Ve Šternberku se bude tančit s Míšou

Především dětem bude patřit předposlední červencová neděle na hradě Šternberk na Olomoucku. V neděli 24. července se pro ně chystá taneční odpoledne s Míšou Růžičkovou. „Dětskou diskotéku doplní další aktivity. Připraveno bude malování na obličej a glitter tattoo, trampolína a dětské výtvarné dílničky. Akce se uskuteční v areálu hradního parku, v případě nepřízně počasí v hodovním sále hradu," uvedl za organizátory Jan Gottwald. Brány hradního parku se otevřou v 15 hodin, vlastní vystoupení Míši Růžičkové začne v 16 hodin a potrvá cca 60minut. Vstupné na akci činí 100 korun pro děti i dospělé, děti do 2 let věku mají vstup zdarma.

Gulášové slanosti chystají ve Velkém Týnci

Gulášem to bude v sobotu 23. července vonět ve Velkém Týnci na Olomoucku. Ještě aby ne. V obci nedaleko Olomouce se totiž chystá už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartuje v 11 hodin, kdy se soutěžní týmy pustí do vaření. Samotný program pak startuje ve 13.45 a jako první se publiku představí Vlčnovjanka. V nabídce však je i kapela Legendy se vrací, soutěž v pití piva na čas pro muže i ženy, kapela Bluesberg, Michal David revival a večer bude hrát hudební skupiny Syrinx. Kromě nejlepšího guláše se bude taky soutěžit o nejlepší kynutou buchtu. Organizátoři avizují, že do soutěže bude zařazen každý, kdo do 15.30 přinese soutěžní vzorky. Celodenní vstupné je 100 korun, večerní zábava pak přijde na 50, děti mohou jít zdarma. Více informací je uvedeno na stránkách obce www.velkytynec.cz

Veřejná jízda provede obcemi Mikroregionu Bystřička

Veřejná cyklojízda a Den regionu Bystřička se chystá v sobotu 23. července.

Začátek akce už pátého ročníku této poznávací jízdy je naplánovaný na 9.30 ve sportovním areálu v Bystrovanech na Olomoucku, kde účastníci obdrží kompletní informaci a malé pohoštění. Účast na zahájení však není povinná, průběh akce je individuální, včetně nástupního místa a každý účastník si trasu volí sám. Mapky k výletu zájemci získají na jednotlivých obecních úřadech obcí regionu Bystřička, v informačním centru v podloubí radnice na Horním náměstí v Olomouci a v Kulturním a informačním centru Velká Bystřice nebo v den konání akce na jednotlivých kontrolních místech. Na závěr výletu si účastníci mohou dopřát oddych i pobavení na hřišti v obci Daskabát na Olomoucku. Tam na ně čeká loutkové představení, mladí místní hasiči, ABBA revival, ale i kapely Premiér, Penzistor a Negativ. Příchozí po 20 hodině zaplatí 50 korun.

Tradiční Sobáčovská neckyjáda se chystá na sobotu

Mlkadeč – Už po patnácté se v kulturně-společensko-sportovním areálu u rybníka v Sobáčově, místní části Mladče na Olomoucku koná tradiční neckyjáda. Akce se chystá v sobotu 23. července od 12.30. Večer pak nechybí ani zábava se skupinou Motors.

Vydejte se na svatoanenskou pouť do Staré Vody

Libavá – O nadcházejícím víkendu 23. a 24. července se uskuteční již tradiční svatoanenská pouť do Staré Vody ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, který je na vybraných cestách a místech k této příležitosti zpřístupňován veřejnosti. Sobotní mše svatá začíná v 10 hodin, nedělní pak v 15 hodin a po ní následuje adorace, svátostné požehnání a procesí ke Královské studánce s žehnáním vody.

