Mineral Expo

Tradiční prodejní výstava minerálů a šperků Mineral Expo bude o víkendu hostit Střední škola polytechnická v Olomouci. Pořadatelé zvou všechny malé i velké příznivce přírodních kamenů, fosílií, šperků a dekorací z nich na prodejní výstavu minerálů.

Chybět nebude ani doprovodný program, který dětem nabídne různé soutěže, poznávání kamenů, navlékání korálků, oblíbené mandaly z písku nebo třeba malování na obličej. Akce se koná v sobotu 18. března od 9 do 17 hodin a v neděli 19. března od 9 do 16 hodin. Dospělí zaplatí 40, děti 20 korun. 

Akademie plná lega

Obří pohyblivé ruské kolo nebo rockový koncert z lego kostiček bude k vidění na druhém ročníku olomoucké V litovelském muzeu staví děti městěčko z LegaZdroj: DENÍK/Jiří Kopáčinteraktivní výstavy stavebnice Lego.

Akci nazvanou Svět Kostek Olomouc II budou hostit prostory prvního patra olomoucké Obchodní akademie na tř. Spojenců v sobotu 18. a v neděli 19. března.

„Na návštěvníky letos čekají modely od dvaadvaceti stavitelů z celé republiky, obří modely, drobné soutěže pro děti, hrací koutky s Duplem, klasickým Legem a Technic modely pro všechny generace fanoušků tohoto úžasného plastu," řekla spolupořadatelka a spoluvystavovatelka Pavlína Wernerová.

VÍCE ZDE…

Bobři a sovy na Sluňákově

Hned na dvě události láká Centrum ekologických aktivit města Olomouce v Horce na Moravou. V pátek 17. března od 18 hodin mohou příchozí prožít večer se sovami ze stanice pro handicapované živočichy. Nachystané budou aktivity pro děti, beseda se živými sovami nebo večerní vycházka za houkáním sov. Vstup je zdarma.

V sobotu 18. března dopoledne ožije Dům přírody Litovelského Pomoraví akcí nazvanou, Kterak se bobři v Domě přírody usadili. Lidé se mohou s průvodcem Vlastimilem Kostkařem podívat do míst, kde si našla domov bobří rodinka. Navštívit ložnici, jídelnu, trucovny, spižírny i zahrádky. Akce startuje v 9.30, vstup je zdarma. 

Koncert pro kino Lípa

Bývalé olomoucké kino Lípa na třídě Svornosti.Zdroj: DENÍK/Jiří KopáčJedinečný koncert se bude konat v Olomouci v neděli 19. března v 18 hodin v kostele ČCE na ul. Blahoslava 1. Na koncertě vystoupí olomoucká skupina Fly Tomorrow hrající blues a akustický rock, evangelický písničkář Petr Coufal a geniální kytarista Jordan Tomeš. Vstupné je dobrovolné, vybraná částka půjde na rekonstrukci sborového domu, bývalého kina Lípa. 

VÍCE: Kino Lípa se změní na dům baptistů

Pevnost procvičí mozek

Víkend 18. a 19. března bude v Pevnosti poznání v Olomouci patřit mozku. Organizátoři zvou do interaktivních expozic, kde návštěvníci mohou potrápit své mozkové závity a dokonce si ve výtvare i svůj mozek vyrobit. Expozice Rozum v hrsti bude oslavovat Pí den.

Pevnost poznání v Olomouci - interaktivní model okaZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč„Pro příchozí budou připraveny různé aktivity spojené právě s Ludolfovým číslem. Kolik číslic čísla Pí si zapamatuješ? Odkryješ tajemství matematické křížovky? Navíc si zde mohou vytvořit a odnést domů originální náramek charakterizující číslo Pí," řekl mluvčí muzea Martina Vysloužilová.

Chybět nebude ani přednáška, ta se koná v sobotu 18. března ve 14.30.

„Během 90 min si nejen zvednete sebevědomí, ale hlavně se přesvědčíte o tom, že pokud budete svému mozku servírovat fakta rafinovanou formou, dokážete neuvěřitelné. Za pouhou hodinu se vám usadí v hlavě například celoroční kalendář, know-how jak si zapamatovat stovku čísel, vlajky států, či cokoli jiného, co zrovna vám usnadní každodenní život či studium. Přednáška se koná v rámci Národního týdne trénování paměti," nalákala ještě mluvčí. Více informací je uvedeno na www.pevnostpoznani.cz (paš)

Motýlkový workshop

Výroba tradičních i netradičních vázanek a motýlků se chystá v pátek 17. a v sobotu 18. března od 13 do 18 hodin v nové sdílené dílně v Holické ulici 31Q v Olomouci. Workshop nabídne tři druhy motýlků: klasický na vázání pro milovníky staré školy, jednoduchý se zapínáním a dřevěný pro ty, co chtějí být in.

Společná olomoucká dílna byla vytvořena díky studentům Vojtěchu Bekárkovi a Petru Peřinovi za finanční podpory z programu SmartUp od Nadace O2, který financoval vybavení dílny. Víkendový workshop je určený především zájemcům nad 15 let. Vstupné je dobrovolné, cena materiálu je 100,- Kč. Kapacita dílny je omezena.

Větrání a pochod

Jarní etapu výletů Větrání, které pořádá Fakulta tělesné kultury UP, zahájí pohodová dvanáctikilometrová procházka podél říčky Blata mezi Senicí a Náměští na Hané na Olomoucku. Sraz účastníků je v 9.05 na nádraží v Senici na Hané. Účastníci z Olomouce pojedou osobním vlakem v 8.31 z hlavního nádraží, účastníci od Litovle os. vlakem 8.29 z nádraží Litovel město a účastníci od Prostějova 8.02 z prostějovského hlavního nádraží. Více informací je na www.radostzpohybu.cz/vetrani

Medlovští turisté připravují na sobotu 18. března Josefovský pochod. Účastníci mají na výběr ze dvou tras dlouhých 10 nebo 22 kilometrů. Obě vedou krajinou kolem Medlova, Hlivic, Králové či Úsova, navíc kratší trasa je přizpůsobena rodinám s dětmi. Vychází se od 7 do 10 hodin a ukončení je plánováno asi na 16 hodinu, přičemž startem i cílem je medlovské fotbalové hřiště. Startovné je pro dospělé stanoveno na 30 korun, děti do 15 let zaplatí 10 korun a Josefové, Josefky či Josefínky mají účast bezplatnou. Bližší informace včetně tras zanesených do map jsou na stránkách pořádajícího spolku Turisté Medlov
www.turistemedlov.cz