Několikrát vypsané výběrové řízení na pronájem městského majetku je nyní u konce, radní tento týden rozhodnou, kterým směrem Kopeček vyšlou.

Na výběr mají z nabídek Jiřího Valihracha a Jiřího Němce.

Kromě hřiště a stavby v Křičkově ulici radnice nabízí k pronájmu i parkoviště u restaurace Fojtství.

Za rok vynese odhadem několik stovek tisíc korun.

Výdělek z parkovného má být jistým zdrojem příjmů, který lze použít na rekonstrukci budovy.

Své plány představili uchazeči v úterý 12. srpna zástupcům městské části.

Jiří Valihrach se na Svatý Kopeček přistěhoval před několika lety a rád by mu pomohl rozhýbat spolkový život.

„Nic moc se tu neděje. Rekonstrukce má mimo jiné stmelit místní lidi, abychom táhli za jeden provaz jako v ostatních vesnicích. Pokud město mou nabídku přijme, založím spolek nebo sdružení, kde budou Kopečáci, a nájemní a pachtovní smlouvu na něj přepíšu," představil, jak chce záměr radnice naplnit.

Areál s hřištěm a parkovištěm na Svatém Kopečku, který město chce pronajmout

Fotbalové hřiště snad příští rok

Nejprve zamýšlí Jiří Valihrach začít s prvním patrem, kde navrhl sál o dvě stě metrech čtverečních, šatny, klubovnu i místo pro občerstvení návštěvníků.

Další úpravy přijdou podle finančních možností.

„Nejsem milionář, který by do toho vložil peníze. Plán je založen na dotacích, financování z parkoviště, sponzorech, pomoci lidí a přislíbené podpoře města, se kterým o projektu jednám už rok. To je jediná varianta, jak jsme schopní se stmelit," podotkl, že dětské dny nebo sportovní a kulturní akce by neměl na starost jen on, ale obyvatelé Svatého Kopečka.

Přízemí navrhuje využít na ubytování pro školní výlety, soustředění či příměstské tábory.

Na fotbalové hřiště by se dostalo například za rok a to s dotacemi od ministerstva školství.

Jiří Němec svůj projekt po telefonu popsat nechtěl.

„Je to listina natolik veřejná, že pokud bude mít magistrát zájem, určitě umožní se do ní podívat. Záměr splňuje vše, co měl a víc k tomu určitě řeknou na městě," sdělil.

Nevyužívaná budova u hřiště a parkoviště na Svatém Kopečku

Nevyužívaná budova u restaurace Fojtství se má proměnit v nové kulturní centrum Sv. Kopečka. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Podrobnosti teď nezveřejní

Olomoučané se s pětistránkovou žádostí ale seznámit nemohou.

„Než nabídku projedná rada, nelze podrobnosti zveřejnit," řekl mluvčí radnice Michal Folta.

O projektu se místní nedozvěděli ani při úterní prezentaci. Nevěděli, že bude.

„Pan Němec nesouhlasil, abychom to pojali jako veřejnou schůzi. Jako poradní orgán rady města jsme jeho požadavek museli respektovat, navíc nám to radní nedoporučili. Čili jsme od záměru upustili a s žadateli se dohodli na formě klasické veřejné schůze, kam mohou lidé také chodit," vysvětlila předsedkyně komise městské části Marta Čapková.

Oba zájemci splnili představy

Se svými kolegy doporučila radním oba záměry.

„Splnily naše představy. Tedy aby hřiště, parkoviště a budova zůstaly v majetku města a aby sloužily lidem. Vhodnost realizace ale posuzovat nemůžeme," odkázala předsedkyně na úředníky magistrátu.

„Jiří Valihrach má rekonstrukci nataženou na několik let, postupuje po etapách podle peněz z pronájmu parkoviště. Jiří Němec do toho může vložit svoje finanční prostředky hned, uváděl, že i do půl roku. O svém majetku si ale město musí rozhodnout samo," dodala Marta Čapková.

Rozjet spolkovou činnost

Olomoučtí radní nabídky projednají na pondělním zasedání.

„Naším cílem jsou dvě věci. Zrekonstruovat budovu Křičkova 4 v těsném sousedství parkoviště a rozjet spolkovou činnost. Ať už je to tenis, fotbal, aktivity seniorů a podobně. K tomu by měl sloužit výnos z parkovného," popsal představu primátor Martin Major.

Nynější výběrové kolo je třetí v pořadí. Nejprve přišla jedna nevyhovující nabídka. Napodruhé se uchazeč přihlásil znovu.

„Následně se objevil další zájemce, který nabídl zajímavé podmínky. Rada proto vypsala třetí záměr," připomněl Michal Folta.