Olmütz 1813 na pevnůstce

O 204 let zpátky, do doby vrcholících napoleonských válek, se v sobotu 7. října posunou návštěvníci Korunní pevnůstky na vojensko-historickém festivalu OLMÜTZ 1813.

Olomoucká pevnost tehdy plnila svou roli významného opěrného bodu rakouské armády. Připraveno je obléhání Hamburku, které jako jedna z posledních francouzských držav odolávala, pod velením maršála Davouta, spojenecké přesile.

Na programu je i pochod městem, předvedení výcviku jednotlivých armád i letové ukázky dravých ptáků. Nebude chybět jezdecko-kaskadérská show a celodenní program, který začne už v 10.00 hodin dopoledne, ukončí ve 20.30 hodin ohňostroj.

Noc vědců otevře i moderní prostory aplikačního centra UP Baluo v Neředíně - kromě různých testů a ukázek si tam můžete vyzkoušet i různé fyzické aktivity. Ilustrační foto
Noc vědců v Olomouci zve na rekordní program a unikátní zážitky

„Jedná se o jubilejní pátý ročník, proto jsme si dali na programu záležet. Do Olomouce se sjede přes dvě stě vojáků ze šesti zemí. Zajímavá podívaná s bitevní ukázkou a zábava pro všechny po celý den bude završena večerní jezdeckou show Kavalerie v plamenech a parádním ohňostrojem,“ uvedla za pořadatele Markéta Záleská.

Snahou je přiblížit návštěvníkům období napoleonských válek a připomenout jim, že Olomoucká pevnost a její okolí byla válečnými událostmi poznamenána mnohem více, než je všeobecně známo.

Akci pořádá Muzeum Olomoucké pevnosti spolu s Císařskou Slavkovskou Gardou a Středoevropskou Napoleonskou společností. Vstup je zdarma. 

10.00 - otevření brány pevnosti, ukázky výcviku vojsk, dobová kuchyně 
14.00 - průvod městem
15.00 - bitevní ukázka
16.00 - GOC -rocknrol
17.00 - letového ukázky dravých ptáků
18.00 - Rammstein revival
19.30 - Kavalerie v plamenech: jezdecko- kaskadérská show /Štvanci/
20.30 - ohňostroj

Na startu Bobr Cupu v Litovli
Kam za sportem v Olomouckém kraji

Víno u Trojice

Olomoucké vinné slavnosti se v pátek 6. a v sobotu 7. října konají v centru Olomouce, na Horním náměstí.

Program v pátek startuje od 14 hodin, v sobotu pak už od 10 hodin. Na programu budou hudební vystoupení, cimbálovka, ale především vína, holandské sýry a burčák. 

Škola plná lega

Ve svět z LEGA se o víkendu promění Střední škola polytechnická v Olomouci. K vidění bude například osm metrů dlouhé kolejiště plné vláčků a staveb, v projektu VÁNOCE bude mít v Olomouci světovou premiéru pohyblivý Betlém.

K vidění bude i LEGO akvárium plné roztomilých mořských tvorů, velmi úspěšné stavby filmů: Taková normální rodinka, Fantomas, Mr. Bien, Addams Family, Limonádový Joe, čtyři metry vysoké pohybující se Ruské kolo nebo rozsáhlé stavby na téma STAR WARS, Minecraft, Hobbiti a další.

V sobotu akce startuje od 10 hodin a v neděli 8. října od 9 hodin, vstupné je pro dospělé 70, děti od 3 let 50 a rodina zaplatí 180 korun. 

Extrémní závod štafet Bobr Cup 2016 v Litovli
Populární Bobr Cup startuje už v sobotu. Změnil trasy, časy se zpomalí

Uspávání hory

Dům přírody Litovelského Pomoraví – centrum Sluňákov láká v sobotu 7. října na tradiční akci nazvanou Uspávání hory. Akce je určená pro rodiny s dětmi, kdy společně uloží Sluneční horu a celou galerii v přírodě k pomyslnému spánku.

Kolik oveček účastníci napočítají, než hora usne? A jak těžké bude zahnat bubáky a vysvobodit hezké sny? Pojďte se spolu s organizátory vydat na dobrodružnou cestu do říše snů.

