postupy, jak se v obdobných situacích zachovat, jsou vzhledem ke své povaze interní záležitostí České pošty," doplnil Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Starou zbourat, postavit lepší

Situací na pobočce se teď bude zabývat i vedení obce.

„Něco se s tím bude muset dělat, je to do nebe volající a drzost darebáků je strašná," reagoval starosta obce Jiří Spurný a připomněl, že obec má v plánu postavit poštu novou, která by už byla moderní a zabezpečená.

„Chceme budovu zbourat a postavit poštu novou. Udělá se tam veškeré možné zabezpečení. Do té doby bychom možná mohli pořídit alespoň kamerový systém, který by lupiče odradil. Pokud se pošta neozve, s návrhem, co dál, ji oslovíme sami," doplnil Jiří Spurný.

Petra Pášová, Miroslava Jakubcová