Daně jsou další viditelnou změnou v rámci takzavené reformy veřejných financí. Pro podnikatele i zaměstnance přinese řadu novinek, mezi něž patří zrušení minimální daně či naopak zvýšení slev na dani.

Obecně se dá říci, že na nových změnách vydělají osoby s nízkými a vysokými příjmy. Středně příjmové skupiny obyvatel vydělají na daňových změnách jen minimálně.

Anketa: Víte jak reforma ovlivní váš příjem?

Michaela Hladišová, 26 let, Olomouc

O reformě si v první řadě myslím, že je pro obyčejné lidi neprůhledná. Na to málo, co o ní sama vím, se rozhodně netěším. Doposud jsem si nespočítala, jestli na superhrubé mzdě vydělám, ale přesto si myslím, že na můj plat výraznější vliv mít nebude. Nicméně souhlasím s tím, že jsou určité reformní kroky nutné.

Petr Skýba, 46 let, Olomouc

Na reformu se netěším ani náhodou. Už jsem si spočítal, že po ní na tom budu ještě hůř. Nedokážu ale posoudit, jestli reforma bude mít smysl. Možná jak pro koho. Mně osobně však nic nepřinese.

Věra Vujdachová, 45 let, Přerov

Na reformu a její důsledky se vůbec netěším, protože na mě bude mít převážně negativní vliv. Převzal nás totiž jiný majitel a ten nám sníží základní platy. Na superhrubé mzdě tak vůbec nevyděláme, spíš na- opak. Myslím si, že tahle reforma smysl nemá, v globále nic nevyřeší.

Lukáš Merta, 33 let, Olomouc

Jelikož o reformě nic nevím, tak se jí spíš obávám, než bych se těšil. Nepočítal jsem ani, jestli se to nějak projeví na mé mzdě, a nedokážu se proto vyjádřit k jejímu smyslu.

Martin Hrozek, 35 let, Olomouc

Pro mě jde o pozitivní změnu, dostanu asi o pět set korun víc. Reforma by však měla smysl, pokud by se věci začaly nazývat pravým jménem. To znamená, že by nebyla superhrubá mzda, ale jedna hrubá mzda a žádné další skryté platby zaměstnavatele. Abychom prostě věděli, že odvádíme přes čtyřicet procent.

Jan Tůma, 66 let, Olomouc

Na reformu se netěším. Moje situace se samozřejmě zhorší, protože jsem důchodce. S hospodářstvím je ale rozhodně nutno něco udělat.

Co přinesla daňová reforma:

Jednotná sazba: Až dosud Češi zdaňovali své příjmy na základě jejich výše a pomocí daňových pásem. Tomu je od letošního roku konec a zavádí se jednotná sazba 15 procent, která platí pro všechny zaměstnance a fyzické osoby. Napřesrok se tato sazba ještě sníží na 12,5 procenta. Právnické osoby budou zdaňovat příjmy sazbou 21 procent, napřesrok se jim sníží o procento.

Superhrubá mzda: Spolu se zavedením jednotné sazby 15 procent je další novinkou, že tato daň se bude počítat z takzvané superhrubé mzdy. To je dosavadní hrubá mzda navýšená o náklady, které za nás na zdravotním a sociálním pojistném platí zaměstnavatel. Touto operací se nám ale zvedne základ daně, takže ve výsledku nezdaníme všechny své příjmy zmiňovanou patnáctiprocentní sazbou, ale reálnou sazbou zhruba 23 procenta.

Slevy na dani: Podstatnou změnou je i zvýšení slev na dani, které uvidíte na výplatních páskách. Dosud si poplatník mohl ročně odečíst 7200 korun, nyní to bude 24 840 korun (měsíční sleva tak bude 2070 korun). Stejnou slevu budete moci uplatnit i na manželku s ročními příjmy do 38 040 korun. Zvyšuje se i sleva na dítě, která ze 6000 korun stoupla na úroveň 10 680 korun.

Kalkulačku pro výpočet vaší nové mzdy najdete zde