Renomovaní šéfkuchaři v čele se „šéfem" Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, foodblogerkou Kamilou Kamu Rundusovou nebo cukrářkou Ivetou Fabešovou se opět chystají na Hanou.

Třetí ročník olomouckého Garden Food Festivalu nabídne více než šedesát restaurací, vinařů, minipivovarů i tradičních pivních značek nebo prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.

Dorazí i několik občerstvovacích karavanů a nebudou chybět ani kuchařská show celebrit a špičkových mistrů v oboru.

Přehlídka dobrého jídla a pití se uskuteční ve Smetanových sadech o v sobotu a v neděli 13. a 14. května.

Garden Food Festival v Olomouci. Ilustrační foto
Burgery, pao i tajemný Pohlreich. Garden Food Festival provoní olomoucký park

Veganská párty na pevnůstce

Zdravé jídlo, workshopy a koncerty, ale nejen to nabídne veganský festival v Olomouci. Zájemci se za tématem mohou vydat v sobotu 13. května do areálu Korunní pevnůstky a Pevnosti poznání v Olomouci.

Celodenní program nabízí hned několik workshopů a přednášek. Děti i rodiče si v rámci akce Nakresli si svého superhrdinu můžou s pomocí lektorů navrhnout svou postavu a vymyslet bombastický příběh, zájemce o pleť může zaujmout výroba vlastní přírodní kosmetiky a současné aktivity veganského hnutí v České republice zase představí socioložika a zakládající členka České veganské společnosti Tereza Vandrovcová.

Během celého dne si pak návštěvníci můžou vyzkoušet i technologii virtuální reality, kde zjistí, jaké to je být zvířetem ve velkochovech. Samozřejmostí festivalu je ochutnávka veganské kuchyně, pro nejmenší účastníky bude nachystán dětský koutek a vítáni jsou také vaši domácí mazlíčci a večer bude patřit živé hudbě, konkrétně hned třem kapelám.

Na pódiu vystoupí slovenský hip-hoper Presento, olomoucká rock'n'roll rocková skupina Bored on Board a také zdejší power-hardcore kapela Human Puppet. Vydělané peníze půjdou na pokrytí hlavních nákladů, zbytek organizátoři věnují na rozvoj Farmy Jarikhanda, která poskytuje azyl pro zvířata.

Část financí také podpoří aktivity Koalice proti palmovému oleji – konkrétně ochranu tropické přírody v Zátoce nosatých opic v zálivu Balikpapan na Borneu, která je ohrožena v důsledku rozšiřování palmových plantáží.
Více informací je uvedeno na Facebooku, vstupné je pro studenty 100 korun, dospělí zaplatí 150 korun. 

Parní vlak v Olomouci. Ilustrační foto
Z Olomouce pojede parní vlak s Priessnitzem na slavnost v Jeseníku

Hejčínský hejkal

Hudební akce věnovaná rocku a bigbítu se uskuteční v sobotu 13. května na sále restaurace U Pelikána v olomouckém městské části Hejčín. K tanci a poslechu budou od 18.30 hodin hrát skupiny Hejčínský kal, Liquid Ultraviolet, Hot Dogs' Revenge a SUGAR & SPICE Holding Company.

Organizátoři však slibují, že pokud bude dobré počasí, v 15.30 bude na náměstí sraz s programem pro děti. Letos se bude putovat od kapličky ke komínu, skupina se na cestu vydá zhruba v 15.40.

Vycházka bude spojená s vyprávěním o historii, hádankami a soutěžemi, včetně už tradiční soutěže v kreslení hejkala. Stejně jako v minulosti, vítězný obrázek pak ozdobí plakát dalšího ročníku.

Po představení loutkového divadla bude ještě nějaký čas na dokreslení „hejkala na komíně" a v 18 hodin dojde k vyhodnocení a budou uděleny drobné ceny. Vstup zdarma, více informací je na www.hejcin.cz/hejkal

Rodinná zábava v Pavlovičkách

Pavlovický svátek matek se chystá v neděli 14. května od 14 do 18 hodin na hřišti v Lindnerově ulici, v olomoucké městské části Pavlovičky.

Připravená bude skluzavka, skákací hrad, projížďky na koních, výroba dárků pro maminky, soutěže pro děti a sladké odměny. Vše zdarma.

Zastávka Helfštýnského okruhu na přerovském náměstí
Záplava veteránů vyrazí na Helfštýnský okruh, k vidění budou i unikátní kousky

Lužice oslaví rodáka Frištenského

Slavného siláka Gustava Frištenského si v sobotu připomenou v Lužici u Šternberku. Ve vsi zápasník vlastnil statek, který mu byl zabrán po Mnichovu a následně při kolektivizaci.

Před jeho statkem ve 14 hodin místní odhalí pamětní desku. Slavit se bude s Gustavovým speciálem.

Na odpoledne připravila obec, hasiči a fotbalisté různé silácké soutěže a sportovní klání pro rodiny s dětmi.

Vstupné je dobrovolné. Výtěžek z něj půjde na zhotovení busty Frištenského.

