XX. Hanácké okruh

Už v sobotu se do Olomouce vrátí kouzlo první republiky, konat se zde totiž bude soutěž historických automobilů a motocyklů vyrobených před rokem 1939. Nejstarší vozidlo, které posádky v historických kostýmech přivezou, pochází z roku 1903.

Soutěž začne v 9.30, kdy si budete moci více než stovku vozidel prohlédnout ve Smetanových sadech. Od 10.45 budou jednotlivé vozy představovány a od altánku se jeden po druhém vydají na výpravu do Tovačova, kde se bude konat další výstava. Do Olomouce se historický průvod bude vracet po 16. hodině.

Hanácké okruh: motoroví veteráni ve Smetanových sadech v Olomouci
Hanácké okruh: Olomouc zaplní parádní veteráni, vyhrávat bude dixieland

Olomoucký drak 2018

Již třetí ročník závodů dračích lodí se koná v sobotu od 9 hodin v Olomouci. Na řece Moravě poblíž dětského domova se budou prohánět posádky se svými dračími loděmi a soutěžit o hodnotné ceny.

Těšit se však mohou i diváci, připraven je bohatý doprovodný program pro děti, soutěže a zábavné aktivity pro všechny věkové kategorie – veslování, bumper ball, biatlon, laserová střelnice a mnoho dalších. Všechny děti, které přijdou v sobotu fandit se navíc budou moci na dračí lodi samy svézt. Vstup je zdarma.

Závody dračích lodí na řece Moravě v Olomouci
Na dračích lodích v Olomouci se těšte i na dětský den

Pivní a gulášové slavnosti

Jedenáctý ročník pivních a gulášových slavností se koná v sobotu 21. července v zámecké zahradě ve Velkém Týnci. Gastro týmy budou už od 11 hodin připravovat guláš do soutěžního klání, o jehož vítězi rozhodne porota i návstěvníci. Soutěži se bude také o nejlepší buchtu a nejrychleji vypité pivo.

O doprovodný program se postará Olga Lounová a skupina Louners, No Limit, Fragile se Soňou Norisovou, Syrinx a Abba CZ revival. V 16.45 hodin návštěvníky pobaví kouzelník a iluzionista Jiří Hadaš. Děti mají vstup zdarma.

Demolice komínu ve Šternberku
VIDEO: Z areálu společnosti Excalibur Army zmizel obří komín. Takto šel k zemi

Sobáčovská neckiáda

Přátelé sobáčovského rybníka zvou do sportovního areálu u rybníka na tradiční Sobáčovskou neckijádu. Ta se letos koná již po sedmnácté. Občerstvení je jako obvykle zajištěno, akci provoní opékané makrely.

Pro děti i dospělé je připraveno odpoledne plné soutěží a zábavných aktivit spojených s rybníkem, chybět nebudou ani plavidla všech tvarů a barev. Celý den uzavře rocková skupina Motors, která zahraje od 20 hodin. Akce se koná v sobotu 21. července od 14 hodin.

Bourání mostu v Komenského ulici v Olomouci - 19. července 2018
VIDEO: Do mostu u Bristolu se zakously bagry. Podívejte se, jak postupně mizí

Pohádkoland

Do Náměšti na Hané zavítá rodinný festival Pohádkoland. V neděli 22. července se amfiteátr promění v pohádkovou zemi plnou známých postav. Těšit se můžete na představení Maxíků, Dády Patrasové, Míši Růžičkové, MiOli, Štístka a Poupěnky nebo Tarájka a Popletajky.

Kromě nich na děti čekají krátká divadelní představení, soutěže, společné zpívání pohádkových písní a další bohatý doprovodný program pod vedením zkušených animátorů. Celý den bude moderovat Petr Vojnar, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Simulace pozměněného výškáče Šantovka Tower v olomouckém panoramatu na webu sdružení Za krásnou Olomouc. Investor novou podobu zatím nezveřejnil.
Olomoučtí radní o stavební uzávěře u Šantovky nerozhodli, sešlo se jich málo

Vintage market Olomouc

Do prostor letního kina se v sobotu v Olomouci vrací vintage market. Od deseti hodin tu můžete nakoupit výjimečné retro a vintage kousky, případně vzít na výměnu nepotřebné věci do swap koutku. Připraveno je také občerstvení, hudba a program pro děti.

Doprava na D46
Řidičům na dálnici se ulevilo. Stavba lepšího exitu je už tolik neomezuje

Kolem nekolem Olomouce

Sobotu můžete prožít aktivně na společném koloběžkovém výletě na třicetikilometrové trase kolem hanácké metropole. Sraz účastníků v 9.45 hodin před prodejnou Rideon, za účast zaplatíte 50 Kč, koloběžku si zde můžete také půjčit.

Zážitkový kurz plavání

Plavání tak trochu jinak si můžete vyzkoušet v neděli v olomouckém aquaparku. Od 14 hodin zde bude připraven tým, který vás v hodinových lekcích naučí plavat stylově. Dostanete totiž kostým mořské panny, ve kterém si vyzkoušíte, jak se tato bájná stvoření v rozbouřených vodách pohybovala. Předpokladem jsou zvládnuté základy plavání.

Prázdné nádrže v rozáriu v olomouckých Bezručových sadech
V Rozáriu jsou další reklamace. Bazény nejde napustit a chybí stínící plachty

Barokní odpoledne v Šantovce

A stylově proběhne nedělní odpoledne také v galerii Šantovka. Od 14 hodin budou na prostranství před lékárnou probíhat dílničky pro děti s barokní tematikou, v 16 hodin zahraje divadlo Facka Pierotova dobrodružství, den následně zakončí tragikomickým představením Krása střídá nádheru Divadlo na Šantovce.

Noc s Harry Potterem

Kino Metropol pořádá další z oblíbených filmových maratonů, tentokrát promítne první polovinu filmů o mladém čaroději. Přijďte znovu prožít Harryho první čtyři roky v Bradavicích. První film začíná v 18 hodin.

Decathlon v Semaforu

V olomouckém centru Semafor se v pátek od deseti hodin koná sportovní odpoledne pro malé i velké. Vyzkoušíte si dopravní hřiště v plném provozu, zapůjčit si můžete motokáry, koloběžky či longboardy zdarma, pro děti je připraveno několik sportovních stanovišť a soutěží a představí se také lanové centrum Proud. Občerstvení zajištěno.

Simulace pozměněného výškáče Šantovka Tower v olomouckém panoramatu na webu sdružení Za krásnou Olomouc. Investor novou podobu zatím nezveřejnil.
Protestují proti Šantovka Tower. Jak má věžák vypadat, ale nikdo neviděl