Jak dokáže malá obec utáhnout kino promítající několikrát týdně vedle multiplexu, který jede dnem i nocí v pár kilometrů vzdáleném krajském městě? Jde si svou cestou, nabízí pestrou paletu filmů, a to i pro ty nejmenší diváky, taky dobrou cenu vstupného, které je třikrát nižší než v multiplexovém zařízení.

„Multiplexy nás nezajímají. My zkrátka chceme provozovat kino a lidem nabízet co nejširší spektrum zábavy,“ reagoval starosta obce na předměstí Olomouce Petr Hanuška. Místní kino si prodejem vstupenek vydělá na provoz, včetně výpůjčného, energie i platu promítače. Z obecní pokladny jdou finance na jeho modernizaci. „Naposledy jsme pořídili plátno za čtyřicet tisíc korun,“ připomněl starosta.

V kině je zařízení z olomouckého kina Metropol, které je v provozu jako poslední původní filmový stánek v krajském městě vedle před dvěma roky otevřeného multiplexového Cinestaru. „Nabízíme lidem na vesnici jít za rozumné peníze na film, který je starý měsíc a půl či dva měsíce. Navíc máme výbornou dramaturgyni, která má nápady a umí do kina přilákat lidi,“ popisoval starosta.

Návštěvnost týneckého kina s kapacitou sto padesát míst je někdy osmdesát či devadesát lidí, z toho je představení třikrát vyprodané. Úspěšná jsou představení pro děti. „Už nechodí jen naše, ale máme dohodu s Velkou Bystřicí a jejich děti jezdí sem. Multiplexy nám starosti nedělají. Mám ohlasy z Olomouce, kde lidé říkají: my si počkáme a raději přijedeme na film k vám za čtyřicet korun,“ dodal starosta Hanuška.