Chtějí jim ukázat, jak v takovém případě správně postupovat.

„Prevence náhlé smrti u sportovce je velmi důležitá. Nejen prohlídky lékařem, ale také znalost toho, jak postupovat, když někdo na hřišti zkolabuje. V České republice ročně zemře při sportu zhruba stovka lidí!" zdůraznila přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc a proděkanka olomoucké lékařské fakulty Eliška Sovová.

Poukázala na to, že FIFA vydala manuál, který v jedenácti bodech radí, jak postupovat v případě náhlé smrti na hřišti.Medici trénují olomoucké fotbalisty, jak správně poskytnout první pomoc

„Kromě jiného stanovuje, že lidé, kteří se na stadionu pohybují, mají umět resuscitovat a používat automatický externí defibrilátor," připomněla profesorka.

„Nato FIFA udělala průzkum a zjistila, že ne všichni v týmu toto ovládají," poznamenala.

Proto přišla s pilotním projektem, do kterého jsou zapojeni studenti lékařské fakulty, zaměřeném na osvětu sportovců a jejich zdokonalení v poskytování pomoci.

Ten probíhá v těchto dnech, kdy studenty se speciální figurínou navštěvují sportovní kluby, které projevily o prevenci zájem.

Zvládli to trenéři i dorostenci

„Nejprve chceme, aby sami předvedli, jak by v takovém případě pomoc poskytli. Potvrzuje se, že znalosti nejsou nic moc. Po krátké instruktáži si to zkusí sami a zlepšení je výrazné," popisovala, jak probíhají zhruba hodinové návštěvy na stadionech.

Podle studentů má projekt velkou odezvu.

„Naposledy jsme na Sigmě školili dvě skupiny: trenéry a kluky z dorostu. Trenéři měli zpočátku v resuscitaci úspěšnost 20 procent a po kurzu se zlepšili na 90 procent. Dorostenci nejprve nevěděli, jak mají začít, bylo to rozpačité, ale poté, co jsme vše vysvětlili a názorně předvedli, dosáhli výbornou technikou skvělých 99 procent. Všem jsme také ukázali, jak správně pracovat s automatickým defibrilátorem, který mají na stadionech. Byli šikovní," chválil sportovce student pátého ročníku lékařské fakulty Štěpán Hudec.

Kurz, který někomu na hřišti může zachránit život, chtějí v budoucnu odborníci nabídnout i dalším klubům na Olomoucku. Zajistil by je Nadační fond Pro srdce Hané.

„Máme představu, že prvních padesát sportovních oddílů by tuto instruktáž mohlo mít zdarma. Málokdo si totiž uvědomuje, že poskytnutí první pomoci je v České republice povinné," uzavřela profesorka Sovová.