Budoucí vlastníci bytů většinou vstupují do bytových družstev. Podle olomouckého právníka Petra Konečného, který se bytovou problematikou zabývá, je však nyní trend, že tato družstva zakládají přímo stavební společnosti.

„Pokud zájemce o byt vstoupí do družstva, nemá sám se stavební firmou žádný smluvní vztah. Dodržování termínů stavby a kontrolu kvality zajišťuje družstvo. Dnes se však stává jakýmsi nešvarem, že družstvo založí sama stavební firma. Ta pak kontroluje sama sebe, na což může člen družstva doplatit,“ uvedl právník.

Při velkých projektech, kdy jde o stovky bytů, je pro firmy toto řešení jednodušší, než podepisovat smlouvu o dílo s každým zájemcem. Partnerem pro ni je bytové družstvo, jehož členy jsou budoucí majitelé bytů.

„To poté předáním bytů zanikne. Tehdy může vzniknout další problém: pokud by na klienty nebyly převedeny záruční práva, mohli by lidé přijít o všechny záruky,“ uvedl Konečný.

Doporučuje proto, aby se členové družstva snažili mít v jeho vedení zástupce, kteří budou jednoznačně prosazovat jejich zájmy. Rovněž by rozhodovali o tom, kdo bude provádět stavební dozor.

Zájemci o byt mohou svou smlouvu nechat posoudit právníkovi. Pokud však najde nějaký nedostatek, může být podle Konečného v případě velkých projektů se stovkami bytů problém, jestli se jednomu člověku podaří prosadit změnu smluvních podmínek.

„Je na druhé straně, zda bude ochotna smlouvu přepsat. Záleží, zda firma bude postupovat z pozice síly – a místo kritika smlouvy si najde jiného zájemce – anebo jí na klientovi záleží a vyjde mu vstříc,“ uvedl.