Na rozhodnutí jeho krajských představitelů sesadit hejtmana Koštu ji zaráží i rychlost, s jakou přišlo.

Lékař Oto Košta byl zvolen na ustavujícím zastupitelstvu 8. listopadu. Další je naplánované na 27. února, kde už se měli politici zabývat obvyklými záležitostmi.

„Jestli ale místo toho budeme zase řešit personálie, tak to pro obyvatele neznamená nic jiného, než že se věci, které jsou k jejich prospěchu, odkládají,“ poznamenal za opoziční KSČM lídr kandidátky a poslanec Alexander Černý.

Že se v hnutí ANO v kraji něco děje, zaznamenal minulý týden.

„Od kolegů v parlamentu jsem se dozvěděl, že jsou nespokojení s výkonností. Jen to potvrdilo naše obavy, že někde bude chyba. Ale že spočívá přímo v hejtmanovi, jsme se dozvěděli od nich,“ dodal Černý.

Sršeň: ANO je nekonsolidované společenství

Podle Radima Sršně (STAN+ProOlomouc) bylo napětí v ANO cítit od začátku.

„V každé demokratické společnosti bych ale předpokládal sto dní hájení. Oto Košta přišel z úplně jiné branže, víceméně i my jsme byli tolerantní. Samozřejmě to svědčí o tom, že hnutí ANO je nekonsolidovaným společenstvím různých lidí,“ uvedl Sršeň.

Zmínil, že i koalici starostů a hnutí ProOlomouc vadilo poradenství bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), které s ním Košta uzavřel po volbách, aby mu pomohl s předáním agendy.

Právě to lidé z krajského předsednictva ANO spolu se zastupitelským klubem hnutí označují za jedno z vážných pochybení Oto Košty.

„Takový vliv na nového hejtmana nás znepokojoval, jinak jsme ale ctili zásadu, že by pan hejtman měl mít nějaký čas na rozkoukání a první kroky, což mu nedopřálo ani vlastní hnutí,“ zopakoval Radim Sršeň.

Lidovci: Neuvěřitelné a zvláštní

Koalice pro Olomoucký kraj tvořená lidovci a Stranou zelených naopak oficiálním argumentům ANO nevěří.

Na prokázání něčí neschopnosti podle nich čtvrt roku nemůže stačit, spolupráce s Rozbořilem jim nevadí.

„Důvody nám znějí velmi neuvěřitelně. Vyvolává to v nás víc otázek než odpovědí. Předpokládáme, že od hnutí ANO a koalice dostaneme ještě relevantní zdůvodnění pro tak závažný krok, jako je po třech měsících odvolat hejtmana. Zdá se nám to velmi zvláštní," řekl za Koalici pro OK lídr kandidátky Ivo Slavotínek (KDU-ČSL).

Radim Fiala (SPD+SPO) označil dění za politický cirkus.

"Celá věc je šokujícím selháním hnutí ANO. Olomoucký kraj mimořádně poškozuje způsob, jakým hnutí ANO pere své špinavé prádlo a celá věc samozřejmě kromě ostudy paralyzuje práci Olomouckého kraje a krajského úřadu," uvedl.

Kulturnější by byla dohoda

Oto Košta odstoupit odmítá. Otázka tedy je, jak bude vypadat zastupitelstvo 27. února v případě, že se tlak krajských špiček ANO nezmění.

„Museli by se s panem hejtmanem napřed domluvit. Je to bohužel čistě v jejich režii. Jestli se nedohodnout, mají dost hlasů, aby rozhodli o jakékoli změně. To mohou, ale politicky kulturnější by pochopitelně byla dohoda," komentoval situaci Alexander Černý.

Koaliční strany ČSSD a ODS se k aktuálnímu vývoji příliš vyjadřovat nechtějí. „Je to interní věc hnutí ANO. Postavíme se k tomu na základě koaliční smlouvy a budeme to respektovat," sdělil hejtmanův první náměstek Jiří Zemánek (ČSSD).

Jinak nemluví ani občanští demokraté, kteří se budou rozhodnutím ANO zabývat na klubu krajských zastupitelů a v regionální radě.

„Budeme ctít koaliční smlouvu, podle které mají na výměnu jednotlivců právo. Podstatné pro ODS ale je, aby byl zachován chod hejtmanství a krajského úřadu," řekl neuvolněný člen krajské rady Ivo Mareš (ODS).