Olympic na Floře

Koncert Olympicu Legendární kapela Olympic v pátek zahraje v Olomouci a chybět nebudou ani známé hity.

Fanoušci se mohou za oblíbenými rockery vydat do pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora.

Koncert vypukne ve 20 hodin, pavilon se návštěvníkům otevře už od 19 hodin. Vstupné je k mání už jen na místě za 420 korun. Víc informací zájemci najdou na www.flora-ol.cz

Motorkáři zakončí sezónu

Jarní sraz motorkářů na olomouckém Horním náměstíSpolečnou projížďkou ukončí v neděli 18. října motorkáři letošní motosezónu.

Sraz všech účastníků je na Horním náměstí v Olomouci v době od 11 do 12 hodin, po seřazení bude vyhlášen čas odjezdu na společnou vyjížďku po okolí.

Trasa účastníky povede z Olomouce, přes Hněvotín, Topolany, Ústín, Těšetice, Rataje, Drahanovice, Loučany, Senice na Hané, Unčovice, Rozvadovice, Litovel, Tři Dvory, Pňovice, Štěpánov, Chomoutov do Horky, Řepčína a vyjížďka bude zakončena v Křelově na tamní pevnosti Fort XX.

Drakiáda na neředínském letišti

Drakiádu na olomouckém letišti v Neředíně pořádá v neděli organizace Be-Life. Děti i dospělí se mohou zúčastnit nejrůznějších dračích soutěží a závodů. Od 13 hodin můžou zájemci registrovat svého draka. Závod začne v 15 hodin.

Ilustrační fotoZároveň budou účastníci soutěžit například o nejhezčího, nejmenšího nebo největšího draka celé akce. Pořadatelé plánují i různé dětské hry, u ohně budou mít návštěvníci možnost opéct si špekáček a ohřát se.

Podmínkou pro konání akce je dobré počasí. „V případě deště bychom museli akci zrušit. Silnější vítr ale jen a jen uvítáme. Zatím to naštěstí na déšť v neděli nevypadá, takže doufám, že tato předpověď vydrží," říká pořadatelka dra-kiády Aneta Špačková.

Vstup na akci je zdarma, návštěvníci zaplatí jen za případné občerstvení, které organizátoři zajistí.

Velký výlov v Tovačově

Na tradiční výlov Hradeckého rybníka se mohou těšit návštěvníci, kteří zavítají o víkendu do Tovačova. Mistři Petrova cechu očekávají, že z vody vyloví přes 600 metráků ryb. Kvůli vedrům v letních měsících, kdy ryby trpěly nedostatkem kyslíku, a nebylo možné je krmit, se dá ale očekávat menší kusová váha kaprů.

Výlov Hradeckého rybníka v TovačověVýlov začíná po oba dva dny – tedy v sobotu 17. a v neděli 18. října od 8.30 hodin a potrvá až do odpoledních hodin. V sítích uvíznou nejen kapři, amuři či tolstolobici, ale také candáti, štiky nebo sumci.

Návštěvníci výlovu Hradeckého rybníka mohou pozorovat rybáře při práci a děti bude čekat na hrázi jejich oblíbený vodník, který je zasvětí do tajemství práce mistrů Petrova cechu. Na slavnostním výlovu nebude chybět ani přerovská kapela Šediváci a stánky s rybími specialitami.

VÍCE ZDE… 

Festival jídla na hradě 

Podzimní mlsání se chystá v sobotu 17. října na hradě Šternberk. Festival dobrého jídla potrvá od 10 do 17 hodin na nádvoří hradu nebo v původní liechtensteinské kuchyni.

„Všechny pokrmy připravené v rámci sobotního dne jsou inspirované kuchařskou knihou z 16. století. Součástí podzimního mlsání budou ochutnávky jídel zdarma. K mání tak bude domácí sádlo se škvarky, slaný závin, kaše na sladko i slané a čajové pečivo," uvedl Jan Gottwald ze správy šternberského hra­du.

Vstupné na akci činí 140 korun pro dospělé osoby, studenti senioři a děti do 15 let zaplatí 100 korun a rodinné vstupné činí 380 korun. V rámci vstupného si pak mohou příchozí prohlédnout také celý šternberský hrad.

Průvodci v historických kostýmech je seznámí nejen s historií hradu, ale přidají i informace týkající se historie stolování a přípravy pokrmů na hradech a zámcích. Více informací zájemci najdou na www.hrad-sternberk.cz

Čokoládové mlsání 

Na sladký jarmark zve širokou veřejnost o tomto víkendu Čokoládovna v Troubelicích.

Ilustrační fotoAkce nabídne prodejní stánky se sladkým mlsáním, regionální dobrůtky nejen z Hané, bezlepkové a RAW potraviny, přírodní kosmetiku.

