Kulaté logo s klokanem coby symbolem představuje asi nejznámější projekt Fondu ohrožených dětí.

Takzvaných Klokánků, které nabízí pomoc dětem v nouzi, je po celé republice otevřeno sedmnáct.

Olomoucké zařízení pomáhá čtvrtým rokem a za první tři roky poskytlo péči už 135 dětem.

„To je poměrně vysoké číslo," upozorňuje ředitelka zařízení Šárka Kupčáková.

Do školy i na komunikaci

Nejnovější projekt by měl do přechodných domovů přinést malým i větším svěřencům moderní techniku, přesněji čtyři notebooky.

„Děti by měly velkou radost. Doposud byly počítače na jednotlivých bytech na okraji našich priorit, řešili jsme podstatnější a aktuálnější věci," přiznala Šárka Kupčáková.

Klokánek nabízí celkem čtyři byty a v každémz nich by měl být počítač.

Děti moderní techniku využijí nejen jako přípravu do školy, ale také v komunikaci se svými kamarády nebo rodinou přes sociální sítě a email.

„Už teď vím, že by to dětem určitě udělalo radost. Z každého takového dárku a moderní techniky zvlášť se radují velmi a dlouho. Přece jenom počítač je dnes už součástí téměř každé rodiny" pousmála se ředitelka olomouckého Klokánku.

V Černovíře až šestnáct dětí

Zařízení v městské části Černovír umožňuje ubytovat až šestnáct dětí, ve čtyřech bytech jsou vždy čtyři děti.

„Poslední dobou se u nás děti často střídají, jejich počet kolísá, v každém bytě se o děti střídavě po týdnu starají dvě tety. Přijmout můžeme děti od narození až po osmnáctileté. Aktuálně máme i děti na prahu dospělost" vysvětlila ředitelka.

Maximální délka pobytu v Klokánku je jeden rok, děti ale odchází i dřív. Vrací se do rodin, odchází do dětského domova anebo pěstounské péče.

Lepší světV každém regionu čtenáři volí ze tří veřejně prospěšných projektů ten, který získá nejvyšší příspěvek. Na realizaci projektu s největším počtem hlasů přispěje Globus částkou 130 000 korun, druhé místo získá 80 000 korun a třetí 50 000 korun. Vybranému projektu můžete udělit jeden hlas denně až do 31. května. Děkujeme, že chcete spolu s námi vytvářet Lepší svět! O dalším z vybraných projektů se dočtete zítra. (fil)