Vadí jim, že měsíce vyčkává a nechce zbavit funkce ředitele místní základky Jaromíra Vachutku.

Ten loni propustil učitelku Vandu Fabiánovou s podezřením na údajné sexuální obtěžování prvňáčků při sprchování na škole v přírodě.

Kantorka, která obvinění považuje za nesmyslné, přešla na školu do Doloplaz, s výpovědí se však nemíní smířit a věc řeší okresní soud v Olomouci.

Atmosféra ve škole houstne a někteří kantoři mluví o šikaně.

Vedení obce, která je zřizovatelem školy, odkazuje na to, že musí mít v ruce zákonný důvod.

Jinak nemůže ředitele odvolat, aniž by neriskovala prohraný soud a návrat pedagoga do čela školy.

ČTĚTE TAKÉ: Auto srazilo chodkyni v centru Olomouce

"Do práce chodíme se strachem"

„Nejedná se o dva tři učitele, kteří jsou nespokojeni. Je nás tady 14 ze 30. Do práce chodíme se strachem, jsme pod velkým psychickým tlakem, někteří jsme až šikanováni,“ vystoupila na jednání zastupitelstva jedna z učitelek.

„Podepisuje se to i na dětech. Na druhém stupni už rozumí situaci,“ popisovala atmosféru.

Učitelé i rodiče vybízeli zastupitele k větší odvaze.

„Bavili jsme se s jinými právníky a řešení by se našlo. Je otázka, zda je vůle ho hledat,“ uvedla „mluvčí“ nespokojených učitelů.

ČTĚTE TAKÉ: Zadek a pinďoura si měli umýt sami, bránili kantorku rodiče

Radnice: Nebude jen čekat na soud

Kritici Vachutky totiž nechtějí, ať obec čeká, jak rozhodne soud, na který se obrátila Fabianová, která nesouhlasí s důvody uvedenými ve výpovědi.

„Dopustil se (Vachutka) manažerských pochybení, odešla kvůli němu celá třída do Doloplaz, je tady 14 zaměstnanců školy, kteří s postupem pana Vachutky nesouhlasí. Proč nekonáte?“ zvyšoval hlas Ondřej Dvořák, otec jednoho z prvňáčků, který byl na škole v přírodě.

Vedení samosprávy vysvětlovalo, že kauzu z loňského června řeší už se třetí advokátní kanceláří.

Chce mít jistotu, že důvody pro případné odvolání, budou právně nezpochybnitelné.

„Nechceme udělat něco, čím zatížíme další zastupitelstvo. Řešení však hledáme. Nebude se jen čekat na rozhodnutí soudu,“ ujišťoval místostarosta.

Vachutka: Žádná šikana nebyla

Vachutka, kterému končí funkce 31. prosince, neuvažuje o tom, že by předčasně skončil.

Za postupem v kauze Fabianové si stojí a šikanu podřízených odmítá.

„K žádné šikaně nedošlo. Potvrdil to i právník, ke kterému paní starostka vzala tyto dokumenty a obě vyučující,“ sdělil Deníku.

„Cítím se nevinný a postupoval jsem správně,“ reagoval na otázku, zda se odvolá v případě, že soud vyhoví Fabianové.

ČTĚTE TAKÉ: Vyhozená učitelka šla rodičům na ruku, říká ředitel Vachutka

Odvolali ředitele a soudili se tři rokyOdvolání ředitel školy a následné soudní tahanice tři roky zaměstnávaly právníky v Hněvotíně na Olomoucku. Ředitel Jiří Toman napadl obec za to, že mu dala výpověď a okresní soud rozhodl ve prospěch obce. To bylo ovšem její jediné vítězství. Poté, co se ředitel odvolal, vrátil krajský soud případ okresnímu a ten uznal, že výpověď je neoprávněná. Proti rozsudku se obec odvolala a krajský soud pravomocně rozhodl v neprospěch obce. Případ už nehnala k dalším instancím. Na škole už v té době měla náhradu, takže obě strany se nakonec dohodly na finančním vyrovnání. „Zákon o školách je napsaný tak, že ředitel by musel zapálit školu nebo přizabít dítě, aby jej bylo možné odvolat," shrnul s nadsázkou starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.