Na trasu se můžete vydat v době od 13 do 16 hodin. V rámci akce budete mít možnost nahlédnout do Rajské zahrady a Sluneční hory snů. Rodinné vstupné 100 korun. 

Poslední Venkovské trhy

Poslední letošní Venkovské trhy se v sobotu 7. října chystají ve Šternberku na Olomoucku. Trhy na Hlavním náměstí budou v duchu babího léta, vinobraní, dýní a dalších plodů a radostí a krás nadcházejícího podzimu. Těšit se můžete na kvalitní pečivo, uzeniny, sýry, kávu, víno, mošty, koření, maso a spousty dalších dobrot, burčák, dýně a regionální zeleninu a doplňky související s venkovským způsobem života.

K poslechu zahraje kapela TUČÉŇÁCI  z Tučína na Přerovsku. V rámci posledních letošních Venkovských trhů se uskuteční také prezentace jezdců domácího Automotoklubu Ecce Homo Šternberk v ÚAMK. Příchozí budou mít možnost vidět vozy našich jezdců i závodníky samotné, kteří budou mít pro zájemce připravené podpisové karty či plakáty. 

Podzimní Flora Olomouc 2017
Podzimní Flora je tady. Co letos nabízí?

Svatební hrad

V sobotu 7. října se hrad Šternberk promění ve svatební den. Akce je určená pro všechny budoucí novomanžele, kteří plánují svatbu a uvažují o hradě Šternberk jako o místu svého obřadu.

„Na tento den vyzdobíme všechny svatební prostory – hradní nádvoří a park, Rytířský a Hodovní sál, hradní kapli a Rohový pokoj, jak tomu je při svatebním obřadu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jednotlivá místa a zjistit veškeré potřebné informace pro uzavření sňatku na našem hradě,“ lákají pořadatelé.

Vyzdobené prostory doplní prezentace našich partnerů. První prohlídka svatebních prostor začíná v 10 hodin, poslední v 15 hodin. Vstupné na prohlídku svatebních prostor je pro pár, nastávající novomanžele – 110 korun.

Mimo svatební přehlídky budou probíhat po celý den klasické prohlídky hradu na obou okruzích. První prohlídka začíná v 10 hodin, poslední prohlídka okruhu Celým hradem v 15 hodin a základního okruhu Liechtensteinské sbírky v 16 hodin. Více informací je uvedeno www.hrad-sternberk.cz 

Drakiáda a lampiony

Drakiáda pro děti a dospělé pořádají organizátoři v sobotu 7. října v Šumvaldu. Akce startuje v 15 hodin a je zdarma, navíc každé dítě, které se zúčastní s vlastním dráčkem, dostane odměnu.

Pořadatelé také zvou na lampionový průvod, sraz je v 18.30 u Základní školy, v případě nepříznivého počasí se akce ruší.

Náměstí Republiky v Olomouci
Proměna náměstí Republiky? Až s novou radnicí

Větrání na Valašsku

Pohodový pěší výlet podzimní valašskou krajinou nabízí další výlet z cyklu Větrání, které pořádá Fakulta tělesné kultury UP. Koná se v sobotu 7. října a trasa tentokrát povede z vlakové zastávky v Bystřičce ke stejnojmenné přehradě a do kopců nad ní, zakončovat budou účastníci buď v Rožnově nebo v Zašové.

Sraz účastníků je v 7.35 před hlavním nádražím v Olomouci, předpokládaný návrat kolem 18. hodiny. Více informací na www.radostzpohybu.cz/vetrani

Na Kopeček busem zdarma

U příležitosti Mezinárodního dne seniorů se v sobotu 7. října koná v Bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku mše svatá a to od 10 hodin.

K bazilice se snadno dostanete a zdarma, doprava bude posílena, dva autobusy odjíždí v 9.10 od vlakového nádraží ČD, ze stanoviště "C", označeny cedulkou Mše svatá na Svatém Kopečku.

Autobusy jsou pro seniory zdarma a pojedou až k bazilice. Na závěr bude i menší občerstvení v podobě chutného svatebního koláčku.

Žáci olomouckých škol malují podchod pod tramvajovou zastávkou Pionýrská folklorními motivy
Podchod ve Foerstrově ulici vyzdobí společné malby studentů a seniorů