Svou dovolenou do Tuniska po pátečním útoku na zahraniční turisty zrušil i Petr Navrátil z Olomouce.

Na poslední chvíli s cestovní kanceláří vyjednal změnu pobytu a vydá se na dovolenou do Turecka.

„Na cestu do Tuniska jsem se těšil, ale páteční atentát mě přesvědčil o tom, že bude lepší raději zamířit jinam. Snažil jsem se domluvit s cestovní kanceláří a destinaci změnit, což se mi během víkendu podařilo," popsal Petr Navrátil.

Místo cesty do Afriky se tak nakonec vydá do Turecka, se změnou měl ale štěstí.

„Protože většina cestovních kanceláří přesměrovala zájezdy svých klientů do klidnějších zemí, jsou v dalších oblíbených evropských letoviscích a Turecku volné už jen pětihvězdičkové hotely," vysvětlil Petr Navrátil.

Peníze zpět všechny zřejmě nedostanete

S podobnou reakcí na tuniské útoky se potýká naprostá většina cestovních kanceláří. Prodej zájezdů do této lokality se po pátečním incidentu zcela zastavil.

„Momentálně na tuto destinaci nemáme žádné last minute, ani jiné akční nabídky," uvedla Marcela Bočková, vedoucí cestovní kanceláře CKM Olomouc.

Cestovní kanceláře v případě obav turistů nabízejí bezplatnou změnu letoviska v Tunisku, posunutí termínu zájezdu či změnu cílové země.

Pokud však změnu klienti nevyužijí a budou požadovat zrušení zájezdu, musí podle mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Kateřiny Petříčkové počítat s tím, že jejich peníze jim nemohou být kompletně vráceny.

„S ohledem na fakt, že solidní kanceláře hradí objednané služby klienty vždy předem, není možné vrátit v případě storna celé částky," objasnila Kateřina Petříčková.

Evidence v systému DROZD

Pokud by se našli turisté, kteří by měli o destinaci zájem, zájezdy se koupit pořád dají, navíc aktuálně za výhodné ceny, protože události zahýbaly i s cenami letenek.

Návštěvy Tuniska se však v současné době nedoporučují.

„Při cestě do této lokality bych se držela rad Ministerstva zahraničních věcí. Turisté by se měli evidovat v systému DROZD, který na svých webových stránkách ministerstvo spravuje. Při podobných nenadálých situacích v zahraničí pak nahlášené Čechy může Česká republika kontaktovat a snáze dohledat," objasnila Marie Bočková.

Samotné ministerstvo nyní na svém facebookovém profilu vyzvalo k maximální obezřetnosti všechny, kteří v Tunisku pobývají, anebo se do něj chystají odcestovat.

V textu upozorňuje i na značné riziko únosů poblíž hranice s Alžírskem a odrazuje od cestování do odlehlých oblastí státu.

Do Řecka jen s hotovostí

Další problémová situace nastala během víkendu i v Řecku.

Nejde tu o život, země se však dostala na okraj bankrotu a její finanční sektor je momentálně naprosto ochromený.

Nefungují bankomaty a turistům se proto doporučuje vyrazit se všemi potřebnými penězi v hotovosti.

Turisté se ale, na rozdíl od Tuniska, na svou dovolenou odjet nestrachují.

„Mířím autem do Lefkady a problémů se nebojím. Myslím, že Řekové se postarají o to, aby turisté byli v pořádku. V jejich situaci si nemohou dovolit přijít i o ně," komentoval situaci Milan Karaba, který se do Řecka chystá v polovině července.

S tím, že situace v Řecku není pro turisty nebezpečná, souhlasí i Marie Bočková.

„Klienti, i vzhledem k cenám a nabídkám, zájezdy do Řecka pořád kupují. Vždy se ale ptají na doporučení a situaci na místě. Dnes je jasné, že si opravdu musí vzít veškeré peníze v hotovosti," doplnila Marie Bočková z cestovní kanceláře CKM.

Autorka: Veronika Vimmerová