Modely k pokoukání i ke hraní

Modely lodí, letadel, vlaků, aut, ale i rekonstrukce velké bitvy druhé světové války či panenky Barbie v originálních oblečcích.  To vše čeká na malé i velké od pátku do neděle na olomouckém výstavišti.

11. ročník výstavy For Model 2013 otevře své brány v pátek 1. března. Nabídne i hernu či akčních ukázky RC modelů bagrů a kamionů.

VÍCE: Výstaviště obsadil For Model, láká i na rekonstrukci bitvy a hernu

Maškarní veselice s retroshow

Retro show komediální skupiny Maniaci a vystoupením kapely Bene čekáv sobotu na návštěvníky tradiční maškarní veselice v Bystročicích.

Na programu je mimo jiné bohatá tombola, soutěž Šlapačka roku mnoho dalších aktivit. Začátek maškarního bálu je ve 20 hodin a vstupné je 100 korun.

Hrad Helfštýn otevírá brány

Od začátku března můžete navštívit středověký hrad Helfštýn, který v soboty a neděle nabízí možnost obdivovat jeho prostory mimo hlavní turistickou sezónu.

„Otevřeno bude každý víkend od 9 do 16 hodin. Hrad se v březnu otevírá především kvůli návštěvníkům, kteří nemají v lásce davy lidí a ruch spojený se sezónními akcemi. Ty se zde naplno rozběhnou během velikonočních svátků," uvedl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Děti si mohou zahrát "svoje" divadlo

Vlastní divadelní představení si mohou v neděli zahrát děti v olomouckém Divadle na cucky.

Interaktivní divadelní dílna s názvem Koník příběhu aneb Děti, čtete? provede návštěvníky příběhem knihy František z kaštánku, Anežka ze slunečnice autora Radka Malého.

Během odpoledne se děti seznámí s hrdiny příběhu, uvidí divadelní scénu a pak se mohou formou hry zapojit do pohádkového dění. Akce si klade za cíl probudit dětskou fantazii a vzbudit v účastnících zájem o čtení pohádek a knih vůbec.

Představení začíná v 16 hodin a knihu představí herci a vypravěči Tomáš Uher a Dominika Šindlerová.

Pod Pradědem otevírá nový skiareál

Náročnější lyžaři si mohou o víkendu přijte vyzkoušet nově otevřený areál v Karlově pod Pradědem, a to s názvem Klobouk, dříve známý jako Olomoučák.

Slavnostní zahájení s celodenním programem je naplánováno na sobotu 2. března.

„Prvních 200 návštěvníků s platným skipasem si odnese dárek, od 9 do 16 hodin se navíc bude soutěžit o skipasy, hudební CD, ale třeba i zájezdy k moři," nalákal Boris Keka, mluvčí SKI Karlov.

Kromě toho je připraveno bezplatné zapůjčení a testování nejvyšších modelů lyží renomované značky a celodenní diskotéka na svahu.

Areál Klobouk nabídne dvě sjezdovky s největším převýšením v regionu.

V Samotiškách ženy pochovávají basu

Tradiční pochování basy si na páteční večer připravil svaz Žen v Samotížkách. Vítáni jsou jak účastníci v maskách, tak i v běžném společenském oděvu.

V místním pohostinství Kapitolka zahraje k tanci a poslechu kapela Profi-l a pro všechny návštěvníky je připraveno občerstvení. Akce začíná ve 20 hodin a vstupné je 50 korun.

V Hlubočkách se bude lyžovat na monoski

Speciální výcvikový a výukový program Dny na monoski je na sobotu připraven pro hendikepované návštěvníky ski areálu Hlubočky.

Zájemci z řad vozíčkářů, ale i stojících lyžařů se zde mohou pod dohledem instruktorů naučit základy lyžování na monoski – speciálně upravené lyži, umožňující sjezdové lyžování osobám s tělesným postižením.

Výuka zahrnuje přesedání z vozíku do monoski, jízdu na vleku a základy lyžařského oblouku.

„Ve skiareálech vítáme rodiny s dítětem s postižením, budeme se snažit předat i základy ovládání monoski z pozice instruktora rodičům, tak aby získali co největší samostatnost. To samé platí pro vozíčkáře, kteří přijedou s kamarádem lyžařem, učitelem, vychovatelem s vizí toho, že budou společně v budoucnu lyžovat," uvedl hlavní organizátor akce Martin Kučera.

Akce se zúčastní i mistryně republiky v lyžování na monoski Lenka Kuncová.

Výcvik bude v Hlubočkách probíhat od 9 hodin za plného provozu sjezdovek a lyžování na monoski si budou moci vyzkoušet i zájemci z řad lyžařské veřejnosti.

„Je to úplně jiné lyžování, pro mě osobně velice zajímavá zkušenost," sdělila instruktorka Monika Olšaníková.

Na šternberském hradě promítají cestovatelské filmy

Filmový outdorový festival Expediční kamera bude zítra (2.3.) hostit hrad Šternberk. Největší putovní filmový projekt u nás nabídne sedm nejlepších snímků z celého světa.

Návštěvníci se mohou těšit na dokumenty plné dobrodružství, divoké přírody, extrémních zážitků i sportů. Kromě pásma outdoorových filmů nebude chybět ani

občerstvení. Expediční kamera odstartuje v Hodovním sále hradu v 17 hodin. Vstupné na akci je 99 korun pro dospělé, studenti, děti do 15 let a senioři zaplatí 59 korun. Děti do 5 let mají vstup zdarma.