Olomoucký deník vám přináší několik tipů, kam se v našem regionu stojí za to vydat. 

Olomouc - kostel sv. Michala

Betlém v kostele sv. Michala v Olomouci

Zhruba stoletý betlém zdobí i o letošních Vánocích kostel sv. Michala v Olomouci. Lidé jej najdou uprostřed chrámové lodi vlevo.

„Není ničím výjimečný, je standardní. Ono nakonec ale ani nejde o výjimečnost. Jde o to, aby si lidé připomněli podstatu Vánoc," řekl Antonín Basler, farář od sv. Michala.

Tamní betlém obsahuje sádrové postavičky, Panna Marie, svatý Josef a Ježíšek se ale vkládá až na Štědrý den.

„Na Štědrý den v 15 hodin se u nás koná půlnoční mše pro děti s arcibiskupem, který slavnostně přinese Jezulátko do betléma a nějaké dítě jej tam položí. Teprve pak nám začínají Vánoce, všechno ostatní je advent," podotknul kněz.

Kromě samotných jesliček, které tady lidé mohou vidět do 2. února, se ve svatém Michalovi zdobí celý kostel.

„Líbí se mi, jak míváme jako betlém označený celý svatostánek. V přední části kněžiště bývá obrovská hvězda až k nohám Panny Marie. Před oltářem je pak metrové Jezulátko. Ta hvězda označuje skutečný Betlém, že právě tam je živý Kristus," doplnil kněz. Foto: Deník/ Jiří Kopáč

Olomouc - kostel sv. Mořice

Betlém v chrámu sv. Mořice v Olomouci

Jesličky kostela sv. Mořice v Olomouci vyřezávali řemeslníci z olivového dřeva přímo v Betlémě

„Náš soubor je soudobý, jeho historie se váže k roku 1996. Jeho hlavní část jsem zakoupil v Izraeli, když jsem tam byl na první z poutních cest," uvedl farář z kostela sv.Mořice František Hanáček.

V minulosti bylo v tomto olomouckém chrámu několik betlémů. Ten starý od tyrolských řezbářů mohou příchozí obdivovat i dnes. Je totiž vystavený v zadní kapli kostela.

„Jsou to malé figurky, avšak je to evropská práce. Náš hlavní betlém je výjimečný tím, že je přímo z Betléma a z olivového dřeva. To jsou dvě charakteristiky, které jsou v našich končinách neobvyklé," poznamenal kněz a doplnil, že se lidé mohou na symbol Vánoc přijít podívat do 2. února, tedy na Hromnice. Foto: Deník/ Jiří Kopáč

Olomouc - katedrála sv. Václava

Betlém v dómu sv. Václava v Olomouci

Betlém v olomoucké katedrále je letitý, tamní kostelník jej odhadem datuje na 20. až 30. léta minulého století. Kulisy jsou však z roku 2008.

„Betlém stavíme dva dny a je to náročné. Nejprve se postaví kulisy a pak se dolaďují figurky, kterých je tam několik desítek. Zajímavostí je, že je částečně mechanický, a tak se tam třeba točí panáček, který na věži hlídá celý betlém," uvedl kostelník Antonín Kučera.

Betlém mají už postavený, světýlka na něm se však rozsvítí až na Štědrý den při dětské mši v 15 hodin. K vidění bude v kostele sv. Václava až do 2. února, na Hromnice. Foto: Deník/ Jiří Kopáč

Olomouc - Hejčín, kostel sv. Cyrila a Metoděje

Betlém v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci-Hejčíně

Zhruba osmdesát let je starý betlém v Kostele svatého Cyrila a Metoděje v olomoucké městské části Hejčín. Mistři jej tehdy vyrobili ve stejném období, jako když stavěli tamní kostel.

„Betlém na šířku zabírá asi šest metrů, nechybí ani kulisy. Figurky mohou mít přes dvacet centimetrů, lidé si mohou prohlédnout Svatou rodinu, pastýře i Tři krále," uvedl převor kostela Marian Masařík.

Veřejnost se na hejčínské jesličky může jít podívat i mimo mše a to 25. a 26. prosince odpoledne, kdy bude od 14 do 16 hodin kostel otevřený k návštěvě.  Foto: Deník/ Jiří Kopáč

Hnojice

Betlém v Hnojicích

V Hnojicích nedaleko Šternberka si svého, zhruba stoletého, sádrového betlému považují. Už dvacet let totiž mohli slavit vánoce bez něj.

Měsíc před vánocemi jim tehdy betlém ukradli. To, že se pak asi týden před Štědrým dnem našel, považují stále za zázrak.

Figurky jsou sádrové a původní, jen dvě ovečky jsou dřevěné.

V Hnojicích, obci o asi pěti stech osmdesáti obyvatelích mají betlém nazdobený už od soboty.

Je obklopený řezanými vánočními stromky, které zdobí i prostor v presbytáři. Betlém bude dětem i jejich rodičům přístupný až do 2. února, tedy na Hromnice. Foto: Deník/ Petra Pášová

Červenka

Betlém v Července

 Kostel svatého Alfonse v Července na Olomoucku ukrývá betlém starý přes čtyřicet let. Tamní čtyři metry vysoká a zhruba tři metry široká vánoční scenérie je složená z několika betlémů.

Malé figurky se staví úplně nahoru do města, větší se rozmísťují po pastvinách a největší postavičky jsou vepředu, úplně u chaloupky.

V kostele svatého Alfonse budou jesličky k vidění během bohoslužeb a prostor budou zdobit až do 2. února.  Foto: Deník/ Petra Pášová

Šternberk - kostel Zvěstování Panny Marie

Betlém v kostele Zvěstování Panny Marie ve Šternberku

Také šternberský kostel Zvěstování Panny Marie zdobí o Vánocích jesličky. Zpráv o původu betléma se však příliš nedochovalo.

„Podle některých českých pamětníků tu vždycky byl, takže je to pravděpodobně řezbářská práce nebo dar farnímu kostelu ještě od někoho z původních německých obyvatel Šternberka," uvedl Marián Marghold ze šternberské farnosti.

Podotkl, že mezi roky 1981 až 2006 se tento původní betlém s menšími figurkami nestavěl, ale využívaly se velké figury Svaté rodiny, tedy Ježíšek, Panna Maria a svatý Josef. Ty farnost převzala při rušení kaple sv. Vincence z Pauly ve Vincentčinu.

Původní jesličky neznámého autora ani data výroby se opět staví od roku 2007.

Šternberská vánoční scenérie bude o letošních svátcích k vidění i mimo bohoslužby a to od 25. do 28. prosince, vždy v čase od 10 do 15 hodin. Foto: Deník/ archiv Farnost Šternberk

Litovel - kostel sv. Marka

Betlém v kostele sv. Marka v Litovli

Figurky betlému v kostele sv. Marka v Litovli jsou dřevěné a barevné. Velké jsou okolo půl metru a stáří se odhaduje přibližně na sto dvacet let.

„Betlém nestavíme dlouho, není to složité, protože jsou postavy velké a je jich okolo patnácti. Naše vánoční scenérie je ale velice pěkná a výjimečná tím, že chaloupky a kulisy namaloval František Flasar, místní umělec a rodák z nedaleké Červenky," uvedl litovelský kněz Josef Rosenberg.

K vidění bude při všech bohoslužbách a také ve čtvrtek 25. prosince a to od 10 do 15 hodin.  Foto: Deník/ Jiří Kopáč