Čechy pod Kosířem - Velkolepou historickou scénu 18. století se dvěma sty účinkujícími, desítkami kočárů i koní a řemeslníky z celé České republiky, kteří předvedou umění zpracování oceli, dřeva, skla, kůže, textilu nebo proutí. Tak bude vypadat letošní jubilejní, desátý ročník Josefkolu…VÍCE

Velký Týnec - Na pivní a gulášové slavnosti se v sobotu 22. července těší obyvatelé nejen Velkého Týnce na Olomoucku. Akce se už tradičně koná na tamní zámecké zahradě. Své gastronomické umění ve vaření guláše předvedou soutěžící družstva přímo na místě, kuchaři startují v 11 hodin. Do soutěže o nejlepší pečenou a kynutou buchtu pak bude zařazen každý, kdo přinese do 16 hodin soutěžní vzorky. Slavnosti pak ve 13.45 zahájí Týnečáci, ve 14.30 bude pokračovat zpěvák Voxel a zazpívá i Pavel Novák. Na akci se představí i mistryně republiky v pití piva na čas a večer pak zazpívá italská skupina Quisisona a zpěvák Andrea Andrei. Celodenní vstupné 100 korun, večerní zábava 50 korun, děti zdarma. Celý program je uveden na www.velkytynec.cz

Redaktorka Deníku Petra Pášová si vyzkoušela segway
Segway: důležité je být v klidu a jen přenášet váhu


Velká Bystřice, Bystrovany - Veřejná cyklistická poznávací jízda mikroregionem Bystřička a Den mikroregionu Bystřička se chystá v sobotu 22. července. Cyklojízda začíná v 10 hodin v amfiteátru ve Velké Bystřici na Olomoucku, kde účastníci obdrží kompletní informaci a malé pohoštění. Účast na zahájení akce není povinná, průběh akce je individuální, včetně nástupního místa a každý účastník si trasu volí sám. Každý účastník obdrží za svou přítomnost na daném místě jedno razítko. Na závěr výletu si mohou účastníci dopřát oddych i pobavení na hřišti v Bystrovanech, kde bude od 14 hodin hrát dechová kapela Vlčnovjanka, na programu je i bubenická show, soutěž v pití piva nebo Michal David revival Band a skupina HEC. Vstupné je zdarma. 

Slatinice - První ročník festivalu tvořivosti nabízí v sobotu 22. července art park Lázní Slatinice na Olomoucku. Akce nazvaná Slatinická struna a Slatinická paleta startuje v 11 hodin a program nabídne kapely a písničkáři, výstavy, kurzy. Chybět nebude celodenní občerstvení. Vstupné je zdarma. 

Mladeč – Tradiční Sobáčovská neckyáda na rybníce Sobáčov se chystá na sobotu 22. července od 12.30. Sraz plavidel je od 13 hodin, začátek je pak o hodinu později. Chybět nebudou makrely a bohaté občerstvení. Den plný zábavy a soutěží ukončí ve 22 hodin skupina MOTORS.  

Ve čtvrtek 20. července zasahovala horská služby v údolí Bílé Opavy. transportovala zraněného muže
Turista se těžce zranil po pádu v údolí Bílé Opavy


Šternberk - Předposlední červencová neděle 23. července bude na hradě Šternberk patřit především dětem. Organizátoři pro ně připravují taneční odpoledne s Míšou Růžičkovou v pořadu „Zpíváme a tančíme s Míšou“. Dětskou diskotéku doplní další aktivity. Připraveno bude malování na obličej a glitter a airbrush tetování, trampolína a dětské výtvarné dílničky. Akce se uskuteční v areálu hradního parku, v případě nepřízně počasí v hodovním sále hradu. Brány hradního parku se otevřou v 15 hodin a vstupné na akci činí 120 korun pro děti i dospělé, děti do 2 let věku mají vstup zdarma. Vlastní vystoupení Míši Růžičkové začne v 16 hodin a potrvá cca 60 minut. 

Senice na Hané – Hodovou oslavou ožije o nadcházejícím víkendu Senice na Hané na Olomoucku. Tradiční akce startuje v pátek 21. července taneční zábavou a pokračuje v sobotu házenkářským turnajem, tanečním večerem se skupinou Roxy a ve 20 hodin vystoupí speciální host skupina SVL. Neděle pak nabídne možnost podívat se do senického kina, které slaví už 90. výročí a kde bude i výstava záběrů a fotografií. Pro děti bude odpoledne v 15 hodin připravená bublinová show, chybět nebude bohaté občerstvení. 

Litovel - Do Litovle opět zavítá Kinematograf bratří Čadíků. Od 22. do 25. července mohou na nám. Př.Otakara v Litovli zájemci shlédnout úspěšné filmy české kinematografie. Promítání startuje od 21 hodin a i letos se bude vybírat při promítání dobrovolné vstupné, které poputuje na dobročinné účely. Jako první se představí snímek Řachanda, v neděli 23. července dokument Trabantem do posledního dechu, v pondělí 24. to bude Teorie tygra a v úterý 25. července se kinematograf rozloučí filmem Všechno nebo nic. 

Požár pšenice v Křelově-Břuchotíně na Olomoucku
U Křelova shořela pšenice za půl milionu


Bělkovice – Lašťany – První ročník běžeckého závodu Bělkovická dvacítka se v sobotu 22. července koná v Bělkovicích – Lašťanech na Olomoucku. Prezentace je od 8 hodin v areálu místního fotbalového klubu, start je pak v 10 hodin a startovné je 100 korun. Více informací je uvedeno na stránkách obce www.belkovice-lastany.cz

Náklo - Minifestival PUNKROCK BEACH PARTY vol. 2 se koná v sobotu 22. července ve Wake Park Náklo na Olomoucku. Organizátoři slibují, že účastníci mohou celý den zkoušet wakeboarding, paddleboard, wakeskate, beachvolleyball nebo se jen válet na pláži, pít pivko, drinky a poslouchat hudbu. Zahraje sedm kapel, například Just For Being, Retfish, Our Atlantic nebo třeba Stay On Course. Start je ve 12 hodin. Občerstvení bude zajištěné, možné je stanovat přímo v areálu u pláže za 50 korun na noc. Vstupné na akci je do 16 hodin 120 korun, později 150 korun. 

Oprava historických blažejských schodů začala
Začala oprava historických blažejských schodů

Olomouc – Už podruhé se koná charitativní pochod nazvaný ZTePilí muži na cestách. Jeho účastníci budou na trase z Olomouce do Ostravy od soboty 22. do soboty 29. července. „Cestou budeme seznamovat veřejnost o využití kmenových buněk v medicíně a současně bude probíhat finanční sbírka pro Veroniku Fojtíkovou, která bude po úrazu páteře s poraněním míchy podstupovat již druhou aplikaci kmenových buněk. Pro Verču bychom chtěli vybrat alespoň 200 000 korun, což je zhruba třetina nákladů na aplikaci,“ vysvětlují čtyři přátelé a organizátoři pochodu.
Trasa jejich túry začíná na Olomouckém Horním náměstí, jejich cílem je za osm dní dorazit na Masarykovo náměstí v Ostravě. „Po celé délce trasy se k nám můžete přidat, popovídat si s námi, kousek se s námi projít nebo klidně celou cestu a můžete si od nás zakoupit naše vlastní turistické známky, upomínkové předměty a dostanete od nás letáček s informacemi o našem projektu,“ doplňují pořadatelé. Celá trasa a víc informací je uvedeno na Facebooku https://www.facebook.com/events/628548004015820/