V kroji ples zdarma

Hanácký bál se koná v sobotu 21. ledna v Regionálním centru Olomouc. Tradičně nabízí bohatý program, tombolu, hanácké koláčky a štamprličku na uvítanou ale i domácí zabijačku.

K tanci a poslechu bude hrát DH Moravská veselka, skupiny Syrinx a Hanácká mozeka Litovel. Během bálu vystoupí i Dunajec z Olomouce, Hatě z Tovarová, Cholinka z Choliny, Mladá Haná z velké Bystřice a Týnečáci z Velkého Týnce.

Návštěvníci v kroji budou mít vstup zdarma bez místenky. Předprodej vstupenek za 250 korun je v Informačním centru Olomouc. (paš)

Pyžamová tancovačka

V sobotu 21. ledna bude Kulturní dům v Hněvotíně na Olomoucku opět svědkem přehlídky úborů určených ke spaní. Pod taktovkou pořadatelů z hněvotínského fotbalového klubu se tam totiž uskuteční už 5. ročník Pyžamového plesu.

Program připravený pro všechny návštěvníky oděných do pyžam, nočních košilí či jiných spacích dresů láká na hudební produkci DJ Radka Koplíka, bohaté občerstvení, losování o ceny nebo i zajímavá taneční vystoupení.

K dispozici bude i převlékárna. Ples se koná v prostorách Kulturního domu v Hněvotíně, začíná ve 20 hodin a vstupné je 80 korun. (paš)

Ptačí zima v Pevnosti poznání

Na ptačí zimu a zbrusu nové krmítko doplněné kamerovým systémem aktuálně láká Pevnost poznání v Olomouci. Příchozí se tak po celý nadcházející víkend mohou těšit na přímý přenos z krmení.

„Navíc vždy od 10 a 15 hodin bude dění v krmítku přímo v Laudonově sále interaktivního muzea komentovat zoolog Evžen Tošenovský, samozřejmě za asistence čilých sýkorek a dalších okřídlenců," láká Martina Vysloužilová, mluvčí olomouckého interaktivního muzea vědy.

Doplnila, že možná se ukážou i veverky, bažanti nebo zajíci z areálu Rozária.

„Během návštěvy našeho Ptačího víkendu navíc mohou návštěvníci načerpat inspiraci do připravované soutěže o nejlepší doma vyrobené krmítko, kterou odstartujeme právě o tomto víkendu," doplňuje s tím, že pravidla zveřejní brzy a stejně jako výstava krmítek i tahle soutěž bude trvat až do konce února. Chybět nebudou ani zajímavé ptačí odměny. (paš)

Miluji tě modře z Olomouce

Předpremiéru film Miluji tě modře režiséra Miloslava Šmídmajera nabízí v pátek 20. ledna olomoucké kino Metropol. Snímek se v minulém roce natáčel i v Olomouci.

Návštěvníci páteční předpremiéry se mohou těšit na setkání s herci Denisou Nesvačilovou, Zdeňkem Žákem a s tvůrci Miloslavem Šmídmajerem a Tomášem Rotnáglem.

Ve filmu si zahráli třeba i Václav Jílek, Ljuba Krbová, Vladimír Kratina, Táňa Medvecká nebo Marek Vašut. (paš)

Přes Jeseníky s pivní odměnou

Dalším turistický výlet nabízí v sobotu 21. ledna tým webu Radost z pohybu, který vzniká při Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Tentokrát se účastníci dalšího Větrání vydají na přechod jedné z nejkrásnějších hřebenových túr v Jeseníkách. Účastníci vystoupají z Koutů nad Desnou kolem Vřesové studánky až na Keprník, který je odmění nádhernými výhledy.

„Na Šeráku se odměníme 13,51° speciálem od Holby a výlet zakončíme na Ramzové. Délka vycházky je jedenadvacet kilometrů," slibují pořadatelé.

Sraz turistů je v 7 hodin před hlavním vlakovým nádražím v Olomouci, návrat pak avizují do 19. hodiny.

„Není nutné se nikde dopředu registrovat, postačí potvrzení účasti ve facebookové události. Účast je na vlastní nebezpečí a zodpovědnost, doporučujeme pevnou obuv, je možné si vypůjčit sněžnice, a teplé oblečení a také dostatek občerstvení s sebou," doplňují pořadatelé. (paš)

Maškarní v DDM

Olomouc – Zábavné odpoledne pro děti do 10 let plné masek, soutěží a vystoupení chystá na neděli 22. ledna Dům dětí a mládeže v Olomouci.

„Těšit se můžete na sněhuláky, tučňáky nebo i sněžného muže. Ale nemusíte se bát, že umrznete. Zahřejeme se totiž nejrůznějšími hrami a tanečky," uvedla garantka akce Barbora Skácelíková.

Doplnila, že děti by si s sebou měly vzít přezůvky. Mrazový maškarní karneval se koná od 15 do 17 hodin v prostorách Domu dětí a mládeže na tř. 17. listopadu v Olomouci. Za lístky, které se kupují až na místě, dospělí zaplatí 20 korun, děti 40. (paš)

Rybičky a hadi na Floře

Aquatera na olomouckém výstavištiZdroj: DENÍK/Alena HesováAkvarijní ryby a terarijní živočichové budou k mání v sobotu 21. ledna na Výstavišti Flora Olomouc.

Od 8 do 12 hodin se tam koná tradiční prodejní burza Aquatera.

V nabídce nebudou chybět akvarijní ryby, rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího. (paš)

Z Masných krámů do Pohořan

Pěší a za příznivých sněhových podmínek i běžkaři, se mohou vydat v sobotu 21. ledna na výlet z Masných krámů přes Jedovou do Pohořan na Olomoucku.

Start bude v Domašově nad Bystřicí, účastníci se zastaví v oblíbených Masných krámech v Jívové a odtud si vyšlápnou na výrazný vrchol Nízkého Jeseníku Jedovou, kde je v případě příznivého počasí čeká pěkný výhled na Olomouc.

Domů se půjde přes Dolany-Pohořany a odtud busem zpět. Akci pořádá spolek Přátelé přírody, skupina Malá liška. Sraz je v 8.45 vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc.

Vlak odjíždí směr Krnov v 9.01. Jízdné si hradí každý sám, příspěvek na akci mají členové Přátel přírody zdarma, hosté za 20 korun. (paš)

Workshop nacucky

Dílnu pro děti nazvanou Malí vypravěči nabízí v neděli 22. ledna od 17 hodin olomoucké Divadlo nacucky. Dílna děti seznámí s uměním vyprávět příběhy.

Hravými metodami vyprávění se její účastníci naučí být vypravěčem, který dokáže diváky vtáhnout do světa minulých i budoucích časů, smyšlených i reálných prostředí, hrdinů, kteří dokáží možné i nemožné.

Akce se koná ve freskovém sále divadla na Wurmově ulici v Olomouci, kurzovné přijde na 70 korun. (paš)

Pohádka o líných strašidlech

Pohádku o líných strašidlech v podání Moravského divadla v Olomouci nabízí dětem kinosál Městského kulturního zařízení v Uničově na Olomoucku.

Rodiče s dětmi se za představením mohou vydat v neděli 22. ledna od 10 hodin. Vstupné je 80 korun. (paš)