Letňák plný dobrot

První ročník venkovního festivalu s názvem Uzená Olomouc zaplní v sobotu 18. a neděli 19. února areál letního kina v Olomouci. Láká na čerstvé moravské uzené, zabíjačkové dobroty, kvalitní sýry ale třeba i regionální pivo. 

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Attila Racek„Kromě regionálních specialit od více než tří desítek vybraných prodejců nabízíme i bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi. Hosté se mohou těšit na uzenářskou show, dozví se, jak porcovat pašíka," přibližuje jeden ze spolupořadatelů Pavel Pichler.

Návštěvníci si mohou koupit klasické uzené maso, klobásky, šunky a zabijačkové speciality. Vše zpracované podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie.

VÍCE ZDE… 

Olomoucký ples 

To nejlepší z Británie zažijí návštěvníci na Omega Olomouckém plese. Od královského gardisty, přes červenou telefonní budku, Sherlocka Holmese a čajový dýchánek, až po královnu Alžbětu II., legendární letní songy 90. let skupiny Londonbeat a monstrózní londýnské překvapení, které se ani do NH Collection Olomouc Congress hotelu nevejde.

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Jan ŠkváraPrávě tam se v pátek 17. února bude konat Omega Olomoucký ples 2017 a to na téma To nejlepší z Británie!

„Složíme poctu nezapomenutelným Beatles a naživo nás rozpálí letní hit I’ve Been Thinking About You přímo z úst jedinečných Londonbeat. Přijede taky slovenská zpěvačka Kristína a Michal Hrůza,” přibližuje atmosféru blížícího se Omega Olomouckého plesu za pořadatele ředitel agentury Forsberg Marek Berger.

Ples má i letos významný charitativní rozměr. „Loni jsme dobročinně dražili na plese podepsaný dres hokejové legendy Jaromíra Jágra. Letos budeme dražit přímo Jardu! Kdo v dražbě přispěje největší částkou na pomoc Centru pro dětský sluch Tamtam v Olomouci, které pomáhá rodinám se sluchově handicapovanými dětmi, pro toho je připravená večeře s tímto Zlatým hochem z Nagana,” připomíná charitativní rozměr Omega Olomouckého plesu David Foretník, ředitel Radia Haná, které akci spolupořádá.

Vstupenky jsou aktuálně vyprodané, zájemci mohou sledovat web a facebook plesu, je možné, že se na poslední chvíli nějaké uvolní. Více informací na www.olomouckyples.cz 

Závod v sadech

Závod innogy Winter run láká běžce na trať. Jde o třetí ročník tradičného běžeckého závodu na 4 nebo 8 kilometrů, který se uskuteční v sobotu 18. února ve Smetanových sadech Výstavišti Flora Olomouc.

Start je ve 12 hodin, startovné lze ještě pořídit na místě před startem a to za 300 korun, pokud nebude plný limit. Více informací je www.winter-run.cz 

Panenky i dinosauři

Akci, která zaměstná neposedné ruce všech kutilů, i těch méně zručných, chystá Centrum Sluňákov v Horce nad Moravou. Tvořivý den se uskuteční v sobotu 18. února od 10 hodin, vstupné je zdarma.

Ilustrační foto.Zdroj: Bohumír Procházka„Ať jsou ruce jakékoliv, hodně toho dovedou. Svou zručnost si děti prověří třeba u výroby dřevěné panenky, kde bude potřeba řezat, stříhat nebo lepit. V kotlíku nad ohněm si uvaří jablečný kompot, který nabídne zkoušku v krájení a míchání. Pomocnou ruku podají děti všem ptáčkům, při stavění dřevěné budky a výrobě krmítka,“ popisuje program koordinátorka dne pro veřejnost Michaela Pavlíková.

Kromě řady tvořivých úkolů se mohou děti i rodiče vydat na báječný výlet do světa dinosaurů s divadelním představením O pračlovíčkovi z repertoáru olomouckého Divadla Tramtarie.

Na tvořivém dni se podílí Pevnost poznání, Rodinné centrum Heřmánek a Česká společnost ornitologická. Více na www.slunakov.cz 

Večerníčkový karneval

Zábavné odpoledne pro děti do 10 let plné masek, soutěží a vystoupení nabízí v neděli 19. února Dům dětí a mládeže v Olomouci.

„Nebudeme se na večerníčky jen koukat, ale na živo zažijeme všelijaká dobrodružství třeba s Machem a Šebestovou, Patem a Matem nebo Bobem a Bobkem,“ popisuje garantka akce Barbora Skácelíková.

Upozorňuje, že Večerníčkový maškarní karneval by si děti měly vzít přezůvky s sebou. Bál se koná v budově na tř.17. listopadu v Olomouci od 15 hodin, vstupné je pro dospělé 40 korun, děti zaplatí 20. Lístky se kupují až na místě. 

Květinový ples

Jubilejní, už třicátý, Květinový ples se o víkendu chystá v Loučanech na Olomoucku. Tradiční bál se koná v sobotu 18. února od 20 hodin v místním kulturním domě.

Vstupenky je možné zakoupit přímo na místě v den plesu. Rezervace je možná i na terénním čísle 721 834 099.

„Zároveň zveme v neděli 19. února ve 14 hodin na Dětský maškarní karneval v Loučanech. Na obě akce srdečně zvou členové Osvětové besedy,“ doplnila za organizátory Pavla Palátová.