Letos ovšem mohla mít namále. Přesněji její část věnovaná králíkům. V Česku se v červenci objevil nový virus králičího moru. Veterináři, kteří o výstavě vědí, však neevidují nemoc v Olomouckém kraji ani jeho blízkosti. Chovatelům doporučují očkování, které už je dostupné i v Česku.

„Na 320 králíků z celého kraje je už na místě. Probíhá posuzování,“ informoval v pátek dopoledne předseda místní organizace svazu chovatelů domácího zvířectva Zdeněk Sekanina.

„Mor je daleko, nikde v okolí zjištěn nebyl, jinak by nám veterinární správa výstavu králíků zakázala. Není důvod k obavám,“ dodal hlavní organizátor výstavy, která začíná v sobotu v 8.00 v areálu "Za tratí".

Organizátoři výstav drobného zvířectva si už letos kvůli nákazám užili svoje. Ptačí mor jim v lednu zrušil dlouho připravovanou jubilejní výstavu holubů v Litovli.

Česká pokerová tour poprvé na Moravě v kasinu Hodolany.
Olomouc hostí Českou pokerovou tour, jako první na Moravě

„Věnovali jsme tomu hodně času. Ale hlavní je, že už je to za námi a ptačí chřipka je pryč,“ reagoval v březnu s úlevou krajský předseda svazu Drahomír Konečný.

Nový virus, který dokáže velmi rychle zlikvidovat celý chov králíků, se dostal do Česka ze západní Evropy. V polovině července jej zachytili chovatelé a veterináři na západě Čech.

„V Olomouckém kraji jsme tento subtyp králičího moru nezaznamenali. Žádný chovatel podezřelý úhyn králíků nehlásil. O výstavě v Kožušanech víme, nějaké riziko tady nevidíme,“ uvedla Hana Brázdová z Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Od tohoto týdne je na českém trhu dostupná účinná vakcína proti novému subtypu králičího moru.

„Státní veterinární správa doporučuje chovatelům konzultovat možnost vakcinace s veterinárním lékařem,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Záleží, jaká bude cena u veterináře, aby to králíkáře nezlikvidovalo," poznamenal Sekanina. Povzdechl si, že členů svazu ubývá a pořádat výstavy je stále náročnější - nejen kvůli epidemiím. „Je to horší a horší. Základna stárne a mladí nejsou," dodal.

Králičí mor není z pohledu veterinárního zákona uveden v seznamu nebezpečných nákaz, a tudíž s jeho výskytem nejsou nařizovaná mimořádná veterinární opatření.

„Státní veterinární správa však chovatelům králíků doporučuje, aby dbali zvýšené opatrnosti při nákupech nových zvířat a svá stávající zvířata chránili v rámci dostupných možností. V případě úhynu je nutné provést neškodné odstranění uhynulých králíků v asanačním zařízení,“ uvedl mluvčí Vorlíček.

Nový typ viru moru králíků RHDV2 byl poprvé zaznamenán ve Francii v roce 2010 a od té doby se šíří Evropou. V současné době začíná ve většině evropských zemí nahrazovat původní cirkulující RHDV kmeny. Onemocnění postihuje všechny věkové kategorie. Pro člověka nebezpečný není.

Miroslav Baláž z Olomouce před zdejším krajským soudem.
Lupič Baláž půjde na deset let do vězení



Výstavy na Olomoucku
26. – 27. 8.
Šternberk - místní, všeobecná výstava
2. - 3. 9.
Olomouc - Černovír - místní, všeobecná výstava
9.– 10. 9.
Litovel - výstava exotů
9. – 10. 9.
Tršice - místní, všeobecná výstava
16. - 17. 9.
Senice na Hané - místní, všeobecná výstava
6. - 8. 10.
Litovel - místní, všeobecná výstava
28. – 29. 10.
Litovel - klubová výstava Hanáckých voláčů
Zdroj: ČSCH