Alespoň podle olomoucké radnice, která řeší s majitelem letadla podrobnosti jeho odstranění z centra.

Kdo by měl letadlo odvézt a kde mi mohlo skončit, zatím jasné není. Podle syna majitele letounu jde o velice náročnou akci, kterou bude třeba připravit a najít na ni peníze.

Dvouproudový letoun stojící na ulici Legionářská je mnohým obyvatelům Olomouce trnem v oku, pro druhé je zase neodmyslitelnou součástí tváře města.

„Je to zrůdnost, která nemá obdoby. Kdyby se dalo aspoň do pořádku a nebylo v takovém tristním stavu, tak bych to ještě nějak překousl. Na to je ale třeba fůra peněz, které asi majitel nehodlá obětovat,“ řekl David Vyhnálek z Olomouce.

„Letadlo patří k Olomouci stejně jako k ní patří fotbalová Sigma. Je to místo, u něhož jsme se scházeli se ženou na naše první rande, dobrý orientační bod pro Olomouce neznalé a zdejší barové posezení nad ránem bylo vždycky legendární. Rozhodně bych ho nikam nestěhoval,“ poznamenal naopak další Olomoučan Jaroslav Dvořák.

Přesun bude velmi nákladný

Stěhování je ale podle slov syna majitele nevyhnutelné.

„Jednáme s městem, které zde hodlá uskutečnit svůj záměr, tedy v budoucnu opravit stávající a dostavět nový zimní stadion. Jednáme o tom, jak letadlo odvézt a co s ním provést,“ sdělil Martin Navrátil, který ale nechtěl říct konkrétnější informace.

Stále tedy zůstává viset otazník nejen nad termínem odvozu, ale i dalším osudem letounu, který byl vyřazen z provozu v roce 1974.

 Podle Navrátila existuje víc možností, co by se s letadlem dělo.

„Ve hře zůstává i převoz do Leteckého muzea Olomouc. Je ale třeba vyřešit otázku samotného přesunu,“ naznačil syn majitele.

„Je to velice nákladná záležitost a o tom, že by se město nějak finančně podílelo, jsem neslyšel,“ řekl Navrátil a pouze naznačil, že přeprava letadla přijde řádově na stovky tisíc korun.

Olomoucké letadlu Tu-104 alias bar Letka

Letecké muzeum: Tůčko stále chceme

Radnice chce, aby vlastník odstranil letadlo sám.

„V záležitosti odstranění letadla komunikuje s panem Navrátilem mladším majetkoprávní odbor olomouckého magistrátu. Podle informací, které nám pan Navrátil mladší sdělil, již nyní vede jednání o odvezení letadla pouze se soukromým subjektem, tedy už ne s Leteckým muzeem. Zhruba za dva týdny bychom snad mohli znát termín, kdy majitel letadlo odstraní,“ uvedla Jana Doleželová, mluvčí olomoucké radnice.

Takřka před rokem, kdy Olomoucký deník naposledy informoval o možném stěhování letadla Tupolev TU-104A, se lidé z Leteckého muzea vyjádřili, že by o stroj zájem měli.

„A zájem stále trvá. Myslíme si, že by letadlo mělo zůstat v Olomouci. Jednáme s panem Navrátilem o možném přesunu do muzea. Navrhli jsme mu také možnost řešení transportu. Bylo by to jednak určitě cenově přijatelnější a navíc máme s přepravou letadel zkušenosti,“ uzavřel Zdeněk Svobodník z Leteckého muzea v Olomouci s tím, že samozřejmě bude záležet na majiteli letounu, pro jakou formu přepravy se rozhodne a jestli skutečně zvolí novým domovem pro jeden ze symbolů města Letecké muzeum.

SOUVISEJÍCÍ:

Olomoucký zimák se změní na parádní halu. Jak se vám líbí?

Odstěhují letadlo do Neředína? Zájem je, řešení ne