ODS má velký problém.

Blízká spolupracovnice premiéra a předsedy strany Petra Nečase je podezřelá z toho, že nechala sledovat jeho manželku a další osoby vojenskou kontrarozvědkou, taky měla uplácet.

Policie zatkla bývalé poslance ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Stíhá je kvůli podplácení a přijímání úplatku. Policie nevylučuje, že padnou další obvinění.

Podle předsedy regionálního sdružení občanských demokratů a člena výkonné rady Roberta Knoblocha je situace velmi vážná, avšak Nečas jeho důvěru neztratil.

Rozhovor poskytl Olomouckému deníku ještě před pátečním jednáním Výkonné rady ODS.

Je ODS na kolenou?
Není. Ale to, co se odehrává, považuji za velmi vážné.

Pro ODS je to velký průšvih…
V tuto chvíli nemám dostatek informací, abych vyhodnotil, zda je to pro ODS špatné, moc špatné nebo je prostor pro to, něco vysvětlovat. Pozitivně to rozhodně nevidím. Na hodnocení je však brzy.

Co je horší: případ paní Jany Nagyové? Stíhání rebelujících poslanců?
Pokud taková podezření sahají k vrchní ředitelce Úřadu vlády, považuji to za závažné.

Setkal jste se někdy s paní Nagyovou? Jak na vás působila?
Setkal jsem se s ní formálně, a to na různých setkáních předsedů regionů s předsedou ODS, na výkonné radě nebo na akcích organizovaných ODS. Působila na mě jako pracovitý člověk, manažer. Neměl jsem možnost ji poznat blíže.

Věříte panu premiérovi?
Jak já znám pana předsedu, tak když tvrdí, že o tom nevěděl, tak mu věřím, že to nevěděl. Jak jsem ho poznal – mohu ho v leckterých věcech kritizovat – rozhodně si myslím, že je to slušný člověk.

Nepomohlo by aktuálně situaci, pokud by Petr Nečas sám odstoupil? S ohledem na velmi vážná podezření kolem jeho osoby, kdy policie nevyloučila, že o něčem vědět mohl? Za paní Nagyovou se ve čtvrtek jednoznačně postavil.
Jeho vyjádření jsem slyšel. Z mého pohledu: pokud by se prokázaly závažné skutečnosti, že on pochybil, myslím, že by v tomto duchu reagoval on sám.

Co bude dál? Spěje situace k předčasným volbám a vítězství sociální demokracie a komunistů? Je možné, aby to vláda ustála?
To má nyní v rukou pan prezident. Umím si představit tři, čtyři alternativy, které jsou známé. Nechci ale spekulovat.

ODS každopádně touto aférou ztrácí…
Touto kauzou ztrácí ODS politické body naprosto jednoznačně a já to považuji za hodně vážné.

Jak by se ODS měla zachovat, ať před případnými předčasnými volbami nebo příštím, super volebním rokem, to není totální debakl?
Měla by se určitě vyvodit zodpovědnost na základě toho, co policie prokáže. Rozhodně není možné situaci nějak zlehčovat. Umím si představit i to, že bude výměna na postu předsedy. Může být předčasný kongres, stranu může vést 1. místopředseda. To všechno jsou alternativy. Ale nechci spekulovat.

Pokud bude kongres a budete si vybírat nástupce Petra Nečase, kdo by jím měl být podle vás?
Svoje schopnosti jistě potvrdil 1.místopředseda Kuba. Schopný je doktor Pospíšil, kvalitní je Tomáš Chalupa. Nechci ale v tuto chvíli spekulovat.

Každopádně obecně dobrou zprávou je, že se policie pustila do klientelismu a uplácení a se zatykači zamířila i do vyšších pater politiky..
Neřeknu asi nic nového: je to zásluha ODS, ať už premiéra, bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nebo současného Pavla Blažka. Vytvořili pro to prostředí a podmínky.

VÍCE: Razie v politice: olomoucká věznice je na obviněné připravena