Velká veselice v Řepčíně

V Olomouci padne máj o víkendu k zemi májka v městské části Řepčín v Břetislavově ulici u parkoviště in-line okruhu.

Ilustrační fotoAkce se tam koná v sobotu 30. května od 14 hodin, v programu je vystoupení ZŠ Svatoplukova, hanácké kroje a tance, ale i prohlídka záchranného vozu a cvičná záchrana člověka.

Všem příchozím v 16 hodin zahraje kapela Karamel, nachystané ale budou i soutěže spojené s kácením máje a ruční kácení máje se odehraje v 17.30.

K večeru všem přítomným zahraje dívčí skupina Side Effect, později ještě kapela Citrus, účastníci se mohou těšit i na ohnivé vystoupení.

Vstupné je zdarma, stejně tak nafukovací hrad a trampolína pro děti.

Pro zájemce bude k dispozici i projížďka v kočáru taženém koňmi. Občerstvení bude zajištěné.

Dětská neděle na Gebech

Dětská neděle zpestří dění na přírodním koupališti Poděbrady. Program pro děti je více než bohatý, restaurace Terasa nabízí teplé občerstvení a všude kolem je čistá voda na koupání.

Koupání na PoděbradechPokud bude v neděli pro neotužilé plavce zima, budou připravené alespoň loďky na vyjížďky po jezeře.

„Přijďte spolu se svými dětmi oslavit jejich den zábavně a sportovně. Mohou se naučit něco nového - žonglovat, chodit po laně či zahopsat si ve skákacím hradu, zahrát pohybové hry nebo si nechat vytvořit balónkové zvířátko," zvou pořadatelé se spolku Olomoucké Poděbrady.

Dětský den na Poděbradech začne v 10 hodin. Na místě bude balónkový klaun, můžete se naučit žonglovat, od 17 hodin zahraje folkrocková kapela Noaco.

Rodinná zábava v Rudolfově aleji

Zábavné odpoledne pro rodiny připravila na neděli 31. května ve Smetanových sadech Nadace bezpečná Olomouc. 

Od 10 hodin je v hlavní aleji připraven zábavný program, soutěže, hry a nejrůznější atrakce. Nebude chybět ani vystoupení kouzelníka a ve 14 hodin pohádka pro děti.

Celodenní program vyvrcholí v 15.15, kdy budou předány trojici hrdinů Ceny Nadace Bezpečná Olomouc.

Za mimořádný čin bude oceněn občan, strážník a policista. Dětský den probíhá ve Smetanových sadech až do 17 hodin.

Start plavební sezony

Zahájení turistické sezony v OlomouciSlavnostní zahájení první plavební sezony v Olomouci je na programu v sobotu 30. května od 15 hodin u řeky Moravy ve Šmeralově ulici (přístaviště u U-klubu).  

Připravena je Pirátská pohádka v podání Divadla Tramtarie, žongléři, kouzelník, živá muzika i nabídka regionálních dobrot.  

A také pokřtění olomoucké výletní Ololodě, která bude samozřejmě vozit zájemce městem. 

Westernové odpoledne

Dětský den ve westernovém stylu čeká v neděli na návštěvníky Parku sportu Hrubá Voda.

Na programu jsou od 14 hodin vyjížďky na koních, rýžování drahokamů, ukázka bojového umění capoeira i pohádka ve verších pro nejmenší.

Nebudou chybět soutěže pro děti, grilování, lukostřelba atd. Každá indiánská nebo kovbojská maska navíc získává jednu jízdu na bobové dráze zdrama. 

Pestrý rej v Uničově 

Den dětí budou slavit v neděli 31. května i v Uničově.

Akce pořádaná tamním Domem dětí a mládeže, láká od 15 hodin do městského parku a na hasičskou louku u Koliby. Na programu bude pohádková trasa Cesta kolem světa, aquazorbing, pěnová aréna, paintball, minigolf, jízda na ponících, deskové hry, výtvarná soutěž, vystoupení mažoretek, malování na obličej a další aktivity.

Organizátoři upozorňují, že v ceně 30 korun za dítě je zahrnuta pohádková cesta, dopravní hřiště, minigolf, pěna a odměna pro dítě. Ostatní atrakce jsou za poplatek.

Velká Bystřice

Ulice Hliník ve Velké Bystřici ožije v sobotu 30. května kácením májky s májovou veselicí. „Všechno má svůj konec, a tak i štíhlá májka, zdobící Hliník po celý květen, musí padnout pod ostrými zuby pily. Vše se odehraje při dobré zábavě, jídle a pití," lákají organizátoři v pozvánce. Akce se koná od 18 do 24 hodin v ulici Hliník. 