Slavnost kroje a trhy

Na tradiční Slavnost kroje se v neděli 14. května chystají ve Velké Bystřici. Chybět nebudou ani Selské trhy. Krásu lidových krojů budou o druhé květnové neděli připomínat organizátoři v opraveném Kulturním domě Nadační.

Příchozí se letos mohou seznámit s tím, jak se hanácké kroje liší oblast od oblasti. Na náměstí uvidí vystoupení folklorního souboru, bude hrát cimbálová muzika a zároveň si mohou nakoupit na bystřických selských trzích.

Program startuje v 8 hodin nedělní mší, v 10 hodin pokračuje vystoupením folklorních souborů a muzik na Zámeckém náměstí a v 11 hodin nabídne přednášku, ukázky, besedu nebo krojovou poradnu.

Selské trhy se pak konají od 8 do 12 hodin na Zámeckém náměstí a nabídnou jarní výpěstky z moravských a slezských zahrad, zdravá výživa i dobroty z maloprodukce. 

Voskový model bronzové hlavice pro pítka na olomoucké Dolní a Horní náměstí. Foto:
Pítka pro olomoucká náměstí dostávají konkrétní podobu

Úklid řeky Bystřice

Už potřinácté se dobrovolníci v sobotu 13. května vydají čistit břehy řeky Bystřice ve Velké Bystřici na Olomoucku. Rukavice a pytle na odpad účastníci dostanou, Organizátoři ale upozorňují, že je dobré se vhodně obout a obléknout. I letos se dobrovolníci pokusí projít a zbavit odpadků celý úsek řeky, který patří k Velké Bystřici.

Zahájení je v 8 hodin u vlakové zastávky Velká Bystřice. Účastníci budou rozvezeni na oba konce a při sbírání odpadků budou postupovat zpět k vlakové zastávce, kde se asi ve 12 hodin opět sejdou. Pytle s odpadem bude průběžně nakládat traktor s vlečkou. Na zastávce bude pro všechny připravené občerstvení se závěrečným opékáním. Informace a dotazy zodpoví Václav Břeha na telefonu 776 044 244 nebo emailu vaclavbreha@seznam.cz 

Archeologové našli základy historické městské brány při rekonstrukci třídy 1. máje v Olomouci.
Na třídě 1. máje objevili středověkou bránu do Olomouce

Benefice k výročí povodní

Benefiční galavečer se na sobotu 13. května chystá v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Příchozí si připomenou dvacet let od ničivých povodní, které postihly náš region. Opět vystoupí pánové Jiří Škorpík a David Uličník a zazní lidové písně, muzikálové melodie, ale i hity současných tvůrců populární hudby.

Hostem večera bude muzikálová zpěvačka Iva Marešová a galavečer doplní výstava obrazů Nadačního fondu Mathilda. Výtěžek ze vstupného se rozdělí mezi kostel v Dubu nad Moravou a zařízení a Hospic Na Svatém Kopečku v Olomouci. Vstupenky na koncert, který startuje v 19 hodin lze zakoupit na Úřadu městyse Dub nad Moravou, cena je 100 korun. 

Dogfrisbee v Olomouci

Již tento víkend se mohou olomoučtí milovníci psů těšit na netradiční událost. Ve sportovním areálu Střední školy polytechnické v Olomouci se totiž uskuteční mezinárodní závody Key DiscDog Freestyle, které představí sport dogfrisbee. Při něm musí v rámci jednotlivých kategorií páníček se svým psem splnit různé úkoly s létajícím talířem.

Akce začíná v sobotu od desíti hodin dopoledne zahájením závodu a bude končit finálovými koly v nedělních odpoledních hodinách. Během víkendu proběhne hned několik disciplín, z nichž tou nejzajímavější je volný styl. Závod-níci musejí se psy na hudbu secvičit sestavu různých cviků. Zahrnout však musí i již zmíněné létající talíře. V rámci závodů bude mimo jiné realizována i kvalifikace na mistrovství světa a mistrovství České republiky. Vstup je zdarma. 

Platidla 19. století i první republiky

Více než dvě stě papírových platidel z let 1803 až 1924 je aktuálně k vidění v Muzeu Litovel na Olomoucku. Putovní interaktivní výstava z Regionálního muzea v Litomyšli pojednává o zmatcích ve financích států zapojených do první světové války a o tématech na tehdejších platidlech - historii, pověstech, komiksech a různých kuriozitách.

Zároveň byl při výběru exponátů kladen důraz na poutavost a zábavnost, aby dokázaly zaujmout i návštěvníky bez záliby v numizmatice. K vidění je na 250 papírových platidel z let 1803 až 1924, většina z první světové války a let těsně po ní. Zastoupeny jsou peníze z Rakousko-Uherska, Československa, Polska, Ruska, Itálie, Francie, Černé Hory, Rumunska a především z Německa. Muzeum je o víkendu otevřené od 9 do 17 hodin. 

Deskové hry v Šatlavě

Noc deskových her se v sobotu 13. května chystá v Šatlavě v Uničově. Přiopraveno bude nepřeberné množství deskových i karetních her od 17 do 24 hodin. Vstupenka stojí 20 korun.