Navštívit můžete jeskyně, kostely a muzea, nebo zkusit turistický výlet lesem.

Tady je pár tipů Deníku.

Prohlídky podzemí

V kraji najdeme hned pět jeskynních komplexů, jejichž prohlídky v horkých dnech příjemně ochladí.

Na Olomoucku můžete navštívit Javoříčské jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou, ve kterých je pouze 7 – 8 stupňů. Prohlídky umožňují každý den kromě pondělka od 9 do 17 hodin.

Jen pár kilometrů vzdálené jsou Mladečské jeskyně s členitým labyrintem chodeb, dómů a vysokých komínů, kde je průměrná teplota také kolem 8 stupňů.

Jeskyně Na Pomezí na Jesenicku jsou největším jeskynním systémem v republice s mohutnými členitými krápníky a tajemnými jezírky. Otevírají každý den od 9 do 17 hodin a teplota v nich je přibližně 7 stupňů.

Nedaleko je také jeskyně Na Špičáku, která prostupuje vrchem Velký Špičák mezi obcemi Písečná a Supíkovice asi10 km od města Jeseník. V jeskyni je 8 stupňů a prohlídka je možná každý den od 9 do 17 hodin.

Krápníky dosahující výše až dvou metrů a jedinečná výzdoba v podobě bílých krystalků je k vidění v Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. Jde sice o nejteplejší jeskyně v republice, i tak je ale zdejších 14 – 16 stupňů v létě příjemným ochlazením. Dostanete se do nich od 9 do 17 hodin kromě pondělí.

Houby. Ilustrační foto.
Tropy zničí houby, už teď hledači marně bloudí

Ochladí i muzea a kostely

O pár stupňů méně bude i za zdmi kostelů a muzeí. V Olomouci můžete navštívit třeba Katedrálu svatého Václava, kde zájemci mohou sestoupit i do podzemí, v sousedním Zdíkově paláci totiž vystavuje své sbírky Arcidiecézní muzeum Olomouc. Zvláštností katedrály je její třetí jižní věž vysoká přesně 100,65 metrů, tedy nejvyšší kostelní věž na Moravě.

V Šumperku najdete ve sklepení Evropského domu setkávání zajímavou expozici Čarodějnické procesy. Sklepení je vybudované tak, aby se v něm návštěvníci mohli pohybovat sami a procházet prostory i bez průvodce. U vstupu totiž každý obdrží audioprůvodce, díky kterému se zajímavosti o honech na čarodějnice v 17. století dozví ze sluchátek vždy u konkrétních částí expozice. Otevírací doba je každý den od 9 do 17 hodin.

Radar na příjezdu do Šternberka od Olomouce
Tady se vyplatí přibrzdit. Divoký průtah Šternberkem změnily pokutující radary

Výlety ve stínu stromů

Na výlet do přírody se dá vyrazit i v horkém letním počasí. Naučná turistická trasa krajinou Litovelského Pomoraví s názvem Romantický areál Nové Zámky vede z velké části lesem nebo mezi stromy podél řeky Moravy.

Je to nenáročná devítikilometrová stezka z Litovle do Nových Mlýnů, která na informačních tabulích seznamuje návštěvníky s nejcennějšími lokalitami Litovelského Pomoraví, řekou Moravou a lužními lesy.

Lesem vede také většina naučné stezky Velký Kosíř na Prostějovsku. I když se jedná o výstup na stejnojmenný vrchol, trasa není fyzicky náročná a dá se zvládnout i s dětmi nebo na horském kole. Stín najdete i v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem , kam stezka pokračuje.

Ilustrační foto
Pevnůstku rozhýbe Létofest, zahrají i Wanastowi Vjecy