Férová snídaně ve Smetanových sadech

Posnídat v trávě, dát si kávu a domácí chleba? V sobotu 11. května se můžete vydat na veřejný, nekomerční piknik, který se uskuteční v olomouckých Smetanových sadech, kousek od restaurace Fontána, od 10 hodin.

V případě deště se vše přesune do přilehlého altánu. Účastníci se tak připojí ke statisícům lidí po celém světě, kteří tento den slaví Světový den pro fair trade.

Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako kakao, kávu, čaj, ale například i domácí chleba upečený z místní mouky.

„Hlavním tématem letošní snídaně je fair trade v každodenním životě. Chceme upozornit na to, že podpořit lidi, kteří pro nás pěstují kakao nebo kávu, můžeme každý den," uvedl Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.

„V Olomouci se férová snídaně uskuteční už potření, přičemž každoročně oslovuje stále více lidí," dodal Miroslav Plachý, jeden z organizátorů a zástupce občanského sdružení Spolu férově.

Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z tzv. rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Světový den pro fair trade se v ČR slaví již desátým rokem, férově snídat se bude potřetí.

Podrobné informace k letošní snídani zájemci najdou na www.ferovasnidane.cz

Bazar, žonglování a pohádky v Konviktu

Bazar a workshop žonglování pro děti je v sobotu jako součást Divadelní Flory připraven v areálu Konviktu UP.

Ve Vintage marketu na parkánu můžete od 10 až do 17:30 okusit jedinečnou atmosféru "retro trhu", prodávat, nakupovat, vyměňovat.

Pro děti zde Cirkus LeVitare připravil dva hodinové workshopy žonglování. První začíná v 10:30, druhý pak ve 13 hodin.

V neděli pak rodiče s dětmi mohou zdarma zajít na Konviktu do šapitó na pohádky.

Ve 13 hodin tam Divadlo T601 rozehraje Dobrodružné vesmírné putování holčičky Karolíny, která chce změnit svoji budoucnost. Následovat budou Žabáci Divadla koňa a motora, aneb vesselá pohádka o dvou nerozlučných, lehce zmatených přátelích.

Slavnost kroje s trhy a hanáckou svatbou

Přijměte pozvání a staňte se svatebními hosty na hanácké a slezské svatbě. Velká sláva se koná v neděli 12. května ve Velké Bystřici na Olomoucku.

Slavnost kroje se zde koná již pošesté a začne v 8 hodin mší svatou v kostele stětí sv. Jana Křtitele, zároveň se otevřou i Farmářské trhy.

Od 10 hodin pak na Zámeckém náměstí odstartují přípravy svatby. K vidění budou rukodělné výrobky, přehlídka krojů, lidová muzika a o hodinu později vypukne Hanácká svatba. Nebude chybět ani soutěž o nejlepší hanácký svatební koláček.

VÍCE: Velkou Bystřici ovládne krojovaná Hanácká svatba, s trhem a koláčky

Den maminek na zámku v Náměšti, s dílnou a stánky

Den maminek si připomenou v neděli 12. května na zámku v Náměšti na Hané. Na programu, který začíná v devět hodin petanquovým turnajem Náměšťská koule, nebudou chybět stánky s řemesly a výtvarnou dílnou, jenž se otevřou od 13 hodin.

O dvě hodiny později pak odstartuje módní přehlídka a trendy v líčení. Na odpolední představení Angelika, andělská markýza divadelní společnosti Exulis, je však nutné se předem objednat.

Více informací na www.zamek.namestnahane.cz

Veteráni se sjedou na Helfštýně

Zástup nablýskaných veteránů vyrazí v sobotu na již 16. ročník Helfštýnského okruhu.

Historické automobily odstartují svou pouť v 9 hodin v Lipníku nad Bečvou a poté se až do 11 hodiny předvedou na náměstí v Přerově, kde bude dopoledne vyhrávat jazz.  

Veterání pak přes Bystřici pod Hostýnem a Hranice dorazí na hrad Helfštýn, první vozidla by se tam měla objevit po druhé hodině odpoledne.   

Jarní vyjížďka Hec kolo

První jarní vyjížďka na jízdních kolech, nazvaná Hec kolo, se koná v sobotu 11. května v Moravském Berouně na Olomoucku. Letos se cyklističtí nadšenci projedou v sobotu 11. května po vytyčené trase už pošesté.

Start je v 9.30 od starého mlýna v Moravském Berouně ve směru na Nové Valteřice. Cílem pak je Penzion Gizita. Organizátoři trasu rozdělili na tři délky, patnáct, třicet a padesát kilometrů. Mládež do 15 let musí mít povinně s sebou přilbu.

Neděle na dětském dopravním hřišti v Uničově

Na dětské dopravní hřiště v Uničově na Olomoucku, lákají organizátoři z tamního Domu dětí a mládeže.

Hřiště pro malé i větší děti bude otevřeno v neděli 12. května od 15 hodin. Příchozí si mohou zapůjčit kola, trojkolky a koloběžky. Vstupné je deset korun.