Mozartovy koule

V sobotu 12. srpna se od 9 hodin na Korunní pevnůstce v Olomouci koná 10. ročník open turnaje v pétanque s názvem Mozartovy koule. Přihlášen je rekordní počet hráčů, přesto je turnaj nadále otevřen i příchozím.

Turnaj podporovaný statutárním městem Olomouc je specifický tím, že se na něm schází česká špička, současná reprezentace, zahraniční hráči i amatérští začátečníci bez licence. Letos jsou nahlášeni aktuální mistři republiky, hráči z Polska a Slovenska.

„Na start se musí všichni dostavit v 8 hodin ráno, po nalosování a odehrání základních skupin se play-off dá očekávat kolem 14. hodiny. Finále přijde ke slovu v amfiteátru Korunní pevnůstky kolem 19 hodin,“ říká ředitel turnaje Pavel Konečný.

Název turnaje připomíná pobyt W. A. Mozarta v Olomouci a pro vítěze jsou letos výjimečně připraveny mezi trofejemi a palmáre i skladatelovy busty dovezeny přímo ze Salzburgu. Stejnojmenné cukrovinky pak tvoří jeden ze symbolů turnaje a při registraci hráčů nahrazují welcome drink.

Letošní jubilejní ročník se koná v době, kdy se Olomouc pyšní titulem Evropské město sportu a v době, kdy pétanque aspiruje na zařazení mezi olympijské sporty na hrách v Paříži v roce 2024. 

Ilustrační foto
Na víkend se ochladí o 10 stupňů, žhavé léto ale nekončí

Rugby v písku u Trojice

Centrum Olomouce se o tomto víkendu promění na rugbyové hřiště. Na Horním náměstí totiž o tomto víkendu, v sobotu 12. a neděli 13. srpna vypuknou rugbyové zápasy v písku. Na příchozí čeká bohatý program, akce se koná od 11 hodin. 

Beach-volejbalová show olomouckých a šternberských volejbalistek na olomouckém Horním náměstí
Plážová show volejbalistek bavila olomoucké náměstí. Podívejte se

Projížďka na segwayi

Na romantický výlet na SEGWAY za město a zažít nádhernou noční oblohu plnou padajících hvězd nabízí půjčovna SEGWAY Olomouc. Zájemci si vyzkouší jízdu na SEGWAY, průvodce s nimi pojede na krásnou louku v blízkosti fortu Křelov, cca 5 kilometrů z centra Olomouce, 45 minut jízdy na SEGWAY, kde na ně bude čekat pohodlná deka pro 2 osoby a láhev vychlazeného sektu.

Účastníci budou mít více jak hodinu času na nerušené pozorování noční oblohy plné perseidů. Poté opět nasednou na SEGWAY a průvodce se s nimi vrátí zpět do centra Olomouce. Kapacita je omezená na 3 páry (6 lidí). Rezervace je možná na telefonu 778 776 500 nebo na www.segway-olomouc.cz Akce se koná od pátečního večera až do neděle 13. srpna. Cena je 1490 korun pro dvě osoby, 990 pro jednu osobu. Více informací je uvedeno na na www.segway-olomouc.cz 

Následky řádění bouřky v Újezdci u Přerova, kde udeřil blesk do letitého kaštanu, a ten spadl na autobusovou zastávku a střechu rodinného domu. Vyvrácené stromy a popadané větve byly i v okolí přerovského hřbitova.
Bouřky znovu řádily. A mají se vyskytovat až do pátečního večera

Litovelský otvírák

Více než patnáct kapel a interpretů a taky tradiční i speciálně vařená piva nabídne letošní ročník festivalu Litovelský otvírák.

Hudební a pivní přehlídka se koná v sobotu 12. srpna v areálu pivovaru v Litovli. Návštěvníky tam bude bavit program na třech pódiích, kde mimo jiné vystoupí Janek Ledecký, Michal Hrůza či Stracené ráj.

Vstup je zdarma, z okolních měst bude na akci jezdit autobusová kyvadlová doprava.

Litovelský otvírák. Ilustrační foto
Litovelský otvírák zve na Ledeckého, Hrůzu i pivní speciály. Vstup zdarma

Hody ve Štěpánově s Heidi

Tradiční hodová oslav se chystá o nadcházejícím víkendu ve Štěpánově. Páteční program zahajuje Garden párty ve 20 hodin.

V sobotu nabídne bohatý program vystoupení Heidi Janků, ohňostroj, výstavy i ukázku výcviku psů.

Nedělní část zahájí v 10 hodin slavnostní průvod, hrát se budou divadla, do Štěpánova přijede Vladimír Hron a zazpívá i Yvetta Simonová. Vše je zdarma, kompletní program je uvedený na stránkách obce Štěpánov .

Buty ve Slatinicích

Hody se o nadcházejícím víkendu chystají ve Slatinicích na Olomoucku. V neděli večer na návsi před lázněmi zahrají i Buty. Akce startuje v pátek 11. srpna výstavou bonsaí, taky bude připravené posezení v areálu turistického informačního centra a od 19 hodin hudebně zábavný večer se soutěžemi o ceny, který bude od 20.45 pokračovat letním kinem.

V sobotu se v areálu SK Slatinice uskuteční turnaj v plážovém volejbal, v kopané a od 20 hodin pak hodová zábava se skupinou EXSTRES. V budově obecního úřadu bude  ve 13:30 zahájena výstava „Umělecké léto 2017“ a „Staré Slatinice“.

Na neděli 13. srpna je připraven budíček s dechovou hudbou pana Pavlíčka, výstavy v budově obecního úřadu a v 10.45 slavnostní hodová mše svatá.

V tamních lázních bude od 10 hodin hanácký jarmark a v pravé poledne vyjede 13. rallye historických vozidel, v 18 hodin pak zahrají BUTY.

Po všechny dny hodových oslav bude připraveno bohaté občerstvení a pro děti Lunapark na tréninkovém hřišti SK Slatinice.

Hodovými slavnostmi ožije o tomto víkendu i Velký Újezd na Olomoucku, slavnostní zahájení připadá na páteční podvečer na Náměstí.

Sobota nabídne divadlo, tvořivé dílny, cimbálovou muziku i hodovou zábavu a neděle zase třeba možnost prohlédnout si kryptu tamního kostela sv. Jakuba Staršího a to v čase od 9 do 11 hodin a odpoledne od 15 do 16 hodin. Taky jarmark na Náměstí, klauniádu, motorkáře nebo folklorní vystoupení. Celý program zájemci najdou na stránkách obce.

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
Sinice na Plumlově: Opatření zafungovala, počasí neovlivníme, říká Povodí

Kinoamfík

Kinoamfík ve Velké Bystřici zve na rodinnou dobrodružnou komedii podle knihy W. Bruce Camerona Psí poslání. Promítat se bude v pátek 11. srpna od 21 do 23 hodin, vstupné je dobrovolné, občerstvení bude zajištěno. Organizátoři jen upozorňují, že při nepříznivém počasí se promítání ruší. 

Farmářský trh

Třetí farmářský trh zaplní v sobotu 12. srpna centrum Uničova na Olomoucku. Příchozí na Masarykově náměstí najdou kvalitní čerstvé regionální produkty a řemslné výrobky. K poslechu bude hrát kapela Hubertus. Pro děti je připraven skákací hrad, jízda na ponících, výtvarné dílničky. Trhy se konají od 8 do 12 hodin. 

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
Sinice na Plumlově: Opatření zafungovala, počasí neovlivníme, říká Povodí