Filmový maraton nabídne trilogie filmů Pán prstenů

Olomouc – Jedinečný filmový noční maraton trilogie filmů Pán prstenů nabídne v pátek 22. července olomoucké kino Metropol. Promítat se bude prodloužená verze filmů v originálním znění s titulky, takže diváci uvidí navíc téměř 140 minut. Příchozí se tak mohou těšit na film Pán prstenů: Společenstvo prstenu z roku 2001, Pán prstenů: Dvě věže z roku 2002 a Pán prstenů: Návrat krále, který vešel do kin o rok později. Celková délka maratonu je 12 hodin včetně dvou 20 minutových přestávek. „Tento rok budeme v létě hledat Největšího maratonce. Po absolvování celého maratonu si u obsluhy pokladny nechte potvrdit účast na maratonskou kartu a zařaďte se do soutěže o hodnotné ceny," doplnila programová vedoucí kina Jiřina Pavlíková.

Turisté z Červenky zvou na výlet parním vlakem

Červenka – Jízdu nostalgickým vlakem s parní mašinkou z České Třebové do Červeného Potoka a zpět chystají v sobotu 23. července pořádá členové Klubu turistů z Červenky na Olomoucku. Avizují, že v rámci výletu se uskuteční i menší prohlídka prvorepublikového opevnění státní hranice. Odjezd je v 6.34 z vlakového nádraží v Července.

Historická auta se vydají na tradiční Hanácké okruh

Olomouc – Více než 130 historických automobilů a motocyklů se v sobotu 23. července projede přes obce Hané. Středomoravský Klub Automobilistů a Motocyklistů (SKAM Olomouc) totiž pořádá už XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. (více čtěte ZDE)

Kino Metropol nabízí filmy z karlovarského festivalu

 Nestihli jste letos Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary? Pak zamiřte do olomouckého kina Metropol, to totiž alespoň část filmové nabídky nabízí. „Filmy v projektu byly celkem tři. Francouzský snímek Líná zátoka, jsme už promítli, ale ještě nabídneme dva snímky. Film Tohle je náš svět už reprizujeme a to v pondělí 25. července od 17.30. A zřejmě ještě jednou jej promítneme v srpnu," uvedla programová vedoucí kina Metropol Jiřina Pavlíková. Druhý snímek, kterým je brazilský počin s názvem Neonový býk, bude kino promítat v úterý od 20 hodin. „Když si diváci na dva filmy z karlovarského festivalu koupí vstupné, mohou získat slevu," doplnila programová vedoucí. Více informací je uvedeno na www.kinometropol.cz

Drahanovice ožijí tradičními hody

Tradičními hody ožijí o víkendu Drahanovice na Olomoucku. Slavnost začíná už v pátek 22. července mší svatou v 17 hodin a ve 20 hodin nabídne tamní sokolské hřiště hodovou zábavu se skupinou Via Paběda. Sobotní program pak láká na koncert hudební skupiny Victoria band, taky na skákací hrad, popcorn a cukrovinky, malování na obličej, projížďky na koních, chybět nebude ani jarmark. Hody pak uzavře nedělní ranní slavnostní hodová mše a taky pohárový turnaj v kopané. Výstavy nabízí i místní Černá věž a Galerie U Kalicha, která nabízí stálou expozici moravských rozhleden.

Hasiči v Šumvaldě slaví 135 let

Šumvald – Výročí 135 let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Šumvaldě na Olomoucku a Memoriál J. Popelky a R. Smékala si v sobotu 23. července připomínají tamní hasiči. Program startuje v 10 hodin, o půl hodiny se koná mše svatá a v pravé poledne se hasiči projdou obcí. Kromě toho je na programu i předání pamětních medailí a ocenění, taky soutěže a ukázka zásahu hasičů při dopravní nehodě a ukázka moderní techniky. Ve 21 hodin se všem příchozím představí kapela Arkáda & Meče a blesky, skupina vystupující s profesionální Fire show. Akci ve 22 hodin uzavře slavnostní ohňostroj. Chybět nebude skákací hrad nebo výstava historických zásahových strojů ze Šumvaldu a okolí.