K vidění bude také nová expozice v objektu prachárny či divadelní představení přibližující život generála Lafayetta.

„Akci letos poprvé pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Za město Olomouc jsme se rozhodli připojit právě zpřístupněním Korunní pevnůstky, kde v těchto dnech také začíná zcela nová expozice. Na dopolední program máme už teď nahlášených přes 500 dětí a já pevně věřím, že stejně velký ohlas a zájem vzbudí plánovaný program i mezi dospělými návštěvníky," říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Na dopoledne jsou pro žáky základních škol připraveny komentované prohlídky s historikem Jánem Kadlecem a také dvě divadelní představení Lafayette – hrdina dvou světadílů od autora Jana Sulovského.

To by mělo dětem přiblížit generálův život na pozadí skutečných historických událostí nejen města Olomouce. Zpřístupněna bude také nová expozice o historii olomouckého opevnění v objektu prachárny.

Komentované prohlídky pro veřejnost jsou v Korunní pevnůstce připraveny ve 14.00, 15.00, 16.00 a poslední v 17 hodin.

V 16 hodin se odehraje i odpolední představení Generál Lafayette – hrdina dvou světadílů. V případě, že by akci příliš nepřálo počasí, přesune se divadelní představení do sálu Muzea umění v Denisově ulici.

Vstup na všechny části programu je zdarma.

SOUVISEJÍCÍ: Pevnůstka se po proměně otevírá jako muzeum. Láká na vojenskou historii Olomouce