Velikonoce u orloje

Krojovaný rej, folklorní vystoupení, ale i tvořivé dílny, živá zvířata a farmářské lahůdky nabídnou Olomoucké Velikonoce, které se chystají na neděli 16. dubna v centru Olomouce.

Horní náměstí od 8 až do 15 hodin zaplní pestrá směs zvyků, zábavy i tvoření, nebudou chybět ani různé zajímavosti a tradiční řemesla.

Stánky s různými pochoutkami tam nabídne Velikonoční farmářský trh.

Příchozí nahlédnou pod ruce zkušeným pletařům pomlázek, uvidí, jakými technikami se dají ozdobit velikonoční kraslice a seznámí se i s tradičními hanáckými velikonočními produkty a specialitami.

Chybět nebudou samozřejmě ani živá farmářská zvířata nebo poníci.

Chorvatští výtvarníci namalovali obří kraslici pro olomoucké náměstí.
Velikonoce na olomouckém náměstí: dobroty, kroje i poníci

Svátky v zoo

Svátky jara jsou v olomoucké zoo každoročně první velkou akcí roku.

V pátek 14. dubna budou v zoo otevřené velikonoční dílny, které nabídnou možnost využít přírodních materiálů k výrobě jedinečných dekorací pro sváteční výzdobu jejich domova.

Mořská akvária v olomoucké zoo. Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Veronika KolesárováV pátek a neděli na příchozí zase čekají velikonoční tradice různých států světa, které budou představené formou her pro děti i dospělé na pěti místech zoo. Účastníci mohou soutěžit, tvořit, bádat i hledat. O velikonočním víkendu nebudou chybět ani komentovaná krmení.

V pondělí 17. dubna se pak chystá nadílka pro zvířata, která za pomoci dobrovolníků spolupracujících se zoo se uskuteční během dopoledne. Vybraná zvířata tak dostanou „nadívaná" velikonoční vajíčka a jiné laskominy.

Otevřeny budou všechny stánky, ve kterých jsou návštěvníci zvyklí na teplé občerstvení. O Velikonočním pondělí bude zoo otevřena už od 8 hodin ráno. 

Hody v Droždíně

V letošním roce si v olomoucké městské části Droždín připomínají 750 let od první písemné zmínky.

Na programu bude v neděli 16. dubna slavnostní průvod, mše svatá, svěcení křížů, ale i třeba i hodová zábava ve společenském sále v hostinci u Šišků od 20 hodin.

Akce startuje v 8.15 u droždínského kříže, podrobný program je na www.drozdin.eu 

Ježíškovy Matičky - velikonoční zvyk z Olomoucka. Průvod z Bělkovic - Lašťan do Dolan
Průvodce Velikonocemi: co je Bílá sobota, proč se koupe venku a chodí klapači

Kam na hrad či zámek?

Šternberk

Během velikonočních svátků se hrad Šternberk návštěvníkům otevře, od pátku do pondělí.

Vrcholem bude sobotní Velikonoční jarmark plný tvořivých dílen pro děti i rodiče. Začátek je naplánovaný na 10 a konec na 16 hodin.

Velikonoční jarmark na hradě ve ŠternberkuZdroj: DENÍK/Ondřej ZuntychV prostorách hradu a nádvoří mohou děti i rodiče strávit příjemný den plný zábavy. Vstupné na jarmark činí 30 korun, nejmenší děti do 3 let mají vstupné zdarma. Při zakoupení vstupenky na prohlídku hradu je vstup na sobotní jarmark zdarma.

V prostorách hradu budou připraveny tvořivé dílny, nejen děti si mnohou vyzkoušet výrobu rozličných velikonočních dekorací a aranžmá, pletení pomlázek nebo zdobení kraslic. Všechny výrobky si děti odnášejí domů.

Na dolním nádvoří doplní tvořivý program ukázky dravců a zvířat ze stanice ochrany přírody Hluk.

Hrad Šternberk bude otevřen od pátku 14. do pondělí 17. 4. vždy od 10 do 16 hodin. Poslední prohlídka hradu bude začínat v 16 hodin. Podrobnější informace o dění na hradě naleznete na stránkách www.hrad-sternberk.cz

Bouzov

Prohlídky velikonočně vyzdobeným hradem čekají na ty, kteří během velikonočních svátků zamíří na hrad Bouzov.

Na návštěvníky na prohlídkové trase čekají velikonoční dekorace a na I. nádvoří pro ně je připravenou výtvarná dílna, která bude otevřena od 10 do 15 hodin. O Velikonocích bude hrad otevřen od 14. 17. dubna od 9 do 15 hodin.

Náměšť na Hané

Do velikonočního odění se od pátku 14. do pondělí 17. dubna převleče zámek v Náměšti na Hané na Návštěvníkům se otevře od 9 do 16 hodin.

V pondělí 17. dubna pak návštěvníci mohou těšit na velikonoční výtvarnou dílnu, která bude otevřena od 9 do 15 hodin.

Plumlov

Jaro ale také celou skupinu rytířů uvítají v sobotu v Plumlově. Tedy přesněji na zdejším zámku. Nádvořím se rozezní třesk zbraní ale také nadšené výkřiky diváků sledujících žonglérská vystoupení.

