Binec je po řidičích kamionů, kteří parkují na odstavné ploše u logistického centra. Na to, jaký dělají svinčík, poukazují lidé z Nemilan neustále.

„Ten nepořádek, to je něco neskutečného!" zlobil se Jiří Perůtka z Nemilan.

Podle něj je to pořád dokola.

„Dáme-li podnět, uklidí se to, ale na chvíli," uvedl obyvatel Hviezdoslavovy u­lice.Jedno ze zastavení po olomouckých pevnůstkách připomíná smetiště. Binec je po řidičích kamionů, kteří parkují na odstavné ploše u logistického centra. Na to, jaký dělají svinčík, poukazují lidé z Nemilan opakovaně už řadu měsíců.

Podle místních, kteří si polní cestou a kolem „smetiště" zkracují cestu na Nové Sady, by kamiony neměly na okraji logistického centra stát vůbec.

„Ať je tam zákaz stání nebo zastavení, jako na přilehlé silnici. Nebo tam dát kontejner. Tak, jak to je, je to neudržitelné," opakuje několikrát do roka Jiří Perůtka.

U odstavné plochy pro náklaďáky je ovšem jedno ze stanovišť cesty po olomouckých pevnůstkách.

Informační cedule zájemcům o historii připomíná, že zhruba v těch místech stála nemilanská provizorní pevnůstka z roku 1850 budovaná v rámci příprav olomoucké pevnosti na obranu před pruským útokem.

„To, co lidé uvidí, je opravdu pro město reklama," dodal místní občan.

Chytit při činu!

Městská policie o problému ví.

„Pokud zrovna někoho nechytíme za ruku, nenaděláme nic. Je-li na místě nepořádek, předají strážníci podnět odboru životního prostředí. Je to jako s černými skládkami," uvedla mluvčí městské policie Magda Václavíková.

Má řešení? Spolupráci s místními. Lidé, kteří tam bydlí a mají zájem na čistotě prostředí, pokud uvidí, že ho někdo znečišťuje, ať hned zavolají. Hlídka přijede a může situaci řešit," doporučila mluvčí.