„Kvalita ryby je dobrá, protože sezona byla tento rok příznivá. Na Vyškovsku a Olomoucku se ceny za kilo kapra pohybují kolem 93 až 94 korun, na Přerovsku, kde je kupní síla nižší, se je snažíme držet na 93 korunách," shrnul.
Uničovští budou prodávat I.třídu za 87 korun kilo a výběrovou rybu za 92. „V Olomouci na třech místech, například u Olomouc City, jinak Litovel, Šternberk," vyjmenovával Martin Horák z rybářství v Nové Dědině, kde budou ryby pro opozdilce k dostání i na Štědrý den do 12 hodin.
Na poslední chvíli budou ryby k dostání také v Tovačově. „Naposledy máme otevřeno 23. prosince, ale lidé u nás seženou ryby i 24. prosince, a to v době od 8 do 11 hodin. Mnozí této možnosti využívají, protože buď nestíhají, nebo si řeknou, že čerstvá ryba je zkrátka čerstvá ryba," dodal Zahradníček.
Kapři na sádkách rybářství Tovačov. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč
Tradiční šupináči letos pěkně narostli. Počasí chovatelům přálo, rybám chutnalo.
„Rok byl příznivější. Kapr jednička je trochu větší a má 2,4 až 2,5 kilogramu, výběr má pak váhu kolem 3,5 kila," informoval Horák.
Oblibě se těší také jiné druhy ryb a není výjimkou, že zákazníci vyberou pstruha nebo amura. Z těch dražších pak sumce či štiku.
„Za pstruha zaplatí kolem 155 korun," upřesnil Zahradníček. „Candáta už bohužel nemáme, ale nějaký lín se ještě najde," uzavřel Horák.