Svoje výrobky představí a nabídne i levandulový statek z Bezděkova. Chybět nebude ani program pro děti nebo přednášky o čokoládě.

Akce se koná v sobotu 17. října od 10 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Pohádka i výtvarné dílny

Báječný výlet do světa dinosaurů, ptakoještěrů a ptakoještěrek nabízí dětem Pračlovíček, jedna z nejoblíbenějších pohádek olomouckého divadla Tramtarie.

Do bájného světa se malí i velcí diváci mohou vydat v sobotu 17. října v 15 hodin odpoledne. Komu ale pravěk nic neříká, nemusí být smutný.

Hned další týden, v sobotu 24. října od 15 hodin mohou návštěvníci divadla spolu s Aničkou a Eliškou podniknout cestu za pokladem v Pirátské pohádce.

Novinkou letošního podzimu jsou pak výtvarné dílny, kterých se děti mohou účastnit před i po představení. Více informací o představeních zájemci najdou www.divadlotramtarie.cz

Dýňové a slámové kouzlení 

Dýňové a slámové kouzlení nabízí v sobotu 17. října na zámku v Náměšti na Hané.

Příchozí se mohou těšit na výrobu dýňových a lámových strašidel, zvířátek a chybět nebudou ani ukázky řemesel.

Organizátoři upozorňují, že dýně, sláma a seno bude zajištěno, nožíky na vyřezávání a zdobení dýní si však účastníci akce musí přinést s sebou. Vstupné je dvacet korun, občerstvení bude zajištěné.

Uničov otevírá dopravní hřiště

Dětská kola, koloběžky i trojkolky nabízí k zapůjčení Dětské dopravní hřiště v Uničově.

Otevřeno tam bude v neděli 18. října od 14 do 17 hodin. Vstupné je 15 korun za dítě.

Závod vybízí ujet na horském či krosovém kole co nejvíce kilometrů za dvanáct hodin

Dvanáctihodinovka na horských kolech

Ujet na horském či krosovém kole co nejvíce kilometrů za dvanáct hodin – o to přesně půjde v závodě 12h MTB Františkov, který se uskuteční v sobotu 17. října v areálu X-Park Františkov nedaleko Branné v Jeseníkách.

Ilustrační foto.Na start 13,5 kilometru dlouhého okruhu, který vede po lesních a asfaltových cestách, se mohou postavit jednotlivci a dvoučlenné štafety.

Podmínkou je kolo v bezvadném technickém stavu vybavené předním a zadním světlem a cyklistická přilba na hlavě.

Závod začne v 6 hodin hromadným startem, ukončen bude přesně v 18 hodin.

O hodinu později se účastníci dozví, kdo v náročném jesenickém terénu ujel nejvíce kilometrů.

Podrobné informace před závodem a výsledky po závodu najdete na www.x-sports.cz.

Vycházka litovelským hřbitovem

Na komentovanou vycházku Litovelským hřbitovem zvou veřejnost organizátoři z Muzejní společnosti Litovelska a Letopisecké komise Městského úřadu v Litovli .

Účastníky vycházky, která začíná v sobotu 17. října ve 14 hodin u vstupní brány litovelského hřbitova, provede Marie Hrubá.

„Tam i zpět je možné dopravit se autobusem, který pravidelně v sobotu jezdí na hřbitov ze zálivku naproti autobusovému stanovišti ve 13.53 se zastávkami Litovel Palackého a Chořelice. Po skončení akce, přibližně v 15.30 hodin, je zajištěna i zpáteční doprava," píší organizátoři v pozvánce. Vzpomínky a připomínky pamětníků jsou vítané, vstupné je dobrovolné.

Běžecký závod přes tři kopce

Běh přes tři vrcholy Větřák, Chlum a borek Na Stráži pořádají v sobotu 17. října běžci z Krčmaně na Olomoucku.

Délka tratě je 11 kilometrů a startovné je 100 korun.

Start bude ve 14 hodin Pod Sokolovnou, o hodinu dřív, tedy už ve 13 hodin odstartují turisté, kteří chtějí trasu pouze projít i s dětmi, pochod mají zdarma. Organizátoři vzkazují, že chybět nebude občerstvení na trati a v cíli. (paš)

Taneční dopoledne v Litovli

Na zábavné sobotní dopoledne pro děti i dospělé lákají pracovníci z Domu dětí a mládeže v Litovli.

Akce nazvaná taneční koberec se uskuteční v prostorách domečku na Komenského ulici. Prezence účastníků je od 10 hodin, vysvětlení a nácvik pohybu na taneční podložce, hry a soutěže pak potrvají do pravého poledne.

Účastnický poplatek je 10 korun. Organizátoři upozorňují, že zájemci by se měli přihlásit předem a to v kanceláři DDM, na telefonu: 585 342 448, mobilu: 775 550 961 nebo e-mailu: grulichova@ddmlitovel.cz