Vypalovačky k tanci


Na oblíbený Rockový ples mohou vyrazit návštěvníci v sobotu do olomouckého Výstaviště Flora.

V pavilonu A je od 18 hodin přivítá bohatý kulturní program. K tanci i poslechu zahraje například kapela Morrison Hotel, Kern, AC/DC Bon Scott Memorial Band a další známé kapely.

Rockový ples bude moderovat Pavel Liška a vstupné je 350 korun. 

Kam na ostatke neboli masopust?

Velká Bystřice

Zabíjačkové lahůdky a čerstvé koblihy ovládnou v sobotu 25. února dopoledne Velkou Bystřici. Tradiční masopust s voňavými dobrotami se bude odehrávat na Zámeckém náměstí od 10 do 12 hodin.

Ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce pořádali v sobotu masopust se zabijačkou.Zdroj: DENÍK/Ondřej Zuntych„Ukážeme jakým způsobem se u nás na vesnicích dřív zabíjelo a porcovalo prase. Od pondělí připravujeme i spoustu dobrot, které se budou při akci prodávat. K mání budou jelita, jitrnice, klobásy, tlačenka, špek, uzené, všechno, co bylo dřív," řekl za organizátory Josef Langer a doplnil, že vše je dělané podle starých receptů bez konzervantů a náhražek.

Chybět nebude ani vystoupení velkobystřických souborů, předání práva nebo masopustní průvod.

Majetín

Tradiční masopustní průvod v maskách vyrazí v sobotu ráno do ulic Majetína. Oblíbená akce s názvem Vodění medvěda odstartuje v 9 hodin u místní základní školy. Maškary poté projdou návsí a dalšími ulicemi.

Senice n.H.

Na Senické masopust se mohou lidé přijít podívat v sobotu do Senice na Hané. Před druhou hodinou se na farské zahradě sejdou masky a poté jim bude předáno ostatkové právo.

Ve 14.15 hodiny maškary vyrazí na tradiční průvod obcí a od 18 hodin bude pro všechny připravena masopustní hostina, na níž nebudou chybět masopustní pochutiny a spousta dalších dobrot.

Součástí programu bude také smuteční obřad a pochovávání basy.

Cholina

Křepčící masky i Hanácká môzeka Litovel zaplní v sobotu ulice Choliny. Ve 13 hodin zde začíná tradiční masopustní veselí a do průvodu obcí vyrazí medvěd, vodník, smrtka, policista a spousta dalších maškar.

Na farské zahradě převezmou masky ostatkové právo a poté se vydají do obce předvést několik tématických zastavení s pohoštěním muzikou. 

Třebčín

Tradiční ostatky si v sobotu užijí v Třebčíně. Od 10.30 hodin vyrazí průvod masek na obchůzku obcí a předvedou se v originálních kostýmech.

Od 20 hodin pak v místním kulturním domě začne zábava s živou hudbou a o půlnoci se bude pochovávat basa. 

Karneval Na Letním

 Dětský maškarní karneval si v neděli užijí děti v kulturním domě Na Letním v Mariánském Údolí. Od 15 hodin pro ně bude připravený bohatý kulturní program s hudbou, tancem a spoustou zábavy.