Na neděli 31. května je pak v Zámeckém parku připraven Dětský den s Bystřickou kuličkiádou - ta začne za amfiteátrem v 15 hodin. 

Paseka

Opentlená máj padne k zemi v sobotu 30. května v Pasece. Organizátoři vzkazují,že se slavnost letos uskuteční v zahradě u hostince Rudý dům. V případě nepříznivého počasí pak na sále hostince. 

Příkazy

Máj pokácí v sobotu 30. května v Příkazích na Olomoucku. Akce startuje ve 14 hodin v areálu tamní Tělovýchovné jednoty. Na programu je tipovací soutěž, vystoupení žáků místní Základní školy či mladí hasiči.

Představí se i Hanačka Litovel, sestry Sokolky z Nákla a okolí. Chybět nebude občerstvení, vstupné je dobrovolné. Od 20 hodin se pak koná taneční zábava se skupinou Asteor, kde je vstupné 60 korun.

Majetín

Kácení máje aneb Olympijácké letní hry. Tak pojmenovali organizátoři z Majetína sobotní akci, která startuje je v 15 hodin u májky.

Na stejném místě se také uskuteční zahajovací ceremoniál, poté se průvod odebere do areálu za saunou. Chybět nebudou soutěže a večerní zábava s kapelou Syrinx. Vstup je zdarma. 

Lutín

Na kácení máje a taneční zábavu zvou pořadatelé do Lutínau. Akce se koná v sobotu 30. května od 15 hodin na Rybníčku v Lutíně.

Na programu je westernová show, aquazorbing, hry a soutěže pro děti, skákací hrad, kácení máje a od 19 hodin taneční zábava se skupinou Total Hormony, kde je vstupné 50 korun. Po celé odpoledne a večer nebude chybět bohaté občerstvení. 

Drahanovice

Dobrovolní hasiči lákají na sobotní kácení májky do Drahanovic na Olomoucku. Začátek akce je od 13 hodin u hasičské zbrojnice.

Vlastní kácení se pak uskuteční v 17 hodin. K poslechu bude hrát reprodukovaná hudba, chybět nebude bohaté občerstvení zajištěno v podobě makrel, bramboráků, cigár či uzeného masa. 

Bouzov - Podolí

Na Dětský den a kácení máje zvou organizátoři do Podolí, místní části Bouzova.

Obě akce se uskuteční v sobotu 30. května. Dětský den přibližně ve 13 hodin, máj pak hasiči pokácí zhruba v 16 hodin. Připraveno je i bohaté občerstvení a to v podobě pečených makrel či specialit z udírny. 

Grygov

Kácení májky a dětský den nabízí v sobotu 30. května pořadatelé z Grygova. Akce se uskuteční v tamní sokolské zahradě.

Program začíná ve 14 hodin dětským dnem nazvaným Cesta do pravěku. V 17 hodins e budou opékat špekáčky a v 19 hodin padne májka k zemi.

Ve 20 hodin všem přítomným zahraje kapela Countrybeat. Vstupné je zdarma. (paš)

Slatinice

Dětský den a kácení májky spojili dohromady také ve Slatinicích na Olomoucku. Akce se konají v sobotu 30. května a to za Lázněmi Slatinice. Dětský den tam začíná v 10 hodin a na příchozí čeká pohádkový les plný kouzelných a pohádkových bytostí, ale i mnoho úkolů a zábavy. Také bubnování, malování na obličej nebo třeba lampionový večer s pohádkou. V 16.30 pak silni chlapi pokácí májku, vše se odehraje za doprovodu dechové hudby, občerstvení z udírny a grilovaných makrel a chybět nebude ani tombola. Organizátoři upozorňují, že Den dětí se koná pouze za pěkného počasí, májka se pokácí za každého počasí. 

Velký Týnec

Na kácení máje zvou organizátoři také do Velkého Týnce. V sobotu 30. května ožije tamní Zámecká zahrada. od 15 do 17 hodin se tam chystá program pro děti, od 17 hodin do 17.30 se bude kácet máj s Ferdou Mravencem a jeho přáteli a od 18 hodin do půlnoci je na programu májový taneční večer s hudbou Halogen. Vstupné na odpolední část je dobrovolné, na zábavu pak 50 korun. 

Přáslavice

Všechny děti, ale i dospělé z Přáslavic zvou organizátoři na zahradu tamního obecního úřadu, kde se bude v neděli 31. května konat dětský den a kácení máje. Akce startuje ve 14 hodin, příchozí budou celým odpolednem provázet děti z Dětského domova s Daliborem Křepským a chybět nebude ani vystoupí místních mažoretek. (paš)

Luká

Výpravné divadelní představení a kácení máje se chystá 31. května v 15 hodin u hasičské nádrže v Luké na Olomoucku. Chybět nebude bohaté občerstvení a pečené makrely