O program se bude starat například šermířská skupina Valmont, mušketýři z Raptusu a skupina Komedianti. A že si při soubojích muže proti muže nedokážete vy ani vaše ratolesti pořádně prohlédnout, čím že se to rytíři mydlí? Nevadí, k dispozici bude i přehlídka zbraní.

Čechy pod Kosířem

Lov na vajíčka po parku ale také velikonoční dílny. To vše a mnohem víc chystají na sobotu v Čechách pod Kosířem. Program ocení nejen děti. Částečně díky minidílnám, roli však budou hrát i interiéry zámku. Prohlídky totiž o víkendu budou plné jarní nálady a výzdoby.

Helfštýn

Tradice, řemesla, hudba a folklor - to vše nabídne na hradě Helfštýn čtyřdenní akce s názvem Velikonoce na hradě.

Návštěvníci se mohou těšit na jarmark s doprovodným programem, který začne už na Velký pátek 14. dubna a potrvá až do pondělí 17. dubna.

Velikonoce na hradě Helfštýn
Velikonoce na Helfštýně: čtyři dny řemesel a tradic

Arboretum plné aktivit

Prožít letošní Velikonoce v kouzelném prostředí nabízí Arboretum v Bílé Lhotě.

V pátek 14. dubna tam je pro malé i velké návštěvníky připravena řada aktivit jako pletení pomlázek, výtvarné dílny, střílení z luku, ukázky výroby dřevěných hraček či zdobení kraslic.

Chybět nebudou tradičně ani živá zvířátka s mláďaty. Akce se koná v pátek 14. dubna od 10 do 16 hodin. Plné vstupné je 30 korun, snížené 15.

Hanácké mrskut

Hanácké mrskut ve Velké Bystřici v podání souboru Mladá HanáZdroj: DENÍK/Kristýna KovaříkováNa tradiční mrskut – velikonoční obchůzku se chystají krojovaní chlapi ve Velké Bystřici. Město obejdou na velikonoční pondělí 17. dubna od 10 do 12 hodin.

Panímámy a děvčata navštíví s tatarem, aby je symbolicky omladili. Pořádá místní folklorní soubor Mladá Haná. 

První farmářský trh v Uničově

Historicky první farmářský trh se uskuteční o letošních Velikonocích v Uničově na Olomoucku. Lidé na něj mohou zamířit v sobotu 15. dubna od 8. do 12 hodin na Masarykově náměstí.

„Farmářské trhy jsou zaměřeny především na potraviny. A to na potraviny přednostně tuzemské, nejlépe z regionální produkce,“ popsala hlavní pořadatelka Martina Pospíšilová.

Letní Jeseníky. Ilustrační foto
Areály v Jeseníkách už lákají pěší, cyklisty i koloběžkáře

Vedle potravin budou prodávány také řemeslné výrobky, velikonoční dekorace, kraslice a pomlázky. Organizátoři kladou důraz i na širokou nabídku občerstvení. Uzenářské a řeznické produkty, třeba grilované steaky, doplní regionální značky piva, přírodní šťávy a mošty či víno z rybízu.

„K dostání bude i trdelník, vzhledem k Velikonocům také mazance, V Uničově bude farmářský trh beránci a další typické pečivo. Nesmím zapomenout na tradiční máslové koláče, med a medovinu, mléčný karamel, čerstvě praženou kávu nebo bezlepkové výrobky,“ vyjmenovala Martina Pospíšilová.

O dobrou náladu se postará cimbálová muzika, děti si mohou nechat pomalovat obličej nebo se svézt na ponících, případně si pohladit živá zvířátka v ohrádce nebo něco vyrobit ve výtvarné dílničce. Dospělí třeba ocení ukázky zdobení kraslic či pletení pomlázek.

Jarmark v Senici


Tradiční Velikonoční jarmark se chystá v sobotu 15. dubna v Senici na Hané.

Lidé se mohou přijít na sál místního kulturního domu pobavit od 10 do 14 hodin. K prodeji tam totiž bude celá řada velikonočních ozdob, kraslic, domácích dobrot a výrobků z místního Zemědělského družstva.

Příchozí si mohou také přijít uplést vlastní tatar nebo vyrobit velikonočního zajíčka v dílničkách. Čekat na ně bude i velikonoční guláš s pivem a kavárnička s ochutnávkou velikonočních dobrot. Z místních částí Cakova a Odrlic pak bude zajištěn svoz obecním autem. Z Cakova ze zastávky v 10.30 a z Odrlic ze zastávky v 11 hodin.

Kraslice ze pštrosích vajec

Malá výstavka tradičních hanáckých velikonočních kraslic zdobených slámou, které vytvořila Marie Záhorová z Těšetic je aktuálně k vidění v galerii U Kalicha a Černé věži v Drahanovicích.

Příchozí si mohou prohlédnout kraslice vyrobené ze slepičích, husích a pštrosích vajec. Výstavku mohou zájemci navštívit až do 23. dubna.

Výstava Milování v přírodě ve Vlastivědném muzeu v Olomouci
Sex v přírodě. Olomoucké muzeum baví nejodvážnější výstavou