Vedení jednoho z deseti nejlepších českých kin v hodnocení asociace distributorů zamýšlí vybavit promítací kabiny novou technologií.

„Chceme pořídit laserový dataprojektor pro alternativní promítání, což nejen velmi přispěje ke kvalitě obrazu, ale pomůže nám výrazně šetřit hlavní projektor, který používáme už čtvrtým rokem," představil část plánů jednatel společnosti DCI KINO Olomouc Petr Hanák, která Metropol provozuje.

Životnost zařízení má prodloužit i nová klimatizace.

Vedení počítá s výměnou projekčního plátna i hlavního osvětlení sálu.

Úpravy čekají i první řadu, kde vznikne prostor pro vozíčkáře.

„Chceme také obnovit sedačky kina, řešení vidíme v jejich modernizaci a očalouněním. Dáme tím práci firmám v regionu, než řešit nákupem zcela nových. Ve hře je velká klimatizační jednotka, která v celkem moderní vzduchotechnice sálu stále chybí," doplnil Hanák.

Suterén by mohl v budoucnu sloužit pro výstavy nebo klubové projekce, ve foyer dostanou návštěvníci po přestavbě více prostoru.

Proměna za sedm milionů

Provozovatelé počítají s dotací 380 tisíc korun přislíbenou Státním fondem kinematografie, která vystačí přibližně na polovinu investice.

Zbytek doplatí firma DCI KINO Olomouc, která si budovu kina pronajímá od města.

V dohledné době by společnosti mohly klesnout provozní náklady. Přinést je má připravované zateplení a výměna vytápění.

„Součástí prací budou i nová okna a dveře. Budova zůstane po použití minerální vaty na pohled stejná. Náklady na provoz by se mohly snížit až o čtyřicet procent s roční úsporou 200 tisíc korun," sdělil náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Celkové výdaje odhaduje na sedm milionů korun, deset procent dá nájemce.

Kromě sálu a promítárny zateplení pomůže i pěti bytům, které teď spotřebují hodně tepla.

100 tisíc diváků ročně

Návštěvnost kina Metropol se blíží 100 tisícům diváků za rok.

„V hodnocení asociace distributorů českých kin jsme průběžně do desáté příčky ze sto dvaceti kin v republice, mimo multiplexů. Nutno však poznamenat, že na stotisícové město se dvěma multiplexovými konkurenty se tato pozice udržuje velmi těžko," řekl Petr Hanák.

Věří, že do 83 let starého kina se i ve spolupráci s městem podaří dále investovat.