Závody na Poděbradech

Medvědův pohár – Dětský trojboj se koná v sobotu 14. října od 8 do 15 hodin na olomouckých Poděbradech. Závod je složený z kratičkého běhu, jízdy na kole a opičí dráhy. Je určen pro úplně nejmenší děti, které pojedou na odrážedlech, ale i pro velké dravce, kterým jízda na kole nečiní žádný problém.

V ceně startovného 100 korun je zahrnuto občerstvení pro každého závodníka. Bude vyhlášen i nejmladší závodník a nejrychlejší čas v opičí dráze. Pro rodiče bude k dispozici zázemí s občerstvením a příjemným posezením. 

Noční běh. Ilustrační foto
Noční Olomoucí se prožene zástup běžců s čelovkami

Drakiáda v aquaparku

Typickou podzimní zábavu si nachystali organizátoři na sobotu 14. října ve Skrbeni v Olomoucku. Drakiáda se tam koná u Močidla od 15 hodin, občerstvení zajištěno.

Taky v Olomouci mohou děti i dospělí pouštět draky a kromě toho si vyzkoušet i orientační běh. Akce se koná v sobotu 14. října od 15 do 17 hodin v letním areálu olomouckého Aquaparku. Na programu bude malý orientační závod pro rodiče s dětmi, hry a pouštění draků a taky odměny na cestu domů. Účastnický poplatek je 10 korun.

Tradiční drakiáda se koná v neděli 15. října od 15 hodin i na modelářském letišti mezi Brníčkem a Dolní Sukolomí u Uničova. Tamní Dům dětí a mládeže společně s Modelářským klubem Uničov zvou všechny děti, rodiče i nadšené stavitele draků. Na programu drakiády budou soutěže, volné lety a ukázky leteckých modelů. Na místo lze přijet autem, parkování zajištěno. 

Ilustrační foto
Bývalý personální šéf Unexu jde na léta do vězení. Za podvod se zaměstnanci

Dobroty na hradě

Pečené koláče, Guláš knížete Jana a další dobroty nabízí tradiční festival dobrého jídla na hradě Šternberk. Podzimní mlsání, jak se akce jmenuje, se koná v sobotu 14. října od 10 do 16 hodin.

„Tak jako v předchozích letech připravíme pro návštěvníky ochutnávky netradičních historických pokrmů. Gurmánský festival a ochutnávky se uskuteční poprvé v exkluzivním prostoru zrekonstruované Liechtensteinské kuchyně,“ upozornil Jan Gottwald ze správy šternberské památky. 

Prozradil také, že všechny pokrmy připravené v rámci sobotního dne jsou inspirované kuchařskou knihou Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko.

„Součástí vstupného na prohlídky hradu budou ochutnávky jídel zdarma a další pokrmy lahodné chuti bude možné zakoupit. V letošní nabídce příchozí najdou pochoutky na grilu, pečené koláče, Guláš knížete Jana a mnoho dalších lahůdek,“ pokračoval Jan Gottwald.

Podzimní mlsání nabízí ochutnávky netradičních pokrmů servírovaných v historickém prostředí, ale také možnost prohlédnout si šternberský hrad a dozvědět se zajímavé informace o stolování pánů i měšťanů. 

„V ceně jsou zahrnuté kostýmované prohlídky celého hradu a ochutnávky jídel zdarma. Průvodci v historických kostýmech návštěvníky seznámí nejen s historií hradu, ale přidají i informace týkající se historie stolování a přípravy pokrmů na hradech a zámcích,“ doplnil Jan Gottwald. Vstupné na přehlídku dobrého jídla a pití je 200 korun pro dospělé osoby, studenti senioři a děti do 15 let zaplatí 140 korun a rodinné vstupné činí 540 korun. Všechny informace jsou uvedeny na www.hrad-sternberk.cz

Úprava klášterní kaple sv. Františka z Assisi na Biskupském náměstí v Olomouci.
Nevšední proměna kaple v Olomouci zvítězila v architektonické soutěži

Výlov v Šumvaldu

Tradiční výlov rybníka se chystá na tento víkend v Šumvaldu u Uničova. Akce se koná v pátek 13., sobotu 14. a neděli 15. října, vždy od 9 hodin.

Příchozí si mohou koupit živé ryby, jako je kapr, štika, sumec, lín, amur, tolstolobik, pstruh. Chybět nebudou ani rybí pochoutky, tombola a občerstvení. 

Štěpánovské vinobraní

Devadesát vzorků vín z těch nejlepších moravských vinařství i speciální kousky z celého světa čekají na milovníky ušlechtilého nápoje na pátém ročníku Štěpánovského vinobraní. Hostem hlavního sobotního programu v tamní sokolovně bude komik Lukáš Pavlásek.

Už v pátek 13. října v 18 hodin, zvou pořadatelé do štěpánovského kina na promítání českého filmu Bouřlivé víno.Chybět nebude ani příjemné setkání se sommeliérem Davidem Pavlíčkem spojené s ochutnávkou vín! Organizátoři vzkazují, že případné domácí jednohubky jsou vítány.

Samotné vinobraní se pak koná v sobotu 14. října od 15 hodin ve štěpánovské sokolovně. Kromě vína a burčáku nebude chybět ani cimbálová muzika, tombola, řízená degustace a zábavná vystoupní. Vstupné je 129 korun. 

Vizualizace návrhu náměstí Republiky ve variantě se třemi stromy v ploše. Stromy s lehkou, nepříliš hustou korunou vytvářejí pobytové centrum náměstí
Nové náměstí Republiky: tady jsou návrhy, všechny počítají s pěší zónou

Dýňové tvoření

Dýňové a slámové tvoření se chystá v sobotu 14. října na zámku v Náměšti na Hané na Olomoucku. Dýně budou k zakoupení, cena dle váhy. Konstrukce na výrobek ze slámy přijde na 40 korun, s sebou si vezměte nožíky na vydlabávání dýní. Akce potrvá od 9 hodin do 15 hodin, vstupné se neplatí. (paš)

Jarmark v čokoládovně

Jarmark se v sobotu 14. října chystá v Čokoládovně v Troubelicích. Brány budou otevřé od 10 do 17 hodin, chybět nebudou prodejní stánky s regionálními dobrotami, přírodní kosmetikou a dalšími zajímavými výrobky.

Pro děti bude připraven dětský koutek a tvořivé dílničky, které zajistí Pradědovo dětské muzeum Bludov. Zajištěno je i bohaté občerstvení. 

Oživení obrazu uvedení Františka Josefa na císařský trůn v Arcibiskupském paláci v Olomouci
František Josef se znovu stal v Olomouci císařem. Na oživlém obraze

Sluňákov prozkoumá odpady

Myslíte si, že s odpady je jen otrava? Ekologické centrum Sluňákov v Horce nad Moravou nabízí v pátek 13. září akci nazvanou Odpady a nápady jak na ně. Příchozí si připomenou, jak se odpady správně třídí a jak jejich vzniku v domácnosti předcházet. Nakonec prozkoumají i záhadný kompost na zahradě.

S sebou přezůvky, vhodné je teplé a nepromokavé oblečení a obuv do terénu. Akce se koná od 16.30 a je určená pro všechny od 4 do 104 let, rodinné vstupné je 100 korun. Svůj zájem prosím hlaste na e-mail: eva.kadlckova@slunakov.cz"nebo na telefon 585 154 882. (paš)

Plócarfest

 Plócarfest aneb Šumvaldské dýňobraní, letos se včelařskou výstavou, se chystá v sobotu 14. října na sokolském stadionu v Šumvaldu. Jde o setkání pěstitelů a zpracovatelů dýní, kuchařů, gurmánů.

Akce startuje v 9 hodin přejímkou výstavních exponátů od pěstitelů, od 13.30 je pak samotné zahájení výstavních přehlídek dýní a od 14 hodin startuje bohatý zábavný program zahrnující taneční, pěvecká nebo třeba šermířská vystoupení a živou hudbu. Vstupné je 30 korun. 

Plánovaná věž Spiritualia se nakonec v kampusu Moravské vysoké školy u třídy Kosmonautů v Olomouci stavět nebude
Věž Spiritualia v Olomouci nebude, investor projekt odpískal

Myslivecká pouť

X. Evropskou mysliveckou pouť sv. Huberta bude hostit chrám P.Marie v Dubě nad Moravou na Olomoucku. Tradiční pouť se koná v sobotu 14. října. Na programu jsou hudební vystoupení, v 10.30 Svatohubertská mše, kterou bude celebrovat Mons.Pavol Marton z Bardejova, taky v 11.30 Pasování na myslivce nebo třeba ve 14 hodin ukázka vábení jelenů. Po celý den nebude chybět stánkový prodej a občerstvení, doprovodný program se bude odehrávat na zadním dvoře a ve stodole.

Velká podzimní výstava

Na Velkou podzimní výstavu se chystají v Žerotíně na Olomoucku. V sále místního kulturního domu budou po oba víkendové dny k vidění výpěstky drobných pěstitelů, ukázka dovednosti dětí místní mateřinky a základní školy, taky amatérské fotky a obrazy místních obyvatel nebo ukázky a další expozice.

Po oba dny bude ve vestibulu ochutnávka pečených dobrot s tématem „cookies“ s možností posezení při kávě nebo čaji doplněné o ochutnávku uzenin a masných výrobků ZODV Újezd. V sobotu je otevřeno od 13 do 17 hodin, v neděli od 10 do 12 a odpoledne od 13 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné. 

Vycházka na hřbitov

Komentovanou vycházku s názvem Litovelský hřbitov (místní pohřební spolky a služby) pořádá v sobotu 14. října Muzejní společnost Litovelska ve spolupráci s Letopiseckou komisí Městského úřadu v Litovli. Účastníky bude provázet Marie Hrubá, sraz je ve 14 hodin u vstupní brány litovelského hřbitova. Tam i zpět se zájemci mohou dopravit autobusem, který pravidelně v sobotu jezdí na hřbitov ze zálivu naproti autobusovému stanovišti v 13.53 se zastávkami Litovel Palackého a Chořelice. Po skončení akce, přibližně v 15.30 hodin je zajištěna i zpáteční doprava. 

23. ročník extrémního závodu štafet Bobr Cup v Litovli
Extrémní Bobr Cup ždímal stovky bojovníků na nové trati. Podívejte se
Výstava Svět kostek představila o víkendu díla 70 stavitelů
Lego bavilo Olomouc. Svět kostek nabídl unikáty a